okuması ayrı bir sıkıntı, iş ortamı ayrı bir sıkıntı olan bölümdür. bu bölüm makine mühendisliği derslerine ek olarak gemi ve gemi makineleri üzerine ders alır. haftada 35 saat dersi vardır ve devam zorunludur. üniforma giyilir ve saç sakal tıraşı zorunludur. 6. yarı yılda 6 aylık açık deniz stajı vardır. okuldan mezun olduktan sonra gemide ki çalışma ortamı pis ve gürültülüdür ayrıca çok sıcaktır*.ama maaş olarak türkiye şartlarına göre çok iyi para alırlar. okuldan mezun olur olmaz 3000 dolarla başlarlar. 5 yıl içinde 10 bin dolara kadar çıkar maaşlar. tanker ve yolcu gemilerinde 20 binlere bile çıkabilmektedir. bu bölüm mezunları iş bulma konusunda sıkıntı çekmezler.
Yıldız teknik üniversitesinde okumak istediğim bölüm.
Umarım kazanabilirim. Evdekiler pek sıcak bakmasa da ben çok istiyorum. Bilgisi,tecrübesi olan varsa mesaj yoluyla yardım etmelerini isterim.
geminin makinasının bakım tutum ve çalışmasından sorumlu kişilerdir.4 yıllık bir üniversitenin denizcilik fakültesinden mezun olunduğu için bu ünvan alınır ama gemide çarkçı diye hitap edilir.geminin makina kısmının en rütbeli kişisi ise baş mühendis veya çarkçıbaşı ünvanını alır.
insanın aptalı denizci,denizcinin aptalı makineci olurmuş sözündeki makinecilerin (en azından amir tayfasının) okuduğu bölümün adıdır.
(bkz: deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği)*