Zengin ve güçlü herzamanki gibi en tepede fakir ve güçsüz en aşağıdadır. Fakirler zenginlerce her daim açlıkla terbiye edilirken ekonomik sistem bir şekilde bu fakirleri kendisine bağımlı hale getirir ve sürekli tüketmeye yöneltir. Tüketim arttıkça bağımlılık bağımlılık arttıkça da tüketim artar yani bu döngüde fakir kıstırılır ve somurulur.
Globalleşen dünya ekonomik düzeni içinde bir ülkede meydana gelen gelişmeler sadece o ülkeyi değil, o ülkenin ekonomik bağlantısı olan ülkeler yoluyla tüm ekonomileri etkiler bir hal alabildiğinden uluslararası kuruluşların ülkelerin iyi yönetilmelerine olan ilgisi son yıllarda artan bir yoğunluk kazanmıştır.
Ekonomik olarak iyi yönetilen bir ülkede kriz ihtimali azalacağından, ülke refahı ile beraber vatandaşların yaşam kalitesi artacağından, uluslararası kuruluşlar ülkelerin ekonomik olarak iyi yönetilmelerine destek sağlayacak danışmanlık yapmakta, verdikleri kredilerle ülkenin bu konudaki çabalarını desteklemektedirler.
Uluslararası kuruluşlar ekonomik yönetimin iyileştirilmesi için geliştirdikleri kural ve prosedürleri yayınlamakta, duyurmakta, kredi verirken ve danışmanlık yaparken uygulamakta, bu kuruluşların bu alandaki etkinliği gün geçtikçe artmaktadır.
Yolsuzluklarla mücadele, kamu kesiminin rehabilitasyonu, özel sektörün çalışma alanının geliştirilmesi, yasal altyapının oluşturulması, şeffaflık ve güvenilirliğin artırılması faaliyetlerin temel noktalarını oluşturmaktadır.