kafanın bilgi alma kapasitesi olması lazım. yani genel kültürlü bir insan olmak istiyorum ama kitap okumak beni sıkar, belgesel izlemem, onu yapamam bunu yapamam diyecek bir lüksün yok. öğrenmeyi hayatın bir köşesine koymak gerekiyor.
sanat,edebiyat ve tarihçileri takip etmek. teknolojinin felsefesi ve yeraltı felsefeleri bu aralar çok tartışılıyor. teknoloji adına yapılan tartışmalar bazen insanı bir cam kabın içinde kapatılmışcasına kötü hissettirebiliyor.
yapılacak olduğu kadar yapılmayacak da çok şey var. artık insanlar meraksız, çünkü kendi dünyalarını mutlak dünya sanıyorlar. buradan da önyargı, bencillik, acımasızlık çıkıyor. önerilerimi de sıralıyorum. hemen tiyatro, sanat galerisi falan demeyeceğim. ama hayatınızda küçük değişiklikler yapmakla başlayabilirsiniz:
- dizi ve filmleri ''acaba o kime sürttürecek bu buna ne yapacak'' diye izlemeyin.izlediğiniz film bittikten sonra, hem senaryoya söz konusu olan şeyleri, hem de filmin yönetmeni vs. hakkında araştırma yapın.
- boş konuşmayın, dedikodu yapmayın. bu size hiçbir şey kazandırmaz. konuşacaksanız sanattan, bilimden, siyasetten konuşun, teknik terimler kullanın.
- internet sosyal medya demek değildir. sosyal medya da kıraathane gibidir, size pek bir şey kazandırmaz. interneti araştırma yapmak için kullanın.
- dinlemeyi öğrenin. günümüzde insanlar birbirlerine ''konuşmayı'' sohbet zannediyorlar. oysa ki sohbet başka bir olaydır. dinleme gerektirir.
- insanlara işleri ile ilgili sorular sorun. hepsinde ayrı hikayeler, bambaşka dünyalar göreceksiniz.
radyo dinle.
ama radyo derken, laubali bir dille ağzını yayarak konuşan, çok kez bayan dinleyicilerle gereksiz bir samimiyet kuran gerzek radyocuları değil; kaliteli, seviyeli programlar yapan kültürden, edebiyata, sanattan müziğe, kısaca 'insan'a dair yayınlar yapan program ve programcıları takip et.
Bir şey hakkında bu gercek hayatta ne işimize yarayacak ogretmenim diye sormayacaksın. Bilgiyi pragmatik nedenlerle değil sadece bilmeyi sevdiğin için öğrendiğin bir noktaya gelmek gerekiyor.
bol bol okumalı ama sadece okumamalı; anlamaya da çalışmalı. analiz etmeli, kritik etmeli, ezberlememeli.
bir bilginin tarihinden isimlendirilmesinden çok özü, yapısı, zemini, ilişkileri, bağıntıları, evrimi daha önemlidir. hülasa; neler olup bittiği önemlidir; adlar, tarihler değişir, onu da insan koymakta sonuçta...
meraklı olmak. aklınıza gelen, bilmediğinizi düşündüğünüz/farkettiğiniz her konu hakkında araştırma yapmak. artık internet elimizin altında, bilgi daha ulaşılabilir. üstelik sonra bakarım diyerek ertelemeden o anda öğrenmeye çalışmak. örnek vermek gerekirse; karl marx'ın adını bir yerde görüyorsun fakat kim olduğunu bilmiyorsan tam o anda internetten araştır. ya da kendine bir defter, ajanda tut. oraya not al, sırayla araştır.