karbonhidratlar basit ve kompleks olmak üzere ikiye ayrılırlar ve bu grupların kan şekeri üzerine etkileri birbirinden farklıdır.farklı karbonhidrat gruplarının kan şekerini yükseltme hızları da farklıdır ve bu farklılık glisemik indeks tablosu denen bir tabloda incelenir.
glisemik indeksi düşük besinlerdeki glikoz yavaş salınırken, glisemik indeksi yüksek besinlerdeki glikoz hızlı salınarak kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olur.
Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren besinlerin tek baslarına alındıklarında kan seker düzeyini normalin ne kadar üzerine çıkarabildiğini göreceli olarak derecelendirme yöntemidir. Glisemik indeksi genelde besinlerin içerdikleri karbonhidratların bileşik karbonhidrat veya basit seker olusu değil, sindirim hızları etkiler. Glukozun 100 olan glisemik indeksi baz alınarak, 60'in üzeri yüksek, 40 - 60 arasındakiler orta ve 40'in altındakiler düşük glisemik indeksli besinler diye sınıflandırılabilmektedir. Besinin içerdigi posa, protein, yağ, pişirme sekli ve olgunlugu glisemik indeksteki yerini etkilemektedir.
Glisemik indeks kavramı ilk defa Kanadalı Profesör Dr. David Jenkins tarafından 1980li yıllarda ortaya konmuştur. Bir gıdanın veya karbonhidratın glisemik indeksi onun kan şekerini yükseltme özelliğidir. Glisemik indeks 0 ile 100 arasında değişir. Glukozun değeri 100 kabul edilerek diğer karbonhidratların kan şekerini yükseltme gücü veya etkisi sıralanır. Glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerini çok hızlı yükseltir ve bu nedenle kilo yapar. Eğer glisemik indeks düşükse, o gıda, kan şekerini yavaş ve daha az yükseltir. Bu tür gıdalar ise zayıflamak için çok faydalıdır. Protein ve yağlar için glisemik indeks söz konusu değildir.
Tek başına kullanıldığında güvenilir olmayan, Glisemik Yük değerleri ile birlikte kullanıldığında diyabet hastaları için oldukça faydalı bir değerdir. Hangi gıdanın ne kadar şeker içeriği olduğunu ve kana geçme hızını basitçe gösteren bir değerdir glisemik indeks.