Glutensiz Beslenme Önemli midir?
Çölyak hastalığının tedavi ve kontrol sürecindeki en önemli öğe glutensiz beslenmedir. Gluten içermeyen besinleri tüketmek ince bağırsağın sağlıklı bir şekilde işlevini gerçekleştirmesi için hayati önem taşır. Tam tersi bir beslenme metodu hastayı çok zor sağlık problemlerinin içine sürükleyebilir.
Günümüzde sağlıklı kişiler bile gluten içermeyen tahıl ürünleri tüketmeyi tercih etmektedir. Bazı uzmanlar bunun sağlıklı olup olmadığı konusunda fikir ayrılığına düşse de, çölyak hastalarının bu konuda glutensiz beslenmeyi tercih etmeleri konusunda tüm uzmanlar hemfikirdir.
Tutkal gibi birleştirici bir özelliği olduğu için diş macunu ve kremlerde de kullanılan glutenin doğal olarak bulunduğu tahıl ürünleri, gluten intoleransı olan hastalara zarar vermektedir. Glutenin bu yapıştırıcı özelliği suyla karıştığında daha da belirgin hale geldiği için sindirim sisteminde sindirilmesi bir hayli zor olmaktadır. Çölyak hastaları da bu yüzden gluten tüketimi konusunda kesinlikle taviz vermemelidir.
Çölyak hastalığı gelişmeden önce hastalarda gluten intoleransı gelişmektedir. Bu aşamada çok az olmak şartıyla gluten tüketilebilmektedir. Ancak Gluten tüketimi arttığında midede hazımsızlık ve sindirim zorluğu yaşayabilmektedirler.
Çölyak Hastalığı (Gluten Enteropatisi) Tehlikeli midir?
Çölyak hastalığı sırasında gluten tüketilirse vücutta sindirimi sağlayan enzimler devre dışı kalmaktadır ve sindirilemeyen besinler vücuda zarar vermektedir. Midede sindirilemeyen besinler mide bulantısına yol açmakta, ishal oluşmaktadır.
Daha da ilerleyen vakitlerde ise besinler sindirilemediği için beslenme hususunda yetersizlik oluşmaktadır. Bu da vitamin, protein gibi maddelerin alınamamasına, vücudun enerjisiz kalmasına yol açar. Birçok hastalık sadece bu nedenle ortaya çıkabilir ve tüm bunların sebebi gluten tüketimi olmaktadır.
Çölyak hastalığı tanısında hangi testler yapılmaktadır?
Tanısının konulması önemli olan çölyak hastalığının tespitinde bazı testler yapılmaktadır. Bunların en önemlisi kanda Antigliadin AB ve Antiendomisyum AB antikor testleridir. Böylece kişide gluten maddesine karşı herhangi bir durum olup olmadığı tespit edilmektedir. Bu test teşhisin konulmasını ve tedavinin belirlenmesini sağlamaktadır.
Çölyak hastalığı tahıl tüketiminde rekor kıran ülkemizde giderek artmaktadır. Yüzde olarak oldukça önemli bir artış yaşanmakta, tanı konmada ise % 100 başarı sağlanmaktadır. Bundan sonraki aşama hastanın diyet planına sadık kalıp kalmamasına bağlı olarak farklı süreçlere gebe olabilmektedir.
Gluten, glutensiz hayat, glutensiz beslenme ve glutensiz diyet hakkında detaylı bilgiler sunan çölyakla yaşam sitesidir.
Amacı; Çölyak Hastalığı için gerekli olan bütün bilgileri tek bir kaynakta toplamak ve glutensiz beslenmek zorunda olan Çölyak Hastalarının yararına sunmaktır.