Çok fazla bilgi yığılmasının sonucu olabilir. Çoğu şeyi aklımızda tutmaktan vazgeçiyoruz Google amca var nasılsa deyip. Unuttuğumuz şey ise, amca baba yarısıdır.
Telefonlardaki radyasyonun etkileri midir yoksa? Yediğimiz hormonu aratan gdolu gıdalar mıdır? Hava kirliliği, hareketsiz yaşam, trafik, stres...?
kendimde çokça gözlemlediğim durum. benimki başlangıcı da geçti ben resmen bunamış gibi hissediyorum. genç yaşta bunama başlaması olasılığı düşük ama bi doktora gitmek lazım yine de. ceviz filan yiyelim. fındık fıstık ooo.
Arkadaşlarınızın bir olayı anlatıp "hatırlıyor musun?" sorusuna ayıp olmasın diye ha evet demenize neden olur.muhabbetlerde pasif kalmanıza ve asosyalleşme sürecine girmenize neden olur.
ailesinde bunama olanların dikkat etmelerinde fayda vardır ama bunamayla alakası olmayabilir. stres önemli bir etkendir. insanın kafasının sürekli aynı şeylerle meşgul olması, diğer şeyleri önemsememeyi ve onları unutmayı kolaylaştırabilir. vitamin eksikliği de önemli bir sebeptir. sindirim sisteminde bir problem varsa vitamin eksikliğine sebep olabilir. b12 vitamini eksikliğinde kol ve bacaklarda uyuşma şikayetleri çekebilirsiniz. b vitamini eksikliği, kansızlığın bir çeşidine sebep olarak kansızlık belirtileri verebilir. tiroid bezinin az çalışması da unutkanlık yapabilir. damarsal bunama(tansiyon, kolesterol, kan şekeri düzensizlikleri) da bir sebep olabilir.
edit: epilepsi, beyin iltihabı, beyin tümörü gibi sebepler de olabilir ama ilk önce basit şeyleri düşünmek gerekiyor. bu tür durumlarda başka belirtiler de görülme ihtimali çok yüksektir. hemen psikopata bağlamamak gerekiyor.
kendin duyabileceğin bir ses tonuyla, fakat anlayarak kitap okumak faydalıdır. bir kitabı sonuna dek bir deftere yazmak da işe yarar. sürekli okuyan, yada en azından düzenli günlük gazete okuyan insanlarda anormal unutkanlık görülmez.
hurma bu noktada çok faydalı bir gıda dır. sabah aç karnına 3-5 hurma iyi gelir.
--harama bakmak, insanı unutkan yapar. sürekli haramla iştigal etmek de insanı unutkan, karamsar, sıkıntılı yapar.
--en etkili çaresi kuran-ı kerimi yüzünden okumaktır. hafızayı da güçlendirir ayrıca.
bizim nesil kafasında al4a arşiviyle, birden karşı karşıya kaldığı, cep telefonundan wirelessa playstation dan flash belleklere günlük hayata yenilmemeye çalışırken bir yandan da okulunu bitirmeye, emekli olmaya, yuva kurmaya, hayatı yaşamaya çalıştı...
hepsi bir bütün halinde, 8. vitese atmış virüs gibi yayılan çağın hastalığı: unutkanlık...
30 yasimdan sonra bende de ortaya cikan durum. is stresi, kotu beslenme duzeni, monoton hayat, beynin hazirliciga alismasi , sigara gibi sebepleri var sanirim.
Soyle yaparak kismen cozum buldum kendimce ;
*Ekmek ve unlu namul yemeyi biraktim.
*seker ve tatli yemeyi biraktim.
*hazir yiyecekler ve fast food u biraktim.( karatay diyeti)
* pharmaton a basladim.
*is disi aktivitelerimi arttirdim.
*sigarayi birakamadim.
Not: imam hatip mezunuyum. Bir sayfa kuran i kerim i 2-3 kez okumayla ezberledigini bilirim. Okumayi birakinca bole olmus da olabilirim. Okuyun.