Rad Suresi 41. ayette şöyle buyrulmuş:
“Onlar görmüyorlar mı ki, gerçekten Yeryüzü'ne yönelip onu uçlarından eksiltiyoruz. ”
Ve Enbiya Suresi 44. ayette de şöyle buyrulmuş:
“Onlar görmüyorlar mı ki, biz yeryüzüne gelip, uçlarından noksanlaştırıyoruz.”
Bu iki ayette de Yeryüzü'nün uçlarından eksildiğinden bahsedilmektedir. Kendi ekseni etrafında dönen bir küremsinin zamanla uçlarından (kutuplardan) basıklaşacağı, son asırda öğrenilmiş bir bilgidir.
Nasa’nın verilerine göre, Dünyanın ekvator yarıçapı 6378,5 km iken, kutuplardan yarıçapı 6357 km.dir. Bu, yaklaşık 0,3%’lük bir fark demektir. Ayette "eksilttik" ifadesi yerine "eksiltiyoruz" denmesiyle devam eden bir süreçle Dünyanın uçlarından eksilme olduğu anlaşılmaktadır.
bazı kaynaklarda jeoid diye de adlandırılan terimdir. durgun deniz yüzeyinin karar altından geçtiği varsayılan ve dünyanın şekline en yakın hayali kapalı bir şekildir.
liseye kadar yuvarlak olan dünyanın lisede birdenbire kutuplarda basık ekvatorda şişkin * olup, aldığı tuhaf ad. nasıl bir yuvarlaklık ifade ediyorsa artık adamın dili bile dönmüyor.*
Yerçekimi ölçümlerinin sonuçlarına göre yer küresinin şeklini ifade için kullanılan terim. Geoid şekli, dünya denizleri yüzeyleriyle aynen çakışmaktadır.
Geoid, dönen bir elipsoidin şeklinden biraz sapmaktadır. Geoide en yakın şekil Sferoiddir. Bu nedenle ölçümbilimde standart referans yüzeyi olarak sferoid kullanılır.