düşman kuvvetlerinin bir ülkede ilerlemesini ve yayılmasını önlemek veya geciktirmek,bunları tedirgin ve sabote etmek amacı ile bağımsız veya yarı bağımsız küçük birliklerle yapılan çete savaşı.
ispanyolca çıkışlı bir kelime. pek çok dilde benzer şekilde yazılır ve telaffuz edilir. sözlük anlamı "çete"dir.
yaygın anlamı ise, "ideolojik-politik amaçlar uğruna kurulan dar silahlı birlik"tir.
gayrinizami harp tekniklerini uygulayarak sayıca daha fazla olan düşmanı, sayıca çok daha az bir kuvvetle yenmeyi amaçlayan oluşumların üyelerine verilen addır. Bir gerilla düzenli ordu askerinden en az 10 kez daha iyi savaşır. Bunun sebebi gerilla kuvvetlerinin tamamen gönüllü insanlardan oluşturulmasıdır. Bu tip gerilla gurupları lojistik desteğini civar köylerden yeda şehirlerden sağlarlar. Buna göre bir gerilla hareketinin başlatılabilmesi için toplumsal bir ayrılık gereklidir. Bir gerilla harekatine karşı savaşılıyorsa, standart yöntemler işe yaramaz. Düzenli birlikler, tanklar ve uçaklar bir işe yaramaz. Çünkü bu tip düzensiz birliklerin bir üssü yada koruması gereken bir sınırları yoktur. Onlar Osmanlı'ya karşı bağımsızlık mücadelesi vermiş Makedon gerillaların dediği gibi "heryerde ve hiçbir yerde" dirler. Bu yüzden, düzenlenecek olan çok büyük çapta operasyonlar ancak verilen kaybın artmasını sağlar ve savaşılan gerilla gurubunun amacına yaklaşmasını sağlar. Gerilla guruplarıyla ancak ve ancak gayrinizami harp tekniklerini kullanan özel eğitimli timler ile savaşılabilir. Buna bizim ülkemizde kontr-gerilla örnek olarak gösterilebilir. Bu yöntem de bir yere kadar başarılı olur. Böyle bir direnişi kırmanın en iyi yolu, savaşılan oluşumunu lojistik desteğini kesmektir. Bu amaçla çevre köyler boşaltılabilir, ilgili organizasyonun kendine militan teminini engellemek için karşı propaganda yapılmalıdır. Ne zaman ki bu guruplar kendilerine destek ve adam gücü sağlayamaz hale gelir. işte o zaman tam olarak bitirilmeleri mümkündür. Bunun dışında iyi örgütlenmiş bir gerilla harbi, çok büyük kayıplara yol açabilir.
gerilla kimi denyolarin idda ettigi gibi ya da bir cok kansizin yaptigi gi bi;
- masumlari ve sivilleri hedef alarak ortaligi kan golune cevirmek degil dir.
- yollara mayin doseyerek hedef gozetmeden eylem yapmak degil dir.
- turistleri hedef alarak ses getirmek degil dir.
- sempatizanlarini kapkac uyesi olarak yetistirmekte degil dir.
- ormanlari yakmak hic degil dir.*
ispanyolca guerra(savaş)'nın küçültme eki almış hâli.
gerilla, sabotaj ve vur-kaç ile iş görür, düzensiz savaşır, küçük küçük savaşır. o yüzden devasa ordular ve teçhizatla baş edebilir. bu mantık, bir insanı öldüren şeyin çoğunlukla ufacık tefecik mikroplar olduğu mantığıdır. ninjalık müessesesi de benzer çalışır imiş. "hedefi yok et, nasıl yaparsan yap!"
haşiye : (alakasız ama) dnd'de cüceler, devlerle savaşırken +4 zırh kazanırlar!...alakalı ama ciddiyete uymayabilir diye dipnota düşsün.
ek tanım, terörist : [terror(korku'dan)genellikle gerilla taktiği kullanan ama asıl amacı halk arasında korku salarak savaştığı bölgeyi içerden ele geçirmek olan şaki. hedefi halktır, "hedefi ele geçir(yok et değil), nasıl yaparsan yap!". kısacası, örgütlü haydutlara verilen isimdir.
Gerilla, küçük ve gizli birliklerin düzenli bir orduya karşı yürüttükleri yıpratma savaşı taktiğidir. ispanyolcada küçük savaş anlamında olan bu kelimenin Türkçesi çeteciliktir. Bu taktikle savaşanlara da gerilla veya çeteci denir.
Gerilla savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında çetelerin yaptığı gibi işgal ordularına karşı olabileceği gibi, Küba devriminde görüldüğü gibi ülkedeki baskıcı yönetime karşı da olabilir. II. Dünya Savaşında Nazi ordularının işgal ettiği Bulgaristan, Yunanistan, Fransa, Yugoslavya, SSCB gibi ülkelerde yürütülen gerilla savaşlarına, Fransızcadan gelen partizan savaşı denir.
Gerillacılar genelde üniformayı andıran özel giysiler giyerler. Tarihte, geniş halk desteği alan gerilla savaşlarının başarılı olduğu görülmüştür. Düzenli ordular, bu savaşlarda kontr-gerilla (gerilla karşıtı) birlikleri ile, onların tarzında mücadele edecek birimler kurmaktadırlar. Gerilla savaşının bir diğer adı da yıpratma taktiğidir. Gerilla savaşında önemli olan karşı tarafta ki askerin öldürülmesi değildir.Asıl amaç karşı taraftaki askerleri yaralamak ve onların yaralıları ile ilgilenmelerini sağlayarak yavaşlatma ve düşmanı yıpratma taktiğidir.Bunun diğer bir faydası da ordunun lojistik kaynağını tüketmektir.
--spoiler--
kaynak wikipedi
kurtuluş savaşında düzenli ordu dönemi öncesi bazı kuvvetlere verilebilecek sıfat. genelde kendinen büyük kuvvete karşı savaşan vur kaç timlerine denir. (bkz: vietnam) büyük kuvvetlerin emrinde ezilen ülkelerin sivillerini katleden gruplara ise şöyle denir: terörist. (bkz: pkk)
az önce beşinci nesil yeni bir yazardı. uludağ sözlük faşist moderasyonu gibi bir başlık yüzünden 15. entry i yazamadan silindi. an itibariyle 5. nesil silik. *
mehmet aslantuğ ve ayşegül aldinç in başrollerini paylaştığı 1994 yapımı bir türk filmi an itibariyle trt 1 ekranlarında sonuna yaklaşılmış bir şekilde devam etmektedir.