fransızların idam aleti.
bu alette kafayı koyacak bir yer olur. kelleyi koyunca başka bir parça da kellenin üstünden kapanarak kilitler. sonra yukarıdan iple bağlanmış ağır ve keskin bir metal ipin kesilmesiyle gelir ve kelleyi vücuttan ayırır.
XVI. Louis'nin giyotinle idamını gösteren bir gravür.
Giyotin, idam mahkûmunun başını kesmek amacıyla geliştirilmiş bir çeşit idam aracı. Giyotin ilk kez 1792 yılında Jacques Nicholas Pelletier adlı bir hırsızı idam etmek için kullanılmıştır.
giyotin 16.lui zamanında icat edilmiş bir idam aracıdır.(isimleri okunduğu gibi yazıcam,kasamam valla.)ilk icat edildiğinde yarım ay,ayça şeklindeydi.bu da aletten yeteri kadar verim alınamamasına sebep oluyordu.tam bu sıralar mari antuanet(16.lui'nin eşi)falcıya gitti.falcı ona gelecekten haberler verdi(haliyle geçmişten verse falcı olmazdı)falcıya göre onlar yarım ay şeklinde değil de çapraz yatay şekilde kesen bi giyotinle idam edileceklerdi,kocasıyla birlikte.üstelik bu çok büyük bi ayaklanma sırasında olacaktı.fakat kraliçe bunları dikkate almadı.halktan kopuk yaşadığı için herşey mükemmeldi ona göre.(ekmek-pasta hikayesi).birkaç yıl sonra idam memurlarından biri 16.luinin karşısına gelip,giyotin ile ilgili sorundan bahsetti.kral da biraz düşündükten sonra (geometride benim adını bilmediğim şeklin)yeni buluşunu söyledi.kraliçe dondu kaldı olduğu yerde.yoksa falcı doğru mu söylüyordu?kocasına bu konuyu açtığında kral ,falcıyı idam ettirdi hem de bu aletle.hemen ertesi yıl bastil ayaklanması patlak verdi.o kadar hızlı gelişti ki kraliyet ailesi kaçmaya fırsat bulamadı.yakalandılar ve giyotinle idam edildiler.
abd'de hiç bir zaman kullanılmamıştır. onlarda daha ziyade, iğneyle öldürme ve elektrikli sandalye cezası verilir ki elektrikli sandalye daha çok küçük kız çocuklarına tecavüz veya taciz suçundan hükümlülere uygulanır.
idamları izleyenler, hareket eden gözler ya da oynayan ağızlar hakkında sayısız hikâyeler anlatırdı. Hatta bir suçlunun kopmuş kafasının ensesine atılan bir tokatta bir kızgınlık ifadesi oluştuğu bile söylenmişti. Canlı kafalar yüzünden bilimadamları bir çok deney yaptı. Ancak parmak şıklatmalara ve isimlerin telaffuzuna rağmen herhangi bir tepkiyle karşılaşmadılar. Büyük ihtimalle damarların büzülmesi gibi bir sebepten dolayı, kafaların surat ifadelerinin değiştiği söylendi. aletin sahibi giyoten, aletin kendi ismi ile anılması üzerine ailesi hükümetten alet için bu ismin kullanılmamasını istemiş, sonunda soyadlarını değiştirmişlerdir.
giyoten, icadını tanıtmasına ve söz almasına rağmen, birkaç yıl kullanıma sunulmadı. kafa kesildikten sonra, bir çırak fışkıran kanı sepete doldururdu.
öncesinde suçlu, giyotine grmeden önce, ensesi tıraş edilirdi. arabalar ile kenttte gezdirilir, gösterilirlerdi. giyotini, fransız ihtlailinin simgelerinden birisi haline getiren şey, kralın idamında kullanılmasıydı.. kralın hayatına son veren makina olarak, kralın kutsalığı giyotine geçmişti.
Kafanın kopması: Uzmanlara göre beyin, kafa koptuktan sonra saniyelerce fonksiyonlarını sürdürüyor. Fransa'daki raporlara göre 18'inci yüzyılda giyotinli idamlarda kopan kafada 30 saniye kadar yüz mimikleri görülüyordu.