''özetle farklı kaynaklarca yinelenmiş olmasına rağmen, dağdan gemi aşırma efsanesine itibar etmek olanaksız.
her şeyden önce teknik ve zamansal olarak olanaksız. en uygun güzergahın saptanması ve işin yapılabilirliği için keşif gerekiyor öncelikle; ki birkaç ekibin çalışması halinde bile iki günden fazla sürer.
ikincisi, o dönemde orman olan o arazideki en kısa mesafe bile 3 kilometre- gemilerin geçebilmesi için binlerce ağaç kesmek ve güzergahı temizlemek gerekiyor. bir ayda yapılabilirse mucize olur.
üçüncüsü, galata veya taksim sırtını geçmek, oldukça büyük bir çıkış ve iniş yanında bir dizi irili ufaklı iniş, çıkış ve kavisleri geçmek demek. geçirilecek olanın koca koca gemiler olduğu düşünülecek olursa ciddi bir stabilizasyon çalışmasının önceden yapılması, bir dizi çukurun doldurulması, tepenin kazılması, kavislerin düzeltilmesi zorunlu.
dördüncüsü, gemiler kaydırılmışsa gemi başına bir kızak ve üzerinde kayması için yol boyunca, yağlı ve birbirleriyle simetrik binlerce(en kısa mesafede en az 6 bin) kereste hazırlanıp yerleştirilmesi gerek. tekerlekler üzerinde götürülmüşse, 72 tane, yüzlerce ton taşıyabilecek büyüklükte ve yeterli sayıda tekerleği olan araba üzerinde gidebileceği sağlamlıkta yok gerek. ne kadar mükemmel bir organizasyon olursa olsun bu da aylar alacak bir iş. bir geminin sadece kızağa alınıp karaya çıkarılması bile, neresinden bakılırsa bakılsın, her gemi için tekrarlanmak üzere saatler alacak bir iş. oldukça dik olan o yokuştan gemilerin çıkarılması ve o kadar ağır ve hassas bir yükün, çıkarmaktan da zor bir iş olan, elden kaçırılmadan aşağıya kadar indirilmesi, en tecrübeli ve uyumlu ekiple bile haftalar alır. diğer yandan tek güzergah olduğundan, biri inişe geçmeden diğerinin çekilmesi olanaksız, dolayısıyla birbirlerini beklemek zorundalar. bunların yanında, 72 geminin kasımpaşa'ya indirilebilmesi için, buranın bu işe uygun hale getirilmesi, yani, gemilerin karaya çıkarıldıkları yer gibi, kasımpaşa'da da ciddi bir inşaat faaliyeti gerek. aynı güzergah kullanıldığından aynı mekanda on binlerce insan, bir o kadar manda, deve, vb., bunların sevk ve organizasyonu, yaşanan olağanüstü trafik... o ilkel koşullarda ne denli mükemmel bir mühendislik ve idare yapılırsa yapılsın, üstelik benzeri bir iş deneyimi olmadığından bir dizi aksama kaçınılmaz.
son olarak belirtilmesi gereken, söz konusu güzergahlarda yapılacak bir gemi yükleme ve indirmesinin bizans'ın haberi dışında gerçekleşmesinin olanaksızlığıdır. tüm bu veriler ışığında büyük bir özgüvenle belirtilmeli ki, iki gecede (siz deyin ki iki ayda) gizlice dağdan gemi aşırtma safsatasına inanmamızı isteyenler, amiyane tabirle hiç hesap bilmiyorlar! her yıl tekerlikli büyücek bir kayığı asfalt yoldan kasımpaşa'ya taşıma mizanseni sırasında yaşanan sorunlar bile, bu 72 gemi geçirme efsanesine itibar edilemeyeceğinin yeterli kanıtı aslında. dolayısıyla fatih'in elinde yüzlerce tonluk bir ağırlığı yüklenecek bir helikopter olmadığını bildiğimiz koşullarda bu efsane, salt bizim değil, pek çok tarihçimizin de ne hale getirildiğinin göstergesi olmaktan başka bir anlam taşımıyor.''
--alıntı--
çok geçmişte olan bir şey olduğu için hiçbir şey söylenemez bir konudur.
-) d-day de 3,5 milyon askerin 2,5 saatte kıyıya konuşlandırılamayacağını düşünenler almanlardır, ama yanılmışlardır
-bu belgelenmiştir-
-) mustafa kemal paşanın yunanlıların hazırladıkları savunma hatlarını 6 ayda geçmesinin mucize oloduğunu söylemişlerdir amerikan ve ingiliz askeri uzmanları
-büyük taarruzda 4 günde geçilmiştir o hatlar-
-) almanlar stalingrad da sovyetlerin işini 5 günde bitireceklerini düşünmüş üstelik bunu uçaklarda gördükleriyle belgelemişlerdir
-almanlar stalingradda tarihin hiç görmediği türden bir yenilgi tatmişlardır, ve 6 ay sonra ya ölmek ya da teslim olmak için ruslara yalvarmışlardır.
sonuç - hiç mükmkün diiilmiş gibi görünen bir sürü şey tarihte vuku bulmuşttur.
ne osmanliymis arkadas, butun millet osmanli torunu. sanirsin ki hepsi hanedan uyesi. turkluk osmanli demek degildir. soyunu bileceksin once. hem gemiler karadan yurutulmemistir , gemiler sabit kalip denizin yerini degistirmisler.