yönetenleri halka zarar verdiğinde özür diler. tıpkı japonyada olduğu gibi.
gelişmemiş toplumlarda ise yönetenleri her haltı yese ve halk bundan mağdur olsa bile bir kısım halk onları omuzlarda taşımaya devam eder. özür yerine hakkını arayanı tartaklama cüretini bulur o yönetenler.
sık kullanılan bir deyişle, hayvanları oranın insanlarından korkmuyorsa merhametli insanlardır, merhametli insanlar da yeterince gelişmiştir. kişi başına düşen milli gelir kimi ne kadar ileri götürür bilinmez.
iyi kitap yazılıyor mu diye sorar kitap yazılıyor mu diye sormaz.
tiyatro çok kötü der. tiyatro var mı demez.
kalkış için 20 den geri sayar marsa robot yollar. Güsül alırken cima yaparsak ne olur demez.
milletvekilleri göz altına alınmaz. gazeteler kapatılmaz. ülkeyi parsel parsel satmazlar. özelleştirme adı altında ülkenin anasını sikmezler.
her şeyiyle anlaşılır. temelinde de insan vardır. insanlar için genelleme yapılamaz lakin bu size birçok ipucu verebilir. ayrı dünyaların insanları bu durum için de yardımcı olabilir.
Ne zaman ki yaşadığınız toplumda kadının yeri önem kazanır onlara karşı siddet ve önyargı kalkar işte o zaman anlarız ki toplum gelişme safhasına gelmeye başlamıştır.
OECD (ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü)'nin üye ülkeler arasında yaptığı PISA(uluslararası öğrenci değerlendirme programı)'daki başarısıdır.
2016 PISA raporuna göre 64 OECD ülkesi arasında 45. sırada yer alabildik.
Eğitim:gelişmişliktir;zenginlik ile doğru orantılı değildir. Problem çözme becerisi , üretim kabiliyeti, teknolojik gelişimi,özünü kaybetmeden yaşayabilmesidir gelişmişlik.
Ya da hepsini boşverin, televizyon kanallarına bakın yeter .
insan ilişkilerinden anlaşılır agacım. gelişmiş toplumlar sosyal ilişkiler kurarlar. amma lakin şimdi yaşadığımız dünya üzerinde böyle bir toplum var mıdır? varsa nerededir? çevremizdeki insanlara ve kendimize baktığımızda gün içerisinde ne kadar insanla bir şeyler paylaşıyoruz gerçek anlamda ve sanal olarak. baktığımız zaman oldukça az şey paylaşıyoruz insanlarla. bu eksikse ne kadar eğitim düzeyi yüksek olursa olsun. gelir düzeyi ne kadar yüksek olursa olsun gelişmiş bir toplum olamıyoruz maalesef.
çok yalnızım a dostlar. derdimi kimselere anlatamıyorum amına koyim.
Can, mal ve namus güvenliğinden tabi ki de. Buda gelir dağılımı adaleti demektir.
E bizde sadece zengin kesim gelişir, bize de kırıntılar düşer seviniriz, okadar.
Özgürlüğünden
hukuk düzeninden
toplumsal huzurdan
sosyal devlet anlayışından
fakir zengin arasındaki uçurumun oranından
gençlerin hayallerinin neresinde olduğundan
teknolojik gelişmelerinden
geleneklerine olan bağlarından
kaldırıma tükürüp tükürmediklerinden
kadın cinayetlerinden
çocuk tecavüzlerinden.
kitap okuma oranı yüksekse, yaşlı nüfus fazlaysa, eğitimli nüfusu fazlaysa, suç oranları azsa, fakirle zengin arasında çok büyük bir uçurum yoksa ve insanların mutluluk oranı yüksekse o toplum gelişmiştir.