italyanların kahraman olarak gördüğü ingiliz uşağı bir masondur.
ingilizler hakkında yahudilere yazdığı mektup:
12 Nisan 1854
-Değerli Dostum Cowen(Kohen)-
Cömertliğin ve fedakârlığınla beni onurlandırdın ve bu, hayatta bir dost medeniyetin vatandaşından gelebilecek en büyük kıymettir. Ben insanlık adına doğdum ve insanlık adına aydınlanırım. Kalbim sadece özgürlük için çarpmaktadır. Dünyadaki tüm ulusların evrensel haklar bakımından özgürlüğü için; Ora e sempre, Şimdi ve sonsuza dek.
ingilizler büyük ve güçlü bir Millettir. ingiltere, insanlık Medeniyetinin ilerleyişinde liderdir ve yeryüzünde özgürlük isteyenler için bir yardım elidir.
ingiltere despotluğun düşmanıdır, ingiltere güvenilir bir dost ve sığınaktır, ezilenlerin dostudur, ama ingiltere'nin, Ana Vatanınızın, müttefiklerini koruyabilmesi için artık yeni kaynakları ve yöntemleri olmalı. Ve hangi italyan benimle birlikte bu konuda bir adım öne çıkmaz ki!
Hükümetin, otokrat bir tavırla Avusturyalılara iyi bir ders verdi. Avrupa despotlar sebebiyle ingiltere'ye karşı. Bu sebeple ingiltere her ihtimale karşı, bizimle her zaman ittifak içinde olmalı. Asalet ve Kudret dolu kılıcımız, bu konuda ingiltere ile omuza omuza mücadele için her zaman kınından çıkmış bir halde hazırdır.
ingiltere'deki iyi ve fedakâr devlet adamlarına şükranlarımı sunduğumu ilet. Üzgünüm, gerçekten derinden üzgünüm elinizi sıkmadan gideceğim için.
Veda ediyorum kıymetli dostum, ama bu bir (Adieu) Elveda değil. Kalbinizde benim için bir yer açın.
Esenlikler diliyorum.
Osmanlı'ya karşı Balkan halklarına yazdığı ayaklanma mektubu:
Garibaldi'nin Border Watch gazetesinde 22 Aralık 1875 tarihinde yayınlanan Osmanlı'ya karşı Balkan halklarına yazdığı mektubu
“Caprera, 6 Ekim.
Hersekli ve mazlum Doğu Avrupalı kardeşlerime.
Türkler Bursa'ya sürülmelidir. Bir kurt gibi gelip Bosphorus'u (istanbul Boğazı)'nı geçtiler, yıktılar, katlettiler ve tecavüz ettiler. Bize tarihte Pelasgi şehrini armağan eden halkları yok ettiler. Belki de o halklar Avrupa'daki ilk medeni toplumlardır. Osmanlılar, artık mahvettikleri bu coğrafyada var olmamalı. Bursa'da ve Bursa'nın da ötesindeki ıssızlığın ve azabın içinde tüm görgüsüzlükleri, yağmacılıkları ve zulümleriyle yeteri kadar Anadoluluyu bulacaktır.
O zaman artık ayaklanmalısınız Karadağ'ın, Hersek'in, Bosna'nın, Sırbistan'ın, Tarabya'nın, Makedonya'nın, Yunanistan'ın, Epir'in, Arnavutluk'un, Bulgaristan'ın, Romanya'nın kahraman evlatları! Hepiniz şanlı bir tarihe sahipsiniz. Leonidas, Achilles, Büyük iskender, Scanderbeg ve Spartaküs sizin toplumlarınızda doğmuşlardır. Ve bugün sizler içinizde halen Spartaküsler ve Leonidaslar bulabilirsiniz. Diplomasiye güvenmeyin. Bu kalpsiz yaşlı kadın sizleri aldatıyor. Ama tüm dünyanın erkeklerinin kalbi sizlerle. Bugüne kadar Türkleri destekleyen ingiltere artık tüm fedakârlığı ve içtenliğiyle sizleri destekleyecek ve özgür insanlardan kuracağınız birliği, Hilal'in imparatorluğuna tercih edecektir. O zaman Türkler Bursa'ya sürülsünler!
Ancak o zaman bağımsız ve özgür olabilirsiniz. Osmanlılar, istanbul Boğazı'nın bu yakasında (Doğu Avrupa topraklarında, Balkanlarda) var olduğu sürece her zaman savaş sebebi olmaya devam edecektir ve sizler insan olmanın kutsallığına asla sahip olamayacaksınız.“
4 Temmuz 1807 de doğup, 2 Haziran 1882de ölmüştür. italya Devleti'nin kurulmasına öncülük etmiş olan bu şahsiyet italyanlar tarafından italya'nın en büyük kahraman ve yurtseverlerinden biri olarak kabul edilir.
"hero of the two worlds" de denir kendisine..
garibaldi nam kahraman öncelikle kağıtla kalemle, topluluk önünde attığı nutuklarla halkı örgütlemeyi, uyandırmayı denemiştir, ancak başarılı olamadığını (yetmediğini) görünce topa tüfeğe sarılmış ordu kurarak aktif olarak çarpışmaya başlamıştır.
tabii garibaldi'nin yanında birbirinin dilini dahi anlamayan sadece birkaç bin kişi vardı. mesela macar stefan türr üç önemli generalinden biriydi ne ne kadar risorgimento anlatıları macar lejyonunun önemini küçümseme eğiliminde olsa da. üstelik garibaldi'nin kendisi ne kadar italyan idi su götürür, napolyon'un ne kadar fransız olduğu gibi. benim de şahsen tanıma şansım olmuş olan lucy riall hoca kitabında garibaldinin arasındaki ortak dilin almanca olduğunu söylüyor. neyse, varmak istediğim şey şu. garibaldi ve garibaldini öyle modern manada bir liderlik göstermekten çok bir çete reisi ve reisliğiydi belki de. bugünkü garibaldi imajımızı onun kültüne borçluyuz. adam güneye yelken açtığında karaya basması bile bir şans eseriydi. mesina'ya yürüyüşü ve o boğazı geçişi için birçok tesadüf, tesadüf tam karşılamıyor gerçi ingilizce'De contingency derler, onun yanındaydı. tabii, denebilir ki onun ruhumnda virtu olmasaydı fortunu beyhude çatmış olurdu.
küçük italyan krallıklarını tek bir devlet altında birleştirip, 19. yüzyılın ikinci yarısında italyan siyasal birliğini sağlamış, kızıl gömlekli nasyonal dayı.