elektro gitar veya bas gitar çalmak isteyen kişiye, çok bilmiş klasik gitarist tarafından edilen nasihattir. dikkate alınmasının bir sakıncası yoktur fakat isteyenin istediği gitar türünü çalmasında da bir sakınca yoktur. elektro için klasik gerekir gibi birşey tamamen saçmalıktır. direkt olarak işe elektro ile girerek de çok iyi elektro gitar çalınabilir. yani sonuç olarak ne istiyorsan onu çal arkadaşım, aksi takdir de diğer türler ile uğraşmak bir işkence ve zaman kaybı olabilir. kendimden biliyorum; yanımdakileri dinledim, 1 ay klasik çaldım. bi bok anlamadım çaldığım şeyden. tadı tuzu yok sanki çaldığın şeyin. bi acayip böyle...
doğru fakat eksik bir önermedir. gitara yeni başlayanlar, nasıl yani? diyebilirler. şöyleki; eğer gitar çalmaya heveslendiyseniz paranızda varsa istediğiniz gitarı alın çalın, nasıl olsa sıkılıp bir kenara bırakacaksınız. yok hocam ben bu işin kompedanı olacam derseniz klasik gitarı ve parmaklarınızı kullanmayı öğrenin. penayla varacağınız nokta* bir hiç olacaktır. iki veya üç sene sonra kendinize geldiğinizde tını farkını çok rahat hissedebilecek işin zevkine varabileceksiniz. sonra isterseniz akustik, perdesiz, elektro vb. gitarlara rahatça dönebilirsiniz. eğerki on sene gibi bir zamanı geride bırakabilirseniz işte o zaman gitarda nirvanayı yaşamaya başladınız demektir.
rock sever bünyeyi müzisyenlikten soğutan bilmiş önerisi. jjaaaa sesini duymayı bekleyen genç meraklıya beklemediği bir şeyi disiplin adına sunmaktır. davulcu olmak isteyen bünyeye darbuka çal da parmakların gelişsin demeye benzer.
yersiz bir nasihat cümlesidir. zira elektro gitarla, hiç bir kursa gitmeksizin çalmayı öğrenmek de pekala mümkündür. önemli olan insanın içinde istek olması ve müziği sevmesidir.
kanımca gereksiz bir tavsiyedir. ben de elektro gitara yeni başlayacağım ve hayatımda ilk defa gitar çalmış olacağım... önemli olan istek.
ayrıca;
(bkz: microsoft office e notepad kullanarak başlamak)
doğru onermedir. parmakların açılma sürecini hesaba katarak soylenmiştir. ve birçok klasik parça, arpejlerin temelini oluşturmaktadır.işin duayeni olmak gibi bir hedef olmasa da; temiz ve düzgün çalabilmek namına epey etkisi olacaktır. ve çoğu insan elektro veya akustik çaldıktan sonra klasiğin yerini kolaylıkla anlayacaktır.
gitar seçiminizi size uygun olan müzik tarzına göre yapmak en doğrusudur. bu yüzden klasik, elektro ve bass gitarı iyi tanımak tercihimizi bu yönde yapmak daha mantıklı olacaktır.
fakir denebilecek biri kalkıp ibanez ile başlayamaz, illa ki gitar çalmak istiyorsa klasik gitar da onu tatmin edecektir. en azından öğrenene kadar. yoksa teoride farkları yoktur, sadece teknik nüansları vardır.
doğru bir önermedir. bu kanun çalarken eline ağırlık bağlayan ustayla aynı hesaptır. çünkü klasik gitarın perdeleri birbirine daha uzaktır, daha geniştir ve parmaklarınızı daha bir güzel keser. bi elektroya geçtiniz mi, klasiğin parmaklarınıza çektirdiği onca şeyden sonra, elektro içinizi mutlulukla kaplar.
elektro gitar oldukça teknik bir alettir ve pahalıdır ucuzları ise oldukça kalitesizdir ve yeni gitaristleri bezdirebilir bu bağlamda bakıldığında bile mantıksızdır zira elektro gitar çalacak bir insanın maddi olanakları kısıtlı ise klasik gitarla değil akustik gitarla başlamalıdır çünkü klasik gitar parmakla çalınan bir enstrumandır ve telleri naylondur ve klasik müzik için kullanılır. elektro gitar ve akustik gitar ise pena ile çalınır çelik tellidir ve genellikle rock ve pop müzikte kullanılır.
ne kadar iyi çalmak istediğinize bağlı olarak doğruluğu değişebilecek önerme. klavye tekniği olarak çok faydası olur ama klasik gitar parmakla çalındığından elektroda pena ya alışmak zaman alabilir. hatta kafa karıştırır. ama bir iki sene klasik çalan insan kesinlikle daha rahat olacaktır. ama klasikte bulunmayan, elektro gitarda bulunan power chords baya zorlar insanı.