Yıllardır bu ilçenin girişinde, Orhan Veli'nin söylediği bir söz tabela şeklinde asılıdır. "Gemlik'e girerken denizi göreceksin, şaşırma." Fakat 25 yıllık bir Gemlikli olarak bile, halen denizi gördüğüme şaşırıyorum. Bu duyguyu, yaşamayan bilemez. Fakat, 2015 yılı itibari ile, her ne hikmetse, (er kişi benim haberim yoktur demiştir.) bu tabela revizyona sokulup, sağ çaprazına akp belediye başkanının fotoğrafı konulmuştur. Halkın tepkisi sonucu, geri adım atılıp, tabela eski haline döndürülmüştür.
Kesinlikle gün batımını izlediğim biricik dostum, melikecimle çok güzel zamanlar geçirdiğim yerdir.
Bes gun sonra tekrar sendeyim gemlik, kavustur beni melikeme...
Her ne kadar betonlaşmaya yenik düşse de, "gemlikli" kavramı yok olmaya yüz tutsa da, denizinden balık; toprağında bereketli meyveler azalsa da, denizi iyice grileşmeye başlasa da gün batımının hala çok güzel olduğu yerdir.
bazı sokaklarından zeytin kokusunun eksik olmadığı, berbat anılarıma rağmen sevdiğim bursa ilçesi. merdivenli sokakları ve deniziyle kitap havasındadır. manastırdan merkeze inerken sağdan manzara seyredilmelidir. yolculuk sevenler de Gemlik Mudanya arasını minibüsle geçmelidir ki şiir gibi bir yolculuk geçirilmesi garantidir.
Geride bıraktığımız akşam, sahilinde gezerken kayalıkların aralarında fare dolu olduğunu fark ettiğim manastır kısmından manzarası güzel olan ilçe. Sahile inip kayalıkta oturmak isteyenler dikkatli olması gerekiyor. Kayalıklar falan, aman yani. Adamlar kediden korkmuyor yaa kediden!
günden güne bozulan ve manastır(mahalle) yönünde gittikçe daha fazla betonarme yığınlara ev sahipliği yapan ilçedir.
bugün bayram ziyareti sebebiyle yine gittik. gemlik, kumla istikametine doğru ciddi biçimde genişliyor ancak bu genişleme modern şehircilik ve şehir estetiği anlayışına paralel olarak gitmiyor ne yazık ki.