kapitale sahip olmayan insanların , kapital sahiplerinin kendilerine bahşettikleri parayı bıkmadan usanmadan gerçek sahiplerine ulaştırmasıdır .
yeryüzünde var olan ''maddi'' zenginliğin büyük bir kesimine sahip olan kişiler ve/veya kuruluşlar vardır . bunlar sanayi devrimiyle başlayan seri üretim ve dolayısıyla seri tüketim çılgınlığının beslediği , küçük işletmeleri devirerek büyüyen ve büyüdükçe daha çok işletme deviren kuruluşlardır . daha çok kazanma hırsı kapitalizmi doğuran ana nedendir .
kapitalist sistemde kapital çok fazla el değiştirmez . kapitalist sistem sermaye sahiplerinin yok olmasına izin vermez . veya sermayeyi paylaşmak zorunda bırakmaz . modern feodalitedir bi bakıma kapitalizm . her sermaye sahibi kendi derebeyliğinin kralıdır . kodaman ve komprador kesim de birbirleriyle çekişmek yerine anlaşma yoluna gider ve kendilerine ram ettikleri halkı birlikte ve daha güçlü ezerler .
ülkemizde kapitalist sistem diğerlerinden farklı çalışmaktadır . ülkemizde kendi özünden yetişmiş , milli burjuvaziolarak tanımlanan kesimden ziyade ; komprador olarak tabir edilen yabancı ortaklı kapital sahiplerinin çokluğu ülkemizdeki kapitalizmin ülkeyi kötü etkilemesine yol açmaktadır . örneğin ; bir ecnebi kapital sahibi ecnebi memleketinde bilimsel , teknolojik bir çalışma oluşturup bunu satılabilir hale getiren bir insana ülkemizdekinden katlarca değer vermektedir . sebebi kanımca daha fazla kazanmak istemesi olsa bile , ülkesine katkısı da olmaktadır . fakat ülkemizdeki dış kapital baskısı bu tarz gelişmelerin oluşumuna zorlaştırmaktadır .