Yöreye göre, o bölgeye bakan kişiye göre tanımlamaları değişendir aslında. Kimi yerde özgürlük savaşçısı, kimilerine göre terörist, kimilerine göre, gerilla.
En büyük özelliklerinden biriside adının ''Onur'' ile eş anlamlı olmasıdır. Oysa ki gayet terörist gerilla diye bir tabir kullanılabilir.
Endonezya da ücra köşelerde ki hareketlere gerilla ile güvenlik güçleri çatıştı diyebilirken yakınımızda olanlar gerilla değilde terörist oluyorlar. ilginçtir açıkçası. Bazen şaşırıp gerilla diyenler olsa da kızarıp dururlar.
oysa ki gerilla taktiği düzensiz olarak küçük birlikler halinde !Özellike Meydan savaşı vermeyen! hızlı, ceylan gibi seken askeri savaş taktiğidir. Gerilla da bu taktiği uygulayana denir.
Bir devlete karşı silahlı eylemlerde bulunan silahlı bir güçtür... Kendilerine has bir üniforma taşırlar, Bir lidere bağlıdırlar, Silahlarını açıkta taşırlar, Askeri kurallara göre savaşırlar *. yakalandıklarında da SAVAŞ ESiRi MUAMELESi GÖRÜRLER. ORTADA, BiR De FAKTO DURUM OLDUĞU, o ülkece de kabul edilmiş sayılır. Bu örgüt, siyasi bir teşkilat olarak da birleşmiş milletlerce de kabul edilir. Böylesine kabul gören bir silahlı çete grubu; ayrıca devletin MUHATABı OLARAK KABUL edilirler...
William J. Pomeroy un gerilla savaşlarını ve hapishane hikayelerini anlattığı kitabı.
Kitabın önsözünden: "Bir filipin hapisanesinde Filipinlilerin başlarına gelenleri ve hayatlarını yazdım. Kendi yurdum ve halkıma ilişkin hikayelerde ise tek bir doğrultu var: yurttaşlarım başka halklara karşı tutumu ve davranışı. Amerikalıların çoğunda, bilinçli emperyalist amaçlara uygun olarak, bilinçsizce oluşan ırkçılık, üstünlük duygusu, nefret... Amerikalının yaptığı bütün savaşlarda, Asya'daki kuşatmalarda bir kaplan gibi dişlerini gösteren, Filipinlileri, Japonları, Korelileri, Vietnamlıları aynı biçimde etkileyen emperyalist tutum. Beni asıl ilgilendiren Filipinlilerin başına gelmiş ve gelmekte olanlardı. Amerikan asıllı biri olarak, Filipinlileri kendi hayatıma karıştırdım; kendimi, sevgimi, bütün varlığımı, onların hayatına, sorunlarına adadım.
üniformalı asker ile çatışan, siville işi olmayan paramiliter yapılanmanın mensubuna verilen addır.
çinli komünistler, afganlar, çeçenler, kuvayi milliye, hepsi bu tanım içine girer. araştırmalarım dahilinde en istikrarlı, hırslı ve sonunda başarıya ulaşmış gerilla yapılanması çinli komünistlerdir. başta milliyetçilerle, japon işgali sonrası japonlarla, savaştan sonra tekrar milliyetçilerle savaşıp zafer kazanmışlardır. bu sorunun cevabına çeçenler demek isterdim fakat, ne yazık ki her zaman bağımsızlık ateşiyle yanamıyor çeçenler içine karışan araplardan dolayı. hoş bu işin diğer bir yüzü de var ki, çeçenlerin ve afganların rakibi kadar güçlü bir devlet olmadı hiçbir gerillanın karşısında. afganlar önce rusya'yla, daha sonra da amerika'yla savaştı, savaşıyor. çeçenler ise, diğer kafkas milletleriyle birlikte rusya'yla savaşıyor yüzyıllardır.
1910'ların başında sömürgecilik mücadelesi sonucu trablusgarp'ı ele geçirmek isteyen italya'nın bölgeyi işgal etmesi üzerine mustafa kemal'in karadan ve denizden ulaşamayan osmanlı ordusunun yokluğunda giriştiği mücadeledeki rolüdür. evet, o dönemde mustafa kemal bir gerilla mücadelesi örgüğtlemiştir trablusgarp'ta.
tsk'nın da yaklaşık 30 yıldır savaştığı yapılanma.. düzenli ordulara karşı küçük birliklerle , doğa şartlarından azami şekilde yararlanarak ve fedakarlığın en st düzeyde olduğu , savaşan silahlı yapılanmalardır. kuvai milliye hareketini de bu kategorid değerlendirebiliriz.
ancak ; her ülke kendisine karşı savaşan grupları terörist olarak niteler. ruslara göre çeçenler , israile göre filisitinliler vs. ... oysa terörizm ; sivillere yönelik şiddet eylemidir ve sivillere de devletlerin daha fazla zarar verdiği aşikardır. (bkz: 2. dünya savaşı)
ülkemizde daha çok siyasal imgelem ile beraber özgürlük getiren, savaşçı azınsal birlikler olarak algılanılan kümeler, hücrelerdir. siyasal zeminleri her dem toplum içerisinde bulunan azınsal insancıl taraf olsa da nedendir bilinmez insan öldürmeyi erk amaç olarak görürler. bu misyonla ülkenin bekası için uğraşan diğer denge güç ise;
19.yy'ın başlarında napolyon fransası'nın yenilmez orduları 1805 yılında ispanya'yı işgal etmesi üzerine ortaya çıkmış askeri birliklerdir. diğer bir adı partizan'dır. askeri boyutlarının yanında iyi desteklenmiş bir siyasi-ideoloji mücadele çerçevesinde geliştirilmesi zaruru olan savaş tarzını yürüten kişidir. gerillalar genel ölçütlerde düzenli ordular karşısında çok kayıp verirler ancak hızlı hareket etmeleri, geçişken olmaları ve genelde siyasi mücadele ile birlikte yürütüldüklerinden düzenli orduları yenen gruplara verilen isimdir.
mehmet aslantuğ ve ayşegül aldinç in başrollerini paylaştığı 1994 yapımı bir türk filmi an itibariyle trt 1 ekranlarında sonuna yaklaşılmış bir şekilde devam etmektedir.
az önce beşinci nesil yeni bir yazardı. uludağ sözlük faşist moderasyonu gibi bir başlık yüzünden 15. entry i yazamadan silindi. an itibariyle 5. nesil silik. *
kurtuluş savaşında düzenli ordu dönemi öncesi bazı kuvvetlere verilebilecek sıfat. genelde kendinen büyük kuvvete karşı savaşan vur kaç timlerine denir. (bkz: vietnam) büyük kuvvetlerin emrinde ezilen ülkelerin sivillerini katleden gruplara ise şöyle denir: terörist. (bkz: pkk)
Gerilla, küçük ve gizli birliklerin düzenli bir orduya karşı yürüttükleri yıpratma savaşı taktiğidir. ispanyolcada küçük savaş anlamında olan bu kelimenin Türkçesi çeteciliktir. Bu taktikle savaşanlara da gerilla veya çeteci denir.
Gerilla savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında çetelerin yaptığı gibi işgal ordularına karşı olabileceği gibi, Küba devriminde görüldüğü gibi ülkedeki baskıcı yönetime karşı da olabilir. II. Dünya Savaşında Nazi ordularının işgal ettiği Bulgaristan, Yunanistan, Fransa, Yugoslavya, SSCB gibi ülkelerde yürütülen gerilla savaşlarına, Fransızcadan gelen partizan savaşı denir.
Gerillacılar genelde üniformayı andıran özel giysiler giyerler. Tarihte, geniş halk desteği alan gerilla savaşlarının başarılı olduğu görülmüştür. Düzenli ordular, bu savaşlarda kontr-gerilla (gerilla karşıtı) birlikleri ile, onların tarzında mücadele edecek birimler kurmaktadırlar. Gerilla savaşının bir diğer adı da yıpratma taktiğidir. Gerilla savaşında önemli olan karşı tarafta ki askerin öldürülmesi değildir.Asıl amaç karşı taraftaki askerleri yaralamak ve onların yaralıları ile ilgilenmelerini sağlayarak yavaşlatma ve düşmanı yıpratma taktiğidir.Bunun diğer bir faydası da ordunun lojistik kaynağını tüketmektir.
--spoiler--
kaynak wikipedi
ispanyolca guerra(savaş)'nın küçültme eki almış hâli.
gerilla, sabotaj ve vur-kaç ile iş görür, düzensiz savaşır, küçük küçük savaşır. o yüzden devasa ordular ve teçhizatla baş edebilir. bu mantık, bir insanı öldüren şeyin çoğunlukla ufacık tefecik mikroplar olduğu mantığıdır. ninjalık müessesesi de benzer çalışır imiş. "hedefi yok et, nasıl yaparsan yap!"
haşiye : (alakasız ama) dnd'de cüceler, devlerle savaşırken +4 zırh kazanırlar!...alakalı ama ciddiyete uymayabilir diye dipnota düşsün.
ek tanım, terörist : [terror(korku'dan)genellikle gerilla taktiği kullanan ama asıl amacı halk arasında korku salarak savaştığı bölgeyi içerden ele geçirmek olan şaki. hedefi halktır, "hedefi ele geçir(yok et değil), nasıl yaparsan yap!". kısacası, örgütlü haydutlara verilen isimdir.