psikoloji bilimini lisedeki derslerden bilen bir bünyenin nedenlerini kavrayabileceği hareketi yapan tiptir. savunma mekanizması dediğimiz ; kisinin kabullenmek istemedigi durumlar karsisinda kendisine bi nevi kacis saglamak amaciyla gelistirdigi mekanizmaları kullanması durumudur. bu mekanizmalar çevreye uyum açısından insanın sürekli kullanması gereken bahanelerdir fakat yine her lise öğrencisinin bildiği gibi seviyeli kullanıldığında ruh sağlığını koruyan fakat aşırı kullanıldığında ruh/akıl hastalıklarına yol açan mekanizmalardır. buradaki arkadaşın durumuna gelecek olursak ;
Mantığa bürünme
Kişi yapamadığı veya başaramadığı bir şeyi mantıksal açıdan ele alarak kendince nedenler ve mazeretler bularak, kendi davranışını olduğundan daha az yanlış veya farklı gösterme eğilimindedir.
(1) Kişinin davranışını haklı göstermesine yardımcı olan öğe,
(2) Ulaşılamayan amaçlara ilişkin düş kırıklığının etkisini yumuşatan öğe. Örneğin; o gece arkadaşının daveti üzerine onunla yemeğe ve sinemaya gittiği için ertesi günkü sınavına hazırlanamayıp kötü not alan öğrencinin, gitmeseydi arkadaşını kırıp üzecekti ve ayıp olacaktı düşüncesiyle avunması da akılcılaştırma türünde bir savunma mekanizmasını harekete geçirmektedir.