geçen hafta sonu finlandiya da yapılan seçimlerde yüzde 19 oranında oy alarak sürpriz yapan avrupa birliği karşıtı finlandiya partisidir.
AB karşıtı polititk rüzgarların estiği Finlandiya'da Gerçek Finliler'in de ortağı olduğu bir koalisyon hükümeti, AB'nin politik merkezlerinde ciddi bir rahatsızlık nedeni. Hem mali krizde bulunan Portekiz'e yardım paketi hem de AB'nin gelecekteki olası mali krizlere karşı kapsayıcı önlemler paketinin bütün üye ülkeler tarafından imzalanması gerekiyor. Finlandiya'nın imzalamaması, her iki paketin de uygulanamaz hale gelmesine neden olacak.
Gerçek Finliler hareketi seçimlerde Portekiz'e mali yardıma karşı çıkarak seçim propagandası yapmıştı. Alman basını bu gelişmeyi, “seçim sonuçları AB mali merkezinin uykularını kaçırıyor” şeklindeki başlıklarla verdi.
GÖÇMEN KRiZi HÜKÜMETKERi BiRBiRiNE DÜŞÜRDÜ
AB'ye üye ülkeler arasındaki ayrılığa istim veren gelişmelerden biri de italya'da yaşanan kaçak göçmen krizi. Önceki hafta, sayıları yaklaşık 25 bin olarak verilen ve genellikle Tunus, Mısır, Libya gibi ülkelerden gelen italya'ya gelen kaçak mültecilere, italyan yönetiminin geçici bir oturma müsaadesi vereceğini açıklamasıyla AB üyesi hükümetler birbirlerine girmişti. AB'ye üye ülkeler arasındaki sınırları kaldırıp, üye ülke vatandaşlarının serbest dolaşımını düzenleyen Şengen Antlaşması nedeniyle, italya'nın kaçak mültecilere geçici de olsa oturma müsaadesi vermesi, bu göçmenlerin diğer ülkelere seyahat etmelerine yol açacağından, özellikle Almanya ve Fransa, italya'ya yönelik ciddi tehditlerde bulunmuşlardı.
ŞENGEN ANTLAŞMASINA AYKIRI HAREKET EDiLiYOR
Almanya ve Fransa, italya'dan ülkelerine yönelik her türlü trafiği sıkı kontrol edeceğini açıkladı. Alman basınında, Fransa'nın italya sınırında kontrol noktaları oluşturduğu haberleriyle dolu. Bu bir gelişmeler, AB ve Şengen Antlaşması'nın ruhuna aykırı. Yaşanan gerginlik nedeniyle italya içişleri bakanı R. Maroni, geçtiğimiz hafta Lüksemburg'da gerçekleştirilen AB içişleri Bakanları Zirvesi'nde, “Şengen Antlaşması'na üyeliği yeniden gözden geçirmek gerekir” derken, Başbakan S. Berlusconi'de”italya AB'den çıkabilir” demişti. Bu sözlerin, italya gibi AB'nin kurucu üyesi gibi bir ülkeden geliyor olması, birlik üyesi ülkeler arasındaki ayrılıkların derinliğine işaret ediyor. Ayrıca AB'nin motor gücü olarak kabul gören Almanya-Fransa ikilisinin de arasında bu sıralar soğuk rüzgarlar esiyor. iki ülke arasındaki gerginliğin zirvesini, Fransa'nın Libya konusunda Almanya'nın karşı çıkmasına rağmen, Amerika ile ortak tavır almıştı. Hatta Fransa bu politikasını diğer AB ülkeleriyle uyumlu hale getirmemişti. Fransa'nın bu tavrı, bir süredir mali krizle mücadele eden AB'de merkezkaç eğilimlerin önünü açmış durumda.
Yunanistan'da başlayan, irlanda'nın ardından şimdide Portekiz'de yaşanan mali krizi aşmaya yönelik mali paketlerin finansmanı sorunu, AB içinde ekonomik durumu iyi olan ülkelerin aktardığı mali yardım yüzünden o ülke kamuoyunda birlik karşıtı bir politik atmosferin doğmasına neden oluyor.
Mehmet Salih Çeviker- Frankfurt
Odatv.com
özet : gerçek finliler partisi muhtemelen koalisyon ortağı olacak.
parti avrupa birliği karşıtı. portekize yapılacak mali yardıma karşı.
eğer koalisyon ortağı olursa portekiz in işi zor. çünkü ab kararlarının hayata geçmesi için tüm üye ülkelerinin imzası gerekiyormuş.
almanya, bu partinin seçim başarısını kabus niteliğinde görüyor.
italya, avrupa birliğinden gerekirse ayrılmayı göze alacağını belirtiyor.
almanya ve fransa, italya daki kaçak 25 bin göçmene italya nın geçici oturma izni vermesine sert tepki gösterdi.
özetin özeti : ab ciddi anlamda çatırdıyor. gelişmelerin seyrini bekleyip göreceğiz.
türkiye açısından özet : ab nin içi onları, dışı bizi yakıyor.