kaldırım taşları yüksekse gelişmemiştir. üstüne insanlarına hala hayvanlar gibi ödül-ceza sistemi ile bir şeyler öğretildiği de ortaya çıkar buradan. kaldırım taşları ile medeniyet ters orantılıdır. vay be kaldırım taşlarına bak sen...
gelişmiş bir toplum kadınların egemenliğiyle belli olur. kadınlar iş hayatında ülke yönetiminde sporda ne kadar aktif ve başarılıysa bir toplum olarak o kadar gelişmiştir. çünkü sistem kadınların da ezilmeden kendini kanıtlayabildiği kadar sağlıklı çalışıyordur. kadının söz hakkı olduğu toplumlarda bilim, sanat ve hayat kalitesi çok yüksektir. kadınların söz hakkı olmadığı toplumlarda da tam tersidir.
insanların birbirlerine olan saygılarından anlaşılır.
Birbirileriyle aynı dili konuştugu halde birbirleriyle anlasamayan, birbirlerine tahammül edemeyen, saygı duymayan bir ülke teknolojik olarak gelişse ne değişir?
Önce insan olmayı becermektir marifet.
insanlar sıra kavgası yapıyorsa, otobüsteki yaşlı teyzeye yer vermemek için gencler uyuma numarasi yapiyorsa, insanlar birbirlerine tebessüm etmekten acizse, kılık kıyafetlerine göre insanlara değer biciyorsak... ülke her alanda ilerlese bile, benim gözümde sırf sosyal ilişkiler yönünden sınıfta kalır.
inter aktif sözlüklerinde özellikle cinsiyetçi başlıklar varsa ve namus kavramını kadınlara indirgemişseler am göt meme kelimeleri havada uçuşuyorsa gelişimin amına koymuşlardır.
Fosil tüketimi yavaş yavaş terk edip, yenilenebilir enerji kaynaklarını hayatının odak noktası olarak belirlemesiyle.
Bu toplumun eğitim seviyesi yüksektir, teknolojiye yoğunlaşacak bütçesi ve toplum bilinci vardır, insanların karnı bağnaz düşüncelere toktur, genç beyinler toplumun geleceğini düşünürler.
kitap okuma oranı yüksekse, yaşlı nüfus fazlaysa, eğitimli nüfusu fazlaysa, suç oranları azsa, fakirle zengin arasında çok büyük bir uçurum yoksa ve insanların mutluluk oranı yüksekse o toplum gelişmiştir.
Özgürlüğünden
hukuk düzeninden
toplumsal huzurdan
sosyal devlet anlayışından
fakir zengin arasındaki uçurumun oranından
gençlerin hayallerinin neresinde olduğundan
teknolojik gelişmelerinden
geleneklerine olan bağlarından
kaldırıma tükürüp tükürmediklerinden
kadın cinayetlerinden
çocuk tecavüzlerinden.
Can, mal ve namus güvenliğinden tabi ki de. Buda gelir dağılımı adaleti demektir.
E bizde sadece zengin kesim gelişir, bize de kırıntılar düşer seviniriz, okadar.
insan ilişkilerinden anlaşılır agacım. gelişmiş toplumlar sosyal ilişkiler kurarlar. amma lakin şimdi yaşadığımız dünya üzerinde böyle bir toplum var mıdır? varsa nerededir? çevremizdeki insanlara ve kendimize baktığımızda gün içerisinde ne kadar insanla bir şeyler paylaşıyoruz gerçek anlamda ve sanal olarak. baktığımız zaman oldukça az şey paylaşıyoruz insanlarla. bu eksikse ne kadar eğitim düzeyi yüksek olursa olsun. gelir düzeyi ne kadar yüksek olursa olsun gelişmiş bir toplum olamıyoruz maalesef.
çok yalnızım a dostlar. derdimi kimselere anlatamıyorum amına koyim.
OECD (ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü)'nin üye ülkeler arasında yaptığı PISA(uluslararası öğrenci değerlendirme programı)'daki başarısıdır.
2016 PISA raporuna göre 64 OECD ülkesi arasında 45. sırada yer alabildik.
Eğitim:gelişmişliktir;zenginlik ile doğru orantılı değildir. Problem çözme becerisi , üretim kabiliyeti, teknolojik gelişimi,özünü kaybetmeden yaşayabilmesidir gelişmişlik.
Ya da hepsini boşverin, televizyon kanallarına bakın yeter .
Ne zaman ki yaşadığınız toplumda kadının yeri önem kazanır onlara karşı siddet ve önyargı kalkar işte o zaman anlarız ki toplum gelişme safhasına gelmeye başlamıştır.