yerli üreticilerin tüketicilerle birlikte olma fantazilerinden kurtulmasıyla mümükün olabilecek olaydır. fantazei kurmayın demiyorum işletme yöneticileri kurun ama adam gibi iş yaptıktan sonra kurun. türk usulu hem döveriz hem parasını alırız hemde kazıklarız olmuyor artık..
bilinç yerine yaratıcılığımız artsa ne taklide ne de yerli ama çakma bir ürünü kullanmaya gerek vardır.
en büyük sorun patent alamamak yani yaratıcılığımızın sıfır olmasıdır. çakma kıyafetler giymeye teşvik yerine sanatsal faaliyetlere ciddi anlamda önem verilse, üniversitelerin her bölümüne taklit değil de üretime yönelik dersler konulsa kim bakar elin malına zaten.
sadece gençlerde değil yediden yetmişe bilinçlenilmesi gereken konu. bu konudan sonrada da tüketicinin, yerli malların revize edilmiş tse, tsek gibi belgelere sahip olup olmadığına dikkat ederek, satıcıları bilinçlendirmek ve dolayısı ile daha bilinçli bir toplum yaratmak geliyor.
çünkü;
-bu millet anlamaz devri kapanmaşıtır.
-ne olacak adam mecbur almaya benden başka üreten yok diyen iflas etmiştir.
-kaliteye gerek yok bi üst marka benim fiyatımın iki katı diyen fabrikayı devretmiştir.
-ne olacak iç anadoludan başka yere satamıyorum gelişemiyorum diyen ya kalmamış ya da dünyadan haberi yoktur.
-bak 10 lira maliyeti 150 liraya gözüm kapalı satıyorum diyen kalp krizinden ölmüştür.
kısaca üreticinun mantalitesi değişmiş, alıcının alternatifi artmıştır.
Herkesin çakma olarak nitelendirdiği ürünlerin aslında yerli ürünler olduğu ve imitasyon ürünlerini kalitesi arttıkça bunlara olan ilginin artması ile gerçekleşen durum olacaktır herhalde. Çünkü şu anda dünya piyasasında yer alabilecek şekilde kurumsallaşmış yerli markamız pek bulunmamaktadır.
kaliteli ile paha doğru orantılı, paha ile satın alma gücü ters orantılı olduğundan ötürü züğürt tesellisi diyebileceğim bir önerme. Yerlisi, yabancısı değil mesele; kapitalizm sınırları ve ulusları yok sayar sınırları ezer geçer. Kim en iyiyi en ucuza üretirse onun malı satılır. Çikolata hangi dilde türemişse dünya dili de odur.
ithal ham madde ile üretilen yerli ürünlerdeki, kalite artışından kaynaklanan bir durum olsa gerek. *ithal et ile yapılan yerli köfte veya ithal süt ile yapılan yerli ayran sayılabilir, muhtemelen.
hem krolara kızarsınız sivri burun vs. diyerek ama gelin bakın onlar yerli mal kullanıyor.
Ayrıca:
kaliteli yerli mallar çıktıkça neden kullanmayalım ki.
kullanıcak yerli ürün sınırlı olduğundan bu bilinçte sınırlıdır.
telefonsuz genç düşünülemez ya da bilgisayarsız bunlar bizim ürünümüz olmadığından baştan kaybediyoruz.
yoktur efendim öyle bir şey. hiç bir zaman yapmayacağım şey. neden? çünkü kaliteli hiç bir ürün yok ve ne kadar ıkınsalarda olmaz bence. bu yüzden bildiğim yoldan şaşmam. onlar converse değil converse modeli üretmeye devam etsinler.
GENÇLERiN BiLiNÇLENMESiNDEN DEĞiL, CEP DELiK CEPTEN DELiK HALLERiNDEN KAYNAKLANMAKTADIR.
ÇEK ALTINA FERRARiYi BAK GAZI KÖKLÜYOR MU YOKSA YERLi MALI YERLi MALI KULLANMALIMI DiYOR HALA.