George Orwell, asıl adı ile Eric Arthur Blair (d. 25 Haziran 1903, Bihar; ö. 21 Ocak 1950, Londra) , 20. yüzyıl ingiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasındadır. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanı ve bu romanda yarattığı Big Brother (Büyük Birader) kavramı ile tanınır. Eserlerinde yer alan netlik, zeka, sosyal adaletsizliğe karşı farkındalık ve totalitarizm'e karşı duruşu onun imzası niteliğindedir
okuduğum en iyi yazarlardan biridir. 1984 ve hayvanlar çiftliği kitaplarıyla siyasi görüşünüzü şekillendirebilir ve size sorgulan bir bakış açısı kazandırır. kitapları okurken siz de günümüz toplumunda var olan uygulamalarla ve sürüklenmeye çalıştığımız yaşam biçimimizle ne kadar benzer olduğunu fark edeceksiniz.
1984 ten bahsedecek olursak, bence kitaptaki en vurucu düşünce şudur: bir millette bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız önce dilden başlamalısınız. kitapta insanların düşünce suçu işlemelerini önlemek için dillerinden özgürlüğü, millet idaresini, anlatan kelimeler çıkarılmıştır. tarih değiştirilmiş, arşivdeki tüm yayınlar tekrar düzenlenmiş ve böylelikle insanların 'onlar' ın istemediği şekilde düşünmesi engellenmeye çalışılmıştır. hatta başarılmıştır.
dil ve edebiyat okuyan arkadaşların kesinlikle okuması gereken bir kitaptır.
1984 isimli kitabın yazarı. bu kitap öyle bir kitaptır ki okurken inanılmaz bir karamsarlığa sürüklenirsiniz. canınız çok sıkılır ve böyle bir toplumun, düzenin hiçbir zaman kurulmaması için dua ederken bulabilirsiniz kendinizi. sovyetler birliği hakkında biraz olsun bilginiz varsa eski sovyet dönemlerinin böyle olduğunu hatırlar, o insanların sabırlarına hayran kalırsınız.
"Tüm yazarlar kibirli, bencil ve tembeldir ve yazma dürtülerinin altında bir gizem yatar. Kitap yazmak, acıdan kıvrandıran bir hastalığın uzun süren nöbetleri gibi insanı yiyip bitiren korkunç bir mücadeledir. insan, karşı koyamayacağı ve anlayamayacağı bir iblis tarafından itilmese kesinlikle böyle bir işe kalkışmazdı. Biliyoruz ki bu iblis herkeste vardır ve bir bebeğin ilgi çekmek için ciyak ciyak ağlamasına yol açan içgüdünün aynısıdır. Fakat yine de sürekli kendi kişiliğini gizleme mücadelesi vermediği sürece insanın okunabilir hiçbir şey yazamayacağı da bir o kadar doğru."
tee lisedeyken okudumdu. felsefe sınavında ütopya sorusuna verdiğim cevapta çok yardımı oldu o kadar. hoca "sınav kağıdını temize geç örnek olarak göstereyim sonraki dönemlere" dediydi. ben de "hocam ben 1984 okudum, o yüzden beğenmişsinizdir" dediydim. o da "olsun yine de yaz" demişti. o dersi ciddi ciddi dinleyen tek kişi olduğum için heralde hocayla aramızda sözsüz bir iletişim oluşmuştu.
bir yerde yanıldı. o sosyalist sistemlerin her yeri izleyerek insanlara baskı kuracağını iddia etmişti. evet artık her yer kameralarla izleniyor, insanlar fişleniyor ancak bunu yapan sosyalist rejim değil, özgürlük naraları atan kapitalist sistem.
günümüzü çok güzel anlatan bir yazardır.
--spoiler--
all animals are equal, but some of them are more equal than the athers.
--spoiler--
--spoiler--
freedom is the freedom to say 2 and 2 make 4. if that's granted, all else follows.
--spoiler--