Kesinlikle ve kesinlikle gamları öğrenerek doğaçlama çalmaya çalışın. Bu o kadar çok işinize yarayacak ki bu gamları yuttuğunuzda istediğiniz her şarkıya her tarza eşlik edebileceksiniz. Benim tavsiyem; youtube da bol bol backing track var açın üstüne çalın gitsin. Mesela bir backing track için link aşağıda. Bu vidyoda 3 farklı gam 2 şer pozisyonda aynı sesleri barındırdığı için klavyede gezinirken hem parmak egzersizine hem de gam ezberlemenize yardımcı olacak.. Buyurun dostlar..
1-Bu işi herhangi bir şey için yapmayın(karı kız,para,karizma vs.).Kendiniz için ve sanatla uğraşmak için yapın.
2-Yeteneğiniz yoksa eğer,başka enstrumanlara da yönelebilirsiniz.Boş yere kendinizi heba etmeyin.
3-işin nota kısmını uygun bir vakitte öğrenin.Geç öğrenir veya hiç öğrenemzseniz başınızı ağrıtabilir.
4-Farklı tarz müziklere de yönelebilmeye çalışın.Gitar sadece rock icra edilen bir enstruman değil.Rock,pop,arabesk,türkü.Deneyin,kendinizi büyütün.
5-En çok hangi tarzı yapmak istiyorsanız ona göre bir gitar alın."Elektro gitar ile başlanmaz,klasik ile başlanır."diye bir şey yok,unutmayın.
6-Gitara başlayan insanların %80'i,ilk ay içerisinde gitarı bırakıyor.Eğer 1 ayı devirirseniz,o %20 lik dilime girmiş olacaksınız,sevinin.
sonuna kadar gitmeyecekseniz bırakın. her köşe başında bir gitar çalan olduğu için, birileri dinlediginde diyecek ki -falanca kişi bunu daha güzel çalıyor. gitari o kisiye kasasından başlayarak sokmak isteyeceksiniz.
ha, yok hacı ben harbi çalcam diyorsanız çalmak istediğiniz müzik tarzina uygun bir gitar alın, cevrenizde vardır illa bir bilen, ona danışın. klasik gitarla başla öğrenip degistirirsin diyenler sizin paraniza gözünü dikmistir. ama şunu yapabilirsiniz, acemi gitardır canını çıkarırım diyorsanız ikinci el bir gitar alabilirsiniz.
ritm gitar için acele etmeyin, ritm gitarın cevrede piyasası vardır ama iyi gitarcı bana gore güzel solo gitar çalabilen gitarcidir. solo tekniginizi geliştirin, ritm zamanla olur.guitar pro adlı bir program var, onu kurcalayın, solo gitar için faydasını göreceksiniz.
hacı ben kulaktan calarim demeyin, mümkünse nota ile çalmayı öğrenin. kulaginiz notayı desteklesin.
acele etmeyin, nefesinizi tutmayı öğrenmeden yuzemezsiniz. hızlı çalmak önemli degildir, doğru çalmak önemlidir. ilk başta hıza odaklanirsaniz ilerde çok ritm kacirirsiniz, doğru çalmaya odaklanirsaniz ileride bütün şarkıları hızlı calarsiniz.
kimsenin dediğine kulak asmayin. bunu öğrenmek için kendinizi dinleyin ve eksiklerinizi farkedin. kendi kendinizin hocası olun.
hadi hurra bir şeyler çalayım olmaz. önce bi perdelere basmayı öğrenin. önce daha dün annemizin tarzı parçalar çalın. başkasına dinletmeyin amk sizin şevkinizi kıracaklardır. ama ilerleyeceksiniz böyle böyle. tamam ben bunu çalıyorum demedikçe dinletmeyin hatta. perdelere basıyorum dediğiniz anda akorları ve ritimleri öğrenin. solo işi biraz karmaşık. ritim olmadan solonun amına koy icra ettiğiniz müzik başkaları tarafından anlaşılmaz. arada sırada kuralların dışına çıkın robot gibi ruhsuz çalmayın. sıçtınız gençler. sonuncusu ve en önemlisi: liseli iseniz ve kızlara hava atmak için başlayacaksanız siktirin gidin amınıza koyarım bu aleti böyle işlere alet etmeyin.
p i m a gibi bir saçmalığa bulaşmayın, saçma.vaktinizi gitara harcayınca hayal dahi edemeyeceğiniz kadar gelişeceksiniz.klasik müzik ve blues da çalışın.sizi gerçekten geliştirecek olan çalışma tarzı odur.akor öğrenmek kolay, mesele soloları anında çıkarabilmek.
edit: sadece islemekle yetinmeyin bu teknikleri çalışın.
ek olarak, akor değil; armoni öğrenin. onu öğrenince akorlar falan kendi kendine oturur.
alıştırma için boş zamanlarınızda aklınızdan bir nota tutun ve o notanın hem majör hem minör dizilerini kafanızda tekrarlayın.
Klasikten elektroya geçmek diye bir şey yoktur. iki enstrüman da farklı tekniklerle icra edilir.
Tutuşunuzdan başlayarak öğrenmeye sıkı bir disiplin ile devam edin. Müziğin yarısı yetenekse geriye kalan yarısı da disiplindir.
Hangi tarzda çalmak istediğinizi belirleyin. O müzik tarzına yönelik metodlarla çalışın o müzik tarzında şarkılar dinleyin.
Eğer işlerin hızlı ilerlemesini istiyorsanız işinde iyi ve dinlediğiniz tarzda eğitim almış bir hocayla çalışın. Parça çalmaya yönelik çalıştıran bir hocayla çalışmak zaman ve para kaybıdır.
Sabırlı olmayın öğrenme arzunuz her daim diri olsun.
Armoniyi teknikle bir arada geliştirin. Eksik kalmış armonik bilgiyle ya da yarım yamalak bir teknikle hem insanları hem kendinizi tatmin edici müzik yapamazsınız.
Bol bol kayıt yapıp kendinizi dinleyin eksik hissettiğiniz yerlerin üzerine düşün. Unutmayın çok çalışmak verimli çalışmaktan önemli değil.
Metronomla çalışın ve enstrüman seçerken kendi tarzınıza uygun bir gitar alın.
Eyyorlamam bu kadar sözlük. Yardıma ihtiyacı olan ya da bu entryde değinmediğim konularda soruları olan yazarlar mesaj kutumu yeşillendirebilir.
parmak nasır olayına girmeyeceğim zaten tavsiye isteyen biri bunu göze almıştır ehehehe. notaları her gün gidip gelin elleriniz senkronize olsun alışsin. internet var elinizde . açın gitar ders videolarini izleyin . sevdiğiniz bir yabancı parçanın solosu vardır tablerine bakın çalmaya çalışın. ben niye yazdım ki bunları kısacası çalışın . uğraşmadan olmuyor gençler. ehehe.
4 akor 2 arpej 3 ritim öğrenip milyon tane şarkı çalabilirsiniz ama yetinmeyin fazlasını öğrenin.
Yapamadığınız şeyleri yapamayacağınızı düşüneceksiniz, üstüne gidin, çalışın başka türlü geliştiremezsiniz.