Nizami harp usüllerinin aksine, düzenli orduların haricinde, milis kuvvetleri(çeteler,gönüllüler gibi) tarafından uygulanan taktik akın(düşmanın stratejik silah, malzeme, cephanelik, binasına saldırı ya da üst rütbeli komutanına karşı suikast şeklinde) vur-kaç, pusu gibi en az sayıda birimle düşmana en fazla zaiyatı verdirmeyi amaçlayan stratejilerdir.
Dünyadaki en iyi örnekleri Sun Tzu'dan öğrenilebilir.
edit1: iş bu entry malum terör örgütüne atfen değil, harp doktrinlerini tanımlamak amacıyla yazılmıştır.
edit2: gerilla savaşı genelde özgürlük mücadelesi veren insanlar tarafından çatıştığı orduya karşı yapılır. Suçsuz, günahsız, savunmasız insanları öldürmek gerilla mücadelesi değil acizliktir, en aşağılık insanlık dışı harekettir.
ülkesi olmayan milletlerin yad yaşadığı ülkeden memnun olmayan milletlerin, o ülkelerin düzenli ordularına karşı silahlanması sonucu oluşabilecek savaşlardır.
110.000 katalan' ın doldurduğu , camp nou'ya çıkıp, barca karşısında iki kontratak golü atıp galip gelen , athletic bilbao' nun yaptığı gibi bir şeydir gerilla savaşı. zordur , başaramazsan kimse ayıplamaz. başarırsan yazılırsın tarihe 24 ayar harflerle.
az elemanla çok zayiat verdirmeye ve vur kaç esasına dayalı savaş taktiğidir.
pkk tarafından uzun süre uygulanmıştır.
baskın şeklindeki saldırılarından cesaret alan örgüt, 90 ların ortasında cephe savaşına girmeye de yeltenmiş, ancak ağır yenilgiler almıştır.
gerilla savaşının başarıya ulaşmasında coğrafi yüzeyin ve halk desteğinin olması şarttır.
gerilla savaşı, kurtuluş savaşı mücadelesinin ilk yıllarında da başarıyla uygulanmış, birçok kahramanın doğmasına yol açmış ve sonra düzenli ordunun kurulmasıyla terkedilmiş bir yöntemdir.
amerikan işgaline karşı ırak' taki direnişçiler de, gerilla savaşını başarıyla uygulamakta, ve amerikan yönetiminin moralini bozmaktadır.
kurulu ordu savaşının tam tersi olan kavramdır. kurulu orduyla yapacakları herhangi bir savaşta, 5 düzenli ordu kayıbına karşılık bir gerilla kaybı düzenli ordu tarafından başarı sayılır.
Yazar : Karl Marx, Vladimir ilyiç Lenin, Friedrich Engels
Yayınevi : Akyüz Kitabevi
"Gerilla savaşı asilliğin öbür adıdır. Güçlü bir düşmana karşı "vur-kaç" taktiğiyle küçük silahlı grupların gerçekleştirdiği bu mücadele tarzı, tarih boyunca mazlumların, yoksulların, ezilenlerin kullandığı yöntemlerden biri olmuştur.
Gerilla yalnızca vuran bir güç değildlir. Gerilla, hem vuran bir güce, hem de kaçabilecek teknik ve lojistik donanıma sahip olabilmelidir. Gerilla gücünü karışısındaki muazzam gücü etkisiz bırakmasından, hatta bu gücü kullananın aleyhine dönüştürebilecek yetenekleri içinde taşıyabilmesinden alır.
Gerilla bir yanıyla da umudun adıdır. Umudun ayaklanmasıdır. Umudu kollektif bir güç haline getiren dinamodur. Akıntıya karşı duruşun öznesi olan gerilla, durgun denizleri dalgalandıran, kendi anaforunda kitleleri kucaklayan bir askeri-politik harekettir.
Bu çalışma, Marksist sistematiğin en önemli adları olan Marx-Engels ve Lenin'in yaşanan toplumsal pratiklerde gerilla savaşına ya da bu askeri sanata teorik ve pratik yaklaşımlarını ortaya koymaktadır. Öğreticidir ve öğretici olduğu kadar düşündürücüdür. "
dünyada türkiye- afganistan ve vietnam kuvvetlerinin en iyi yaptığı bilinen savaş taktiği ..
zaten ondan dolayı abd her savaşa türkiye'yi sokmak için bi tarafını yırtar .