insanların maddi ve kültürel varlıklarını sürdürmek ve geliştirmek için çeşitli mal ve hizmetlere karşı duydukları isteğe, bu isteğin yarattığı gerginlik yada açlığa «gereksinim» (bkz: ihtiyaç) denir. Gereksinimler uygun mal ve hizmetlerin tüketilmeleri ile giderilirler. Malların bu gereksinim giderme niteliğine «fayda» denir.
insanların birçok gereksinimleri vardır. Bunların, beslenmek, giyinmek, barınmak gibi bazıları yaşamsal önem taşırlar. Bunlar karşılanmazsa insanlar yaşamlarını sürdüremezler. Diğerleri ise, esas olarak, kültürel niteliktedirler ve toplumun kültür düzeyini yansıtırlar. Bundan ötürü toplumlar geliştikçe gereksinimler de gelişir, değişir ve çeşitleri artar. Gereksinimlerin iki önemli özelliği vardır. Biri, tatmin edildikçe şiddetlerinin azalmasıdır. bu özellik, bize, gereksinimlerin çeşitlerine göre değil şiddetlerine göre sıralanmalarının gerektiğini gösterir. Buna göre hiç tatmin edilmediği için daha şiddetle duyulan lüks bir gereksinim, kısmen tatmin edildiği için şiddeti azalmış olan yaşamsal bir gereksinimden önde gelir. Yani ele geçecek ilk fırsatta bu lüks gereksinimin karşılanması gerekecektir.
Gereksinimlerin ikinci önemli özelliği, belli sınırlar içinde birbirlerinin yerine geçebilmeleridir. Örneğin, çay gereksinimi kahve gereksinimi yerine, fotoğraf makinesi gereksinimi bisiklet gereksinimi yerine geçebilir.