bu konu hakkında bilgisi az olan insanlar baz alındığında doğru bir tespittir.Çünkü bugün benim diyen çakma ülkücülerin sadece çevre edinmek arkasını sağlama almak kısmen de farklı gözüküp dikkat çekmek için ben ülkücüyüm ben milliyetçiyim diye ortada gezindiği bir ortamda aksi düşünülemez zaten.
milliyetçilik ırkçılık değildir ve malesef bunu ayırt edebilen insan oranı çok az. bunu ayırt edebilen insanların sosyalist olduğu oran daha da az. çok yalnızım sözlük.
gerçek milliyetçilerden biri de atatürk'tü. kafanızda canlansın diye örnek vermek istedim. ekonomi hamlelerine, kalkınma projelerine, devrimlerine bakarsanız halkın tümünü, yani ülke sınırlarındaki halkın tümünü kucaklamaya çalıştığını görürsünüz. sosyal faydayı düşünenler gerçek milliyetçiliğe en çok yaklaşanlardır gibi de düşünülebilir bu anlamda.
bu topraklarda milliyetçiliği açıklarken etnik kökeni dışlamış ender insanlardandı atatürk.
sosyalizm temellerini komunizmden alan bir ideoloji olduğu için ve komunizm de meşruiyetini eşitlikçi topluma dayandırıp milliyeti yok saydığı için dayanaksız bir önermedir. adamlar utanmasalar, ellerinden gelse bütün ulus devletleri yok edip tek bir dünya komünü oluşturacaklar, siz nasıl adamların ideolojilerini milliyetçilikle bağdaştırıyorsunuz ilginç... bu olsa olsa sosyalizm ile nasyonal sosyalizmi birbirine karıştıran bir kişinin hezeyanı olabilir.
sosyalist dünya görüşüne sahip birisi olarak gönül rahatlığıyla yalanlayabileceğim bir önermedir. hayır efendim sosyalistler enternasyonalist görüşe sahiptirler ve milliyetçi olamazlar.
milliyetçilik, bir coğrafyada yaşayan tek bir ırkı ihtiva ederek, öncelikle o ırkın haklarının savunulmasını, o ırkın yaşanılan coğrafya itibariyle diğer ırklardan daha önemli olduğunu -burdaki önemlilik üstünlük anlamında değil,üstünlük taslamak faşistliğe girer- baz alan bir düşünce sistemidir.
yurtseverlik, bir coğrafyada yaşayan bütün ırkları ihtiva ederek, bütün ırkların eşit bir biçimde haklarının savunulmasını ister.
iki düşünce sisteminin arasındaki temel fark bu iken, sosyalistlerin milliyetçiliğinden kasıt aslında yurtseverlik olmalıdır diye düşünüyorum. ha bu ülkede gerçekten sosyalist geçinip, bildiğin faşistlik yapan insanlarda tanıdım, bu bağlamda bakarsak milliyetçilik yapmaları normal geliyor artık bana.
ancak daha önce de denildiği gibi sosyalistliğin temelinde milliyetçilik yoktur, anti-milliyetçilik vardır, sosyalist önce insan der çünkü, bireyi sadece insan olduğu için sever, sevmelidir.
ülkelerin yönetimini elinde bulunduran siyasi iktidarlar ve onların icra mekanizması olarak kullandığı devlet adı verilen kurgu; egemenlik alanı içerisinde yaşam sürdüren vatandaşlarını birlik ve beraberlik içerisinde tutabilmek için aidiyet olarak adlandırılan; 'tarihsel ve kültürel anlamda belli ortak değerler etrafında buluşma ve kaynaşma arzusu'na büyük gereksinim duyar. bizler buna kısaca milliyetçilik diyoruz.
zira bu,
millet olma bilincini, bayrak sevgisini, yaşam sürdürülen toprakları koruma ve kollama gerekliliğini vatandaşlarına empoze edebilmek, bir diğer deyişle; devletin kendi varlık ve egemenliğini sürdürebilmesi için elzemdir. aksi takdirde, edinerli ahmet'in, hakkari'li ibrahim'in yaşadığı toprakları koruma gayesi ile en değerli varlığı olan yaşamını ortaya koyması nasıl sağlanabilir?
sonuç olarak,
devletin var olduğu her yerde o devletin mevcudiyetini ve hükümranlığını devam ettirebilmesi için vatandaşlarına milli bir şuur aşılama zorunluluğu vardır. bu durum, ülkelerin sosyalist ya da faşist rejimlerle yönetiliyor olmasına göre de değişmez. bunun iki uç noktadaki tarihsel örnekleri; 'stalin dönemi rusyası' ve 'hitler dönemi almanyası' dır.
ne zamanki,
tüm dünya insanları ortak bilinç ve humanist yaklaşımı benimseyerek el ele verecek ve tek devleti gerçekleştireceklerdir; işte! o vakit devlet, hükümran olmaktan çıkarak halkların hizmetkarı pozisyonunda, gerçekte de olması gereken yerini alacaktır. bu öyle, akşamdan sabaha olacak bir iş değildir! bunun için, dünya insanlarının daha fırınlar dolusu ekmek yeme gereksinimi vardır.