sözünün sahibi, irlandalı yazar, siyaset ve düşünce adamı, tiyatro yazarı, müzik ve sanat eleştirmeni, çağdaş ingiliz tiyatrosunun kurucusu, zamanın işçi partisinin ve londra ekonomi okulunun kurucularından, kadın hakları savunucusu, 1925 nobel yazın ödülü sahibi..
"cinayeti öğrendiler. onlara öylesine heyecan veriyordu ki bu, spor olsun diye birbirlerini öldürmeye başladılar ve savaşı buldular; en büyük adım buydu onlar için.."
"Muhammed'in bu harikulâde adamın hayatını inceledim. O isa aleyhtarı değil, bütün insanlığın kurtarıcısı olarak bilinmelidir. Onun gibi bir adam, bugün dünyanın idaresini eline alsa, eminim ki dünyayı, hasretini çektiğimiz barış ve saadete kavuşturur. insanlığın sorunlarının üst üste yığılarak neredeyse çözülemez bir noktaya ulaştığı günümüzde Muhammed'e her zamankinden daha fazla muhtacız. Eğer o aramızda olsaydı bütün bu sorunları, oturup bir fincan kahve içme rahatlığı içinde çözerdi"
eğer din insanları birbirine bağlıyor da, dinsizlik ayırıyorsa, dini halkın müzik dehasında, dinsizliği ise tapınaklarda ve lüks salonlarda bulduğumu açıklamam gerekiyor.
"eğer barışı sağlamak istiyorsanız politikacıları öldürün"
"kadınlar erkeklerden uzun yaşarlar, çünkü onların karıları yoktur"
"attığınız tokada karşılık vermeyen kişiden sakının:o hem sizi bağışlamaz hem de kendinizi bağışlamanıza olanak bırakmaz."
gibi derin anlamlı sözlerin sahibi, hem zekası hem de karizmasıyla kendine hayran bıraktıran yazar,tiyatro ve müzik eleştirmeni yüce bir şahsiyettir kendisi..
George bernard shaw, ingiltere'nin en çok kazanan yazarlarından biridir. iyi bir edebiyatçı olmasının yanı sıra güçlü bir konuşmacıdır. Amerikada yayına giren her yazısının her bir kelimesine bir dolar ücret istediği söylenir. Şakacılığıyla tanınan amerikalı yayıncılardan biri shaw'a bir dolar yollayarak, ''bana bir kelime gönderin'' diyerek sonucu merakla beklemeye başlar. Yazar gönderilen doları alır, cebine koyar. Kağıda tek kelime yazarak postaya verir...
Yayıncı heycanla zarfı açar. Mektupta yazılı tek kelime vardır: ''mersi!''
''ölümcül yedi: yiyecek, giyecek, ısınma, kira, vergi, saygınlık ve çocuklar... paradan başka hiçbirşey bu yedi değirmen taşını insanın sırtından kaldıramaz ve bunlar kalkmadıkça da insanın ruhu yücelmez.'' gibi inanılmaz sözlere imzasını atmış adamım. ama çocuk bir kadının ruhunu nasıl yüceltmez diye sormaktan da alamıyorum kendimi.
''kötüler zenginleşiyor ve güçlüler uzun yaşıyorsa, doğa alçakların tanrısı demektir.''
''sizi uyarırım: oyunlarımın tadına varmak istiyorsanız, gazetelerde benim için yapılan bütün dedikoduları aklınızdan çıkarın.'' sözünü etmiş, başarılı bir yazardır.
--spoiler--
Bazı insanlar herşeyi olduğu gibi görür ve 'neden' diye sorarlar.
Bense herşeyi asla olmadığı biçimde hayal eder ve 'neden olmasın' diye sorarım...
--spoiler--
"bana karşı anlayışlı olan tek kişi terzimdi. her gördüğünde yeniden alırdı ölçülerimi. onun dışında herkes önceki ölçülerin bana uyacağını sanırdı." sözlerinin sahibi.
tipik bir irlandalı; zeka, alaycılık, babacanlık, hazır cevaplılık..
...
shaw: bin sterline benimle yatar mısınız?
bayan: önerinizi düşüneceğim.
shaw: bir sterline benimle yatar mısınız?
bayan: siz beni ne sanıyorsunuz?
shaw: madam, sizin ne olduğunuzu saptamış bulunuyoruz. iş pazarlığa kaldı.
...
zengin bir bayan, desteklediği genç kemancıyı tanıtmak için verdiği bir davette onu nasıl bulduğunu sorunca:
shaw: bana paderewski'yi anımsatıyor.
bayan: ama paderewski keman çalmazdı!
shaw: elbette...
1879'la 1883 arasında yazdığı beş başarısız romanı da daha sonradan basılmıştır. Bu kitaplar;
Cashel Byron's Profession (Cashel Byron'un Sanatı) , (1886)
An Unsocial Socialist (Asosyal Bir Sosyalist) , (1887)
Love Among the Artists (Aşkın Ortasındaki Ressamlar), (1914)
The Irrational Knot, Being the Second Novel of his Nonage (Akıldışı Düğüm, Reşit Olmayanın ikinci Romanı), (1905)
Immaturity (Tecrübesizlik), (1931)