bugün

gitara son seklini veren antonio de torres jurado, bir ara, gitarın en onemli bolumunu olusturan gogus kapagı dısında, tumuyle kagıt hamurundan bir gitar yapmıs ve bu gitar, duzgun sesiyle herkesi hayretler icinde bırakmıs...
sözlükte orda burda gitar konusunda okuduklarimin ardinda bu basligi acma geregi duydum.
gitar konusunda uzman oldugumu iddia etmiyorum.ama olmadigimida!!!
herneyse.
madde 1)bir gitardaki en önemli element gitari kullanan kisidir.ayni gitarin ayni tel ve perdesinden farkli kisiler farkli sesler cikartirlar.tele vurus dan tutun parmkaklarin anatomisine herseyin bunda etkisi var.örnegin benim gitarim bende oldukca mid agirlikli duyulurken julian(diger gitarist) caldiginda oldukca bass agirlikli oluveriyor.
bu nedenle ksinin öncelikle kendi calis bicimini kavramasi sart.

madde 2)gitar malzemesi...özellikle gövde ve sap in hangi malzemeden üretildigi (mahogany ,basswood ,ash ,plexi ,cam vs vs)cok önemli.her agacin belli bir ton yaratma sekli var.basswood özellikle hafif ,cok hizli ton üreten ve yüksek sesli bir agac(joe satriani ,petrucci ,van halen)bu yüzden genelde hizli calan kisilerce kullaniliyor.mahogany (les paul) ise daha yumusak ,tonu biraz daha gec ortaya atan ve buyüzden daha ilimli bir agac.ama bunun icin de daha tiz.özellikle sg lerde ton bi sekilde cok acik .sap konusunda cok fazla secenek yok.en azindan custom olmayan siradan modellerde genelde maple ya da mahogany kullaniliyor.maple da da bir tiz.

madde3)sap yapisi...sapin yapisi calis acisindan cok önemli.ama daha önemlisi kisinin calis bicimine uygunlugu.200bpm civarinda dolasan ya da bunu hedefleyen bir gitaristin tutup etli butlu bir sapi secmesi sacma olur.ya da cikarttigi tiz sesle mahalenin sokak köpeklerini toplayan bir gitaristin 21-22 perdeli gitar kullanmasi.yine de damak tadi
bir de sapin gövdeye baglanma sekli var...
genellikle 3 tipi mevcuttur(bazi firmalar prs ya da siggi braun gibi karma yöntemler kullanabiliyorlar).set neck(les paul ya da klasik gitardaki gibi) .neck thru(tipik pahali jackson ,esp) ve bolt on(fender strat ,jackson dinky ,ve tüm ucuz gitarlar)

set neck ile baslayalalim.gereksiz ,ucuz ve ses acisindan bence yetersiz bir yöntemdir.yapiskan ile iki tahtanin tutturulmasi ses acisindan pek parlak bir fikir degil.özellikle elektro gitarda.bir de baglantiyi saglamak icin destek amacli bir cikinti vardir .bu cikinti genelde 18-22, perdenin calinabilirligini zorlastirir.
neck thru...kanimca en iyi ama ne yazikki en pahali yöntem.sap gövdenin orta kismini olusturacak kadar uzundur.gövde ile sap pres edilir.hatta bazan icerde vidalanir.manyetikler sapa bagli oldugundan sap agaci daha da önem kazanir.sustainin en yüksek oldugu baglanti tipidir
bolt on...vida ve plaka ile tutturulma yöntemidir.özellikle cok hizli gitaristlerin sectigi bir baglanti yöntemi.cok ucuz olmasi nedeniyle en cok kullanilan yöntemdir.vidalanmis cok iyi gitarlar bulmak mümkün netekim tüm stratocasterlar vidalidir.iyi iscilik olduktan ve sap tam oturduktan sonra sorun yok.

madde4)manyetik....bu cok gereksiz bir tartisma cünkü manyetikler yapilari ve üretimleri geregi pahali diiller.bence bir gitar alir iken eger orta sinif bir gitar alinacaksa gelecege yatirim yapilmali ve özellikle agac/iscilige bakilmali.manyetik degistirmek is diil.....
ama konuya deginmisken tamamliyayim.2 tip manyetik yine 2 ye ayrilabilir.single coil (tek sirali) ve humbucker(cift sirali) bunlarin da aktif ya da pasif olma sanslari var.aktif/passif olayi cok uzun bir tartisma konusu.zevkler ve renkler tartisilmaz.her ikisininde avantaj ve dezavantajlari var.aktif manyetikler gürültüsüz ,yüksek sesli ve nötraldir.takildigin gitarin agac karakterini ortaya koyar.ama bunu yaninda;kanimca tabi; oldukca ruhsuz bir tadi var.örn kirk hammet.zakk wyld ,steve lukater...
pasif manyetiklerin model markaya göre degisen gürültüleri vardir.manyetik alan daha büyük oldugundan telleri daha fazla etkilerler.bu da sustain ve akord konusunda negatif etki yaratir.ama calis biciminde ve gitarin karakterine daha cok renk katarlar.sesleri daha dogaldir.örn joe satriani ,steve vai ,scott ian ,dimabag darrel (a.r.e) dave mustaine ,vs vs vs....
humbucker singelcoil e göre cok daha gürültüsüz ve daha dolu bir sese sahiptir.eger yüksek düzeyde gain ile calinacaksa tercih edilmelidir.bunun yaninda singlecoil daha dinamik ,ve daha vurguludur.özellikle country ,blues ve jazz konusunda tercih edilir.

madde5)...iscilik....pekcok firmanin fabrik üretimi gitarlarlari hatalidir.gitar pet sise olmadigindan ve üretilen her gitar tonla agac ve metal parcadan olustugundan ,almadan önce dikkat ile gözle muayene edilmeli ve calinmalidir.

madde6)...marka ve prestij....jackson basligindan da anladigim üzere ,cevremizdeki bilirkisilerin ya da bilirkisi kilikli cahillerin övgü ve sövgüleri ile ise kalkmak ,genelde sokaga para atmak demektir.
tamam servis ,garanti , ve fiyat önemli kriterlerdir ve marka ile bütünlesmis olduklarindan da marka konusunda fikir verirler.ancak onu alma bunu al mantigi oldukca yanlistir.clapton strat icin yanip tutusurken neden santana prs kullanir???her ikisinin de övgü ve sövgülerini merk ediyorum dogrusu.bu yüzden en saglami denemek.calmak ,duymak ,ayarlarla oynamak....

madde7)köprü....tellerin gövdeye baglanma seklini ,tellerin gövdeden sapa iletilme seklini belirler köprü.temelde 2 ye ayrilir.sabit köprü (tunamatic/wilkinson ve kahler in bagzi modelleri.....les paul de oldugu gibi) ve hareketli köprü(floyd rose/kahler fender gibi).hareketli köprü olayinin da 2 sekli var.tek yönlü(sapa dogru) ve cift yönlü.
köprü hem calinabilirlik ,hem tel degistirme frekansi/kolayligi ,ama en önemlisi ses olusumu acisindan cok önemli ve belirleyici bir faktördür,köprünün malzemesinden agirligina ,tellerin oturma biciminden gövdeye baglanis bicimine kadar her ayrintisi önemlidir.ben sahsen sabit köprü kullaniyorum.hem akor daha uzun süre dayaniyor ,tellerin kopma riski daha düsük hem de sustain daha uzun ve salinim daha güclü.ama bu gitarin sesini yükseltiyor.hatalar daha duyulur hale geliyor.temiz calmayan biri icin pek uygun degil.
floyd rose da ise tel degistirmek ölüm.yaylari dogru ayarlamak laazim.her dive bomb olayindan sona akord etmek gerekiyor.ses daha kisa ama daha vurucu ,tapping tipi teknikler icin daha uygun zira hatalar dha aaz ortaya cikiyor.daha odaklanmis bir ses.bir de eger vibrato kolu calsi stilinde önemli bir yer tutuyorsa...secenek bu olmali tabiii

madde8)gitar disi etkenler....bunlara amp ve efekt aletleri giriyor.eger evde bilmemkac milyarlik amp ve elektronik alet edevat duruyorsa ,alinacak gitar bu aletlerle test edilmelidir.mesela seramik manyetikli ,baswood string thru bir gitari marshall jcm 800 ile calin!!!sanki alet gitar diil bass!!!öte yandan ayni gitari bogner übershall ile calin.alet sanki v 12 motor....ama peavey 5150 ile calin.siir gibi.
tabii v12 hastasi biri icini 2.sini öneririm.

kisaca budur...iyi eylenceler
altı telli gitarlarda her telin hangi notaya ait olduğu karmaşasına düşenler eddie ate dinamite good bye eddie akrostişinden faydalanabilirler.
eğlenceli enstrüman. keman olarak kullanmaya çalıştığımda pek verim alamadım mesela.. üzülmüyor değilim!
çalamadığım değil. asla.
ağaçtan yapılabilecek en güzel şeylerden biri. canlı gibi. en iyi arkadaş.
üniversiteye başlayınca ortamda kız tavlarım düşüncesiyle alınan müzik aleti. biraz uğraşıldıktan sonra çalamayacağınızı anlayıp evde bir köşeye atılır ve arada bir arkadaş toplantılarında darbuka niyetine kullanılır.
altı telli(12 de olabilir) çelik yada plastik telleri olan bir eşlik entrumanıdır.
gençlik yılları yani lise çağların da tam bir kız tavlama aletidir yada öyle sanılır. bir kaç haluk levent'in kolay akortlarından öğrenildimi tadına doyum olmaz. her yerde artislik puan kazandırır. *
Elbis Gesaratsyan tarafından 1862-63 yıllarında yayınlanan, ilk Ermenice kadın dergisi.
Keman ve özellikle güzel bir ses, muhteşem olması için yetendir.

(bkz: http://www.abdullahakyuz.tr.gg/Konser-Kayitlari.htm)
klasik, akustik, bas ve elektro olmak üzere 4 e ayrılır. hepsini çalabilmek için öncelikle klasik gitar ile başlanmalı müzik notları ve vuruşları su gibi ezberlendikten sonra diğerleri de zaten kolaylıkla çalınabilmektedir.
'kısa bir tel titreşirse, uzununa kıyasla daha tiz bir ses verir' gerçeğine bağlı olarak çalınan müzik aleti.
icracısının çok ve çeşitli olmasından dolayı, hep basit görülmesine rağmen icra ve teknik açıdan zor, bi o kadar da önemli bir enstrumandır.
anadolunun bazı şehirlerinde "saz adamı aşık, keman verem, gitarsa götveren yapar" şeklinde anılan çalgı aleti.
kız tavlama aparatı.
3-4 tanesi bir araya gelip akustik bir konserde süper duygusu ve sesi olan enstrüman.
muhteşem bir alet. ortaokula başladığım yıl kursuna yazılmıştım, nereden bilirdim beni kendine bu kadar bağlayacağını. kopamıyorum yıllardır yahu var mı böyle birşey...
türkü barlarda; bağlamanın kankisi olan enstruman.
sarhoşken,kendimi onu öperken bulmama sebep olan alet. lan bildiğin gitarı yiyecem o derece. zaten kafam güzel *.... neyse efendim işte içiyoruz bir yandan eğleniyoruz çalıyoruz söylüyoruz falan, neyse bir sessizlik oldu. o ara herkes kendi halinde. ben de alkolün getirdiği etkiyle hafiften kapadım gözleri gitar kucağımda gitara dayadım kafayı ama gerizekalılığım tutmuş halen gitar çalmaya çalışıyorum *. aniden gitarı öptüğümü farkettim. gitarı çalmaya çalışırken sarhoşluğun da etkisiyle kendimi kaybedip ileri geri, sağ sol sallanma hareketlerinden sonra , kafamın destek aldığı yanağım dönmüştü ve dudağımdan destek alıyordum. birden irkildim. hani hatun getiriyordu bu alet ne oldu lan tahtayı öpüyoruz gibi saçma düşüncelere daldım. o gün karar verdim. içki içerken gitar çalmayacaktım, ikisinden birini yapmamalıydım. baktım bir yanda tahta bir yanda cam... tahtayı öpeceğime 50'lik bardağı öperim diyerekten öptüm başıma koydum bardağı... o günden beri öpüşmüyorum kendisiyle. odanın diğer ucundan kısık gözlerle beni izliyor ama yemezler.
son zamanlarda gözlemlediğim kadarıyla her standart 5 kişiden birinin çalmayı bildiği ya da bildiğini sandığını gördüğüm müzik aleti .. bu sebepten dolayı bir kız tavlama aracı olarak demode olmuştur.. tüm abazanlara duyurulur..
uzun süre çaldığında bile birkaç ay dokunmadığında gözünün önünde bile olsa eline almaya üşendiğin müzik aleti.
ancak eline aldığında da bırakamadığın nadide şeylerdendir.
klasik kız tavlamak için kullanılan 3 şeyden biri .diğer ikisi akdeniz akşamları bir de haziran.
öğrenilmesi çok kolay olan ama profesyonel olunması en zor olan telli çalgı.
çalmayanı dövüyolarmış. o derece.
her türlü müziğe eşlik edebileceğini, yeterli kullanıldığınızda bir orkestrayla eşdeğer tınılar duyuracağınız,telliler arasında çok seslilik açısından en başta gelen enstrumandır. şahsımın da ekmek teknesidir.