anadolu selçuklu devleti'nden sonra gelen anadolu beylikleri döneminde kütahya ve çevresinde germiyanoğlu yakup bey tarafından kurulmuş beyliktir. dönem itibariyle civarda kurulan beyliklerin en güçlülerinden biri olup bizans'tan vergide almışlardır. süleyman şah, yıldırım beyazıt'a kızını vermiş ve çeyiz olarakta kütahya ve çevresini osmanlılar'a hediye etmiştir. süleyman şah'ın ölümünden sonra oğlu germiyanoğlu 2. yakup sülalenin başına geçmiş ve babasının osmanlılara verdiği toprakları geri almak istemiştir. yıldırım beyazıt ordusuyla 2. yakup'un üzerine gitmiş ve onu tutsak etmiştir. belli bir mühletten sonra hapisten kaçmayı başaran 2. yakup osmanlılar karşısında timur'un ordusuna katılmıştır. timur, ankara savaşı'ndan sonra elde ettiği yerlerden olan germiyanoğlu beyliği'nin eski topraklarından bir kısmını 2. yakup bey'e vermiştir. bir ara topraklarını karamanoğullarına kaptıran 2. yakup bey, taht kavgası sırasında desteklediği osmanlılardan 1. mehmet bey'in yardımıyla karamanoğulları'ndan kaybettiği toprakları geri almıştır. ardından dönüp dolaşmış yine osmanlı ile dost geçinmeye başlamıştır ve vasiyeti gereği ölümünden sonra germiyanoğlu toprakları osmanlılara katılmıştır.
yamulmuyorsam, 1402 ankara savaşı'ndan sonra timurlenk'in ortalığı yıkıp yakmasından sonra dağılmış, emet, kütahya dolaylarında konuşlanan, sonradan da, yıldırım bayezid'e çeyiz olarak verilmiş, 1071 sonrası anadolu'da kurulan beyliklerin en büyükleri ve de bilinenlerinden...
Germiyanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde iç Batı Anadolu'da Kütahya merkezli olarak kurulmuş bir Türkmen beyliğidir.Bu beylik Oğuzlar'ın Avşar boyundandır.Germiyan önceleri Türk boylarından birinin adıyken, Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinde, 1283 yılında kurulan Germiyanoğulları Beyliğine de ad oldu.
I. Murat döneminde bazı toprakları ( Tavşanlı ve Kütahya ) çeyiz olarak Osmanlılara verildi.Ankara Savaşı'ndan sonra yeniden kurulurken, II. Murat 1428 yılında son verdi. Böylece Germiyanoğulları beyliği, Osmanlılara katıldı.
yukarıdaki bilgilere ek olarak, anadolu selçuklu devleti'nin batı-kuzeybatı uçlarına yerleştirdiği germiyanoğulları'nın, devletin moğol işgali/etkisi altındaki son dönemlerinde daha ziyade devlete bağlı hareket ettiği ve yer yer türkmen boylarının ayaklanma/itaatsizlik durumlarında güvenliği sağlama yönünde devlete hizmet ettiği anlaşılmaktadır. selçuklu devleti'nin otoritesi ve sonunda kendisi de ortadan kalktıktan sonra ise, önde gelen beyliklerden ikisi olduklarından karamanoğulları ile aralarında belli bir rekabet olduğu ve karamanoğulları'nın daha ağır bastığı anlaşılmaktadır. ayrıca kaynakların yetersizliği nedeniyle çok net veriler olmasa da, osmanlı beyliği'nin ilk ortaya çıktığı yıllarda osmanlılar ile germiyanoğulları'nın aralarının pek sıcak olmadığı ve fiilen büyük çatışmalar olmasa bile aralarında bölgedeki diğer beyliklerle olan ilişkilerine kıyasla daha fazla bir rekabet ve zıtlaşma olduğu düşünülebilmektedir. aşağıda belirtilen kaynaklarda bu konularda ipuçları bulmak mümkün olabilir.