gliserin olarak da bilinen gliserol tatlı, kokusuz ve renksiz bir sıvıdır. hayvansal ve bitkisel yağlarda doğal olarak bulunmaktadır.
genel kullanımı:
gliserol, örneğin sabun/deterjan, ilaç, kozmetik, gıda, içecek, boya, reçine ve kâğıt olmak üzere birçok endüstriyel ve tüketici ürününde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
raporlanmış tütün endüstrisi kullanımı
tütün mamulü üreticileri, gliserolü tütünün nemli kalmasını sağlaması amacıyla soslama anında eklemektedirler. gliserol ayrıca sigara kağıdında da kullanılmaktadır.
genellikle, sigaradaki gliserol miktarı sigara markasına bağlıdır. hollandada ortalama eklenen gliserol miktarı kullanılan tütünün toplam ağırlığının %1i kadardır ve en fazla kullanılan oran %4.4dür. bu seviyeler, abde raporlanmış bir sigaraya eklenen ortalama %1.1, maksimum %4.5 olan gliserol miktarı ile karşılaştırılabilir. bu, gliserolü tütüne eklenen en baskın katkı maddelerinden biri yapmaktadır.
sağlığa zararlı etkileri:
sigara içildiğinde, neredeyse tüm gliserol değişmeden dumana aktarılır. bu miktardaki gliserol solumun yollarını tahriş etmek için yeterlidir. bunlara ek olarak, gliserolün çok az bir miktarı solunum yollarını tahriş eden akrolein oluşturmak üzere yanar.
gliserolün bağımlılığı etkileyip etkilemediği yönünde bilgi sağlayacak henüz bir çalışma bulunmamaktadır. ancak, gliserol dolaylı olarak toksik olabilir, çünkü tütünü nemli tutarak kurumasını önler, böylece sigarayı daha çekici yapar ve sigara içimini kolaylaştırır. sigara içme alışkanlığını desteklediğinden, sigara içiciler netice itibariyle sigara dumanındaki toksik maddelere daha çok maruz kalır.