Sınavı tamamlamak genelde dört saat sürer. Sınav sonucunda elde edilen puan beş yıl boyunca kullanılabilir.
alitik yazma bölümü (The Analytical Writing Assessment) iki kompozisyondan oluşur. Birincisinde öğrenci kendisine verilen bir argümanı analiz etmek zorundadır, ikincisinde ise yine kendisine verilen bir konu hakkında yorum yazmak zorundadır. Her bir kompozisyon için verilen süre 30 dakikadır. sayısal bölüm 75 dakikada cevaplanması gereken 37 çoktan seçmeli sorudan oluşur. iki çeşit soru tipi vardır: problem çözme ve veri yeterliliği. Sayısal bölüm 0 ile 60 arasında puan alır. Son üç yılda bu bölümün sınav ortalaması 60 üzerinden 36.2'dir. 50'nin üzerinde puan az rastlanır. Sınavda hesap makinesi kullanılmaz. Veri yeterliliği bölümü öğrencinin sayısal düşünme becerisini ölçmeye yöneliktir. Öğrenciye iki açıklama ile birlikte bir soru verilir. Öğrenci sorunun açıklama olmadan çözülüp çözülemeyeceğine veya problemi çözmek için yeterince veri olup olmadığına karar vermek zorundadır. l bölüm 75 dakikada cevaplanması gereken 41 sorudan oluşur. Üç çeşit soru tipi vardır: cümle düzeltme, mantıksal düşünme, okuma ve anlama. Son üç yılda bu bölümün puan ortalaması 60 üzerinden 27.9'dur. Genelde 44 üzeri puan alan az sayıdadır. Cümle düzeltme bölümü öğrencinin Amerikan ingilizcesi gramerini, kullanımını ve stilini ölçer. Bu bölümdeki sorularda verilen yazıda bir cümlenin altı çizilir ve bu altı çizili kısmın yerine gelebilecek doğru cevap aranır.Mantıksal düşünme bölümünde öğrencinin kritik düşünme yeteneği ölçülür. Öğrenciye verilen bir argümanın analiz edilmesi istenir. Okuma ve anlama bölümünde öğrencinin okuma ve okuduğunu anlama yeteneği ölçülür.
Sınava girecek olanlar internet üzerinden veya sınav merkezini arayarak kayıt yaptırabilirler. Sınava girmek için öncesinden gün almak mecburidir.
Farklı eğitim kurumlarının hazırladıkları kitaplarla sınava hazırlanılabilir veya kurs alınabilir.
Sınav ücreti 250$'dır.
Sınava girdikten sonra tekrar girebilmek için 31 günün geçmesi gerekir.
800 uzerinden puanlandığınız sınavdır. bir de makale kısmı vardır. burada da 6 uzerinden not alırsınız. bilgisayar başında girdiğiniz sınavda, bilgisayar veri tabanında zorluk derecesine göre ayrılmış sorulardan ilk başta orta zorlukta bir soruyu size gönderir. eğer bilirseniz bir sonraki soru daha zor, bilemezseniz daha kolay gelir. aldiginiz puanlar da ona göre değişir. baştaki ilk 7-8 soru inanılmaz önemlidir. buradaki performansınıza göre bilgisayar sizin sevyenizi tespit eder ve kalan soruları ona göre yollar siz de ilk sorularda başarısız olursanız iyi puan alamazsınız. bir başka ifadeyle 3ncu soruyu doğru bilmek , 20nci soruyu doğru bilmekten kat be kat daha fazla puan kazandırır size. komplike bir sınavdır.ingilizce veya matematik bilmekten ziyade sınav teknikleri ön plana çıkar. klişe sorulara klişe yaklaşımlar mevcuttur. bunları bilirseniz skoru yükseltme şansınız artar.
matematik kısmında özellikle data suficiency kısmında acele etmeden düşünerek çözmenizi öneririm. çok basit görünen bir soru, kolayca hata yapmaya müsaittir. 700 un uzerine çıkmak için , matematikten en az %90 yapmanız gerekir. %95 idealdir. dil kısmından ise %70-%75 le bu işi kotarırsınız.
turk okullarında 600-650 puan işinizi gorur. dunya capinda bir okula (usnews mba top 10 ornegin) girmek icin ortalamaları aşmanız gerekir. ortalamalar okuluna gore 680 ile 720 arasında değişir. elbette sadece gmat degil, baska faktorler de dikkate alınır. referanslar, başvuru sırasında yazmanız gereken makaleleler, transkript ve not ortalaması gibi diğer önemli ayrıntılar da başvuru sürecinde çok önemlidir.
defalarca parmak izinizin alındığı, kameralarla gözetlendiğiniz bir garip sınav. bir an yanlışlıkla fbi seçmelerine filan girdiğimi zannetmedim değil hani.
sadece amerika'dakiler değil, avrupa'nın önde gelen, kaliteli üniversiteleri tarafından da alınması şart koşulan sınav. kısa süre önce toefl ibt'ye girmeme ve haliyle bilgisayar formatında hazırlanan sınavlara yatkınlığım olmasına rağmen, çalışma sürecim baya sancılı geçiyor. sınavın quantitative kısmı matematik temeli sağlam olan biri için gerçekten çok kolay lakin verbal insanın sinirlerini bozacak kadar zor. hani amerika'ya gidip sokaktan rastgele birini çevirip sınavın verbal kısmını yaptırsanız büyük ihtimal soruların yarısına yakın bir kısmını yanlış yapacaktır. bir haftadır çözüyorum halen daha yanlışlarım doğrulardan çok mına koyım, eheheh. velhasıl daha girmeden adamı canından bezdiren bir sınav, umarım bitişi güzel olur.
bogazici universitesi de yuksek lisans icin bu sinavi istemektedir. kasinti bir sinavdir. hic matematik bilmedigim halde sanirim 250 $ ima mal olacak sinavdir.