malüm aşıların kalp krizini tetiklediği biliniyor. pıhtı atması vs tarzı söylemler yazılı ve görsel basında yer almaya başladı.
aşılı olanların bu konuda riskli olduğunu konuşmaya bile gerek yok. tetikte olsunlar yeter!
En çokta erkekler dikkat etmeli. 40 yaş kalp krizi dedikleri şey insanı götürüyor. Tabi bu kriz 40 yaşında gelecek diye bir şey yok. Kocasını bu nedenle kaybetmiş bir çok kadın gördüm. Çok acı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. DSÖ uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmekte.
Avrupa ortalamasının üzerinde seyreden kalp krizine bağlı ölüm oranları Türkiye'de de azımsanmayacak ölçüde. Türk Kardiyoloji Derneği'ne göre Türkiye'de ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.
Türkiye'de her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası yaşanırken, bunların yaklaşık 200 bini belki daha fazlası yaşamını yitiriyor. 200 bin kişi, Anadolu'da birçok ilin nüfusundan daha çok ve Olimpiyat Stadı'nı 3-4 kez dolduracak sayı demek anlamına geliyor.
Prof. Dr. Başer, "Toplumda hafif, orta ve ileri derecede Kovid-19 geçirenlerde bir süre sonra kalp damar tıkanıklarında bir artış var, bunu söyleyebiliriz ama ek olarak kalp krizinde istatiksel bir artışı sahada gözlemlemedik" dedi.
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de en yüksek ölüm oranlarının kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerle yaşandığını anımsatan Başer, "Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 bin kişi yaşamını yitiriyor. Bu daha önce de vardı ama gittikçe daha genç yaşlara indiğini görüyoruz. Yaklaşık 10 yıldır kalp krizinde yaş daha alt seviyelere indi. Örneğin kadınlarda da benzer duruma rastlıyoruz. Eskiden 'menopoz sonrası olur' dediğimiz hastalık kadınlarda da hızla genç yaşlara yani menopoz öncesine iniyor" değerlendirmesinde bulundu.
Artıştaki en dikkat çekici unsurun 30-45 yaş aralığındaki genç bireylerde olduğunu aktaran Doç. Dr. Serkan Akdağ, "Bu artışı kendi kliniğimizde de fark ettik. Yaklaşık yüzde 20 oranında bir artış var" dedi.
Tütün ürünleri tüketimi ve alkol bağımlılığının genç bireylerde kalp krizinin artmasında en önemli faktörlerinden biri olduğunu dile getiren Akdağ, "Özellikle tütün ürünlerinin kullanımı ciddi şekilde artmaya başladı. Kriz geçiren genç bireylerin yaklaşık yüzde 8'in türün ürünleri kullandığını saptadık" diye konuştu.
Stres, hareketsiz yaşam ve beslenme alışkanlığı gibi faktörlerin de krizi tetiklediğini ifade eden Akdağ, "Kovid pandemisinden sonra insanların eve kapanması günlük hareket kapasitesini azalttı. işe gidemeyen, sosyal hayata karışamayan insanlarda bir anlamda stres arttı ve krize etkisi oldu. Bununla beraber yeme-içme alışkanlıklarındaki değişiklikler azımsanmayacak ölçüde. Özellikle fast food gibi hazır gıdaların hayatımıza girmesi, trans yağların çok yüksek oranda ürünlerde bulunması ve bunların tüketilmesi gibi nedenler genç bireylerde ciddi kalp krizi faktörü oluşturdu" ifadelerini kullandı.