platon'un geometriye özel önem verdiğini bildiğim ve bilemeyenlerin odasına girmemeleri konusunda kapısına uyarı yazdırdığını duyduğum, en çok sevdiğim ders.
Atatürk'ün, ölümünden bir buçuk yıl kadar önce, üçüncü Türk Dil kurultayından hemen sonra 1936-1937 yılı kış aylarında kendi eliyle yazdığı kitabın adıdır. Bu 44 sayfalık yapıttaki boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesit, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı,eksi, çarpı, bölü, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, gerekçe gibi terimler Atatürk tarafından türetilmiştir.*
eğer geometride başarılı olmak istiyorsanız -özellikle öss'ye hazırlananlar için yazıyorum- düzenli olarak test çözmeniz gerekir. günde 15-20 soru çözerek -ama bir gün bile atlamadan- sınav zamanına kadar büyük bir ilerleme kaydedebilirsiniz. konularınızı bitirene kadar konu testleri çözün daha sonra elinize bir geometri kitabı alıp konulardan birer ikişer soru çözün ki bilgileriniz taze kalsın. sonra da rahat rahat çözersiniz sınavda korkulucak bir tarafı yok yeter ki isteyin!
Geometri (veya hendese), matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalıdır. Eski adı: Hendese. Yunanca bir kelimeden gelen "Geo" (yer) ve "metro" (ölçüm) kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir isimdir.
bulmaca gibi birşey. şaşı bak şaşır ya da. bazı insanlar vardır bakış açıları sadece bir yöne bakar. hiç bir şekilde dış dünyaya açık değildirler. şuna ne denir bir şeye aşırı bağlanma ve zoraki kabullenme gibi. işte bu insanlar hiç bir zaman geometride başarılı olamazlar. çünkü geometri çok yönlülük demektir. gördüğünde farklı yollardan gitmek. çünkü çözüme bir değil birçok yoldan ulaşırsın ve en kısa yolu seçmen için görmen gerekir. eğer göremezsen o vakit kaybında birçok şeyi kaçırdığını anlarsın.
geometri o yüzden bütün dallardan ayrı tutulacak bir daldır. ne kadar yeni şeylere açıksanız o kadar başarılısınız. hayatı öğrenmek gibi. ne garip. eski yollara sığmamak yolunu kendinin keşfetmesi gibi.
seven için cennet sevmeyen için cehennem olan derstir. çok soru çözmekle gelişir başka da yolu yoktur. evet ben geometriyi öğrendim diyebilmen için uykuya dalarken ve rüya esnasında her tarafa dik çektiğini görmen gerekir.
üçgenler konusunda pisagor, tales gibi teoremlerin bulunduğu zevkli ve mantıklı ders. hep derler geometride görmek önemlidir, olayı görürsen soruyu çözersin.