gini katsayısı

entry12 galeri0
    1.
  1. gini katsayısı yükselmesi gelir eşitsizliğinin artması demektir. gini katsayısı türkiye de tavan yapmıştır herhalde.

    "20 milyon işsiz ,100 milyon aç. adaletsiz düzen yıkılacak."
    3 ...
  2. 2.
  3. 0-1 arasında değişen ve gelir dağılımı adaletsizliğini ölçen bir katsayı. değer 1'e yaklaştıkça, gelir dağılımınız adaletsizleşmekte...

    türkiye ve türkiye'nin rakibi sayılabilecek avrupa ülkelerinde bu değere bakalım;

    türkiye: 0,38
    ukrayna: 0,29
    romania: 0,28
    macaristan: 0,25
    bulgaristan: 0,32

    sanırım, bu ülkelerden daha adaletsiz bir gelir dağılımına sahip olmamızda, hala ekonomik ve siyasal liberalizasyonu sağlayamamış olmamız yatıyor zira bu ülkeler artık modern çağın gereği serbest piyasa ekonomisine inanan ve devletiin gücünü sınırlayan bir sisteme doğru evriliyorlar.

    peki biz niye evrilemiyoruz?

    cevap; ülke iyiliği adına ülkedeki her gelişmeye burnunu sokan şahsımıza münhasır statükocu kafalarımız sağolsunlar
    (bkz: ahmet necdet sezer)
    (bkz: tsk)
    (bkz: anayasa mahkemesi)
    5 ...
  4. 3.
  5. (bkz: Gini Coefficient) Milli gelirin nufus dilimleri arasındaki yüzde dağılımını gösteren 0 ile 1 arasında değişen bir katsayı. Katsayı 1'e yaklaştıkça bir ülkedeki gelir dağılımında eşitsizlik artmakta, sıfıra yaklaştıkça da eşitlik artmaktadır.Buna göre gelirin yüzde dilimleri onu elde eden nüfus dilimlerinin yüzdesine eşitse (Örn. gelirin yüzde 10'u nüfusun yüzde 10'u, gelirin yüzde 60'ı nufusun yüzde 60'ı tarafından kazanılıyorsa) Gini katsayısı sıfır, tüm gelirin tek bir kişi tarafından sahiplenildiği mutlak eşitsiz dağılımda da Gini katsayısı 1'e eşittir.
    3 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. italyan istatistikçi Corrado Gini tarafından ortaya atılan ve bir ülkedeki gelir adaletsizliğini ölçmeye yarayan endeklerden birisiidir.

    (bkz: Corrado Gini)

    Genelde 0,2 - 0,4 arası ülkelerde, eşitin olabildiğince eşit dağıldığı varsayılır. isveçte 0,23 ile e düşük düzeydedir.
    3 ...
  9. 6.
  10. adı bulan italyan istatistik uzmanı corrada gini'nin soyadından gelen ülkelerin ekonomilerinin gelir eşitsizliğini gözler önüne süren ölçü birimidir. kısaca gini katsayısı o ülkedeki paranın eşit dağılıp dağılmadığı hakkında size bir hayli ipucu verir.

    o da şöyle olur eğer bir ülkenin gini katsayısı 0 olursa o ülkede gelir herkesin kuruşu kuruşuna aynıdır anlamına gelir bir nevi kömünizm denebilir. eğer ülkenin gini katsayısı 1 olursa o ülkedeki gelirin tek bir kişinin elinde toplandığını gösterir.

    günümüz dünyasında 0,23 ile 0,30 arası iyi ve adaletli sayılabilir fakat türkiye'nin buna çok uzak olduğunu söyleyebilirim en son 0,40'dı sanırım.

    gini katsayısı sayesinde isveç, norveç, danimarka, japonya, almanya gibi ülkelerde gelirin diğer ülkelere nazaran daha eşit dağıldığını görebiliyoruz bana kalırsa türkiye'nin gelecekteki ekonomi hedefi* büyümek yerine cari açığı en azından fazla vermese bile 0'a indirmek ve gini katsayısını 0,30-0,29 gibi seviyelere çekmek olmalıdır.
    6 ...
  11. 7.
  12. hindistan'da sınırları çiğneyerek 1'den büyük olduğunu tahmin ettiğim katsayı.
    2 ...
  13. 8.
  14. statüko, atatürk ilkeleri, tsk, ahmet necdet sezer gibi nedenlerle türkiye'de yüksek çıktığını iddia edenler vardı 5 yıl önce.

    ahmet necdet sezer'in yerine abdullah gül kardeşleri geldi.
    tsk'ın anası bellendi, kafası kesilmiş tavuğa döndürüldü.
    atatürk ilkeleri falan hepten yalan.
    son halk oylamasının ardından yüksek yargı da akp'nin eline geçti.
    eski statükonun yerini akp'nin statükosu aldı.

    sonuç?

    5 yıl önce 0,38 olan gini katsayısı tüm bu demokratikleşme(!) hamleleri ardından 0,41'e çıktı. yani türkiye'de gelir adaletsizliği daha da arttı.

    yandaş liboşlara duyurulur.
    8 ...
  15. 9.
  16. kişisel gelir dağılımını ölçmek için kullanan gelir dağılımı ölçütlerinden bir tanesidir.geçen sene itibariyle türkiye de bu oran 0.404 tür. türkiye oecd ülkeleri arasından sondan 3.sırada.
    0 ...
  17. 10.
  18. Türkiye'de 1983'te 0,52 imiş, demokrasiye geçilince 0,43 olmuş.
    1 ...
  19. 11.
  20. 12.
  21. ülkemizin son 10 yılda 0.40 ve 0.45 bandında olduğu eşitsizlik eğrisi. ekonomik büyümenin her sene yüksek olduğu ülkemizde peki neden gini katsayısı 0'a yaklaşmıyor? bunun tek cevabı vardır, o da ikincil gelir dağılımının iyi olmaması yani ülkemize özgü bi vergi sistemi olmaması. küçük ve orta ölçekli esnaftan aldığımız vergileri yüksek gelir elde edenlerden almayı başarabilirsek daha eşit bi gelir dağılımına sahip olabiliriz.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük