2010 yılı gelir vergisi dilimi oranları artırılmamıştır. oran sıfırdır. bu sene çalışanlar çok erken bir üst vergi dilimine girecektir. kimse anlamamaktadır. % 2.5 %3 olsun diye pazarlık yapanlar % 5 artması gereken vergi dilimi oranını fark etmemektedirler. çok önemli bir şeydir fakat 72 milyon insan hala uyanamamıştır. şaşırarak takip ediyorum. bu entrynin yazılışıda tarih olsun.
ancak 6-7 ay sonra haşırt diye maaşalarındaki vergi miktarı artınca anlaşılır. bizim insanlarımız cebindeki para düşünce aklı başına gelir.
devletin sadece memurlardan çatır çatır alabildiği vergidir. üstelik şöyle bir saçma uygulama vardır. gelir vergisi yıllık gelir üzerinden alınmaktadır. memurun yıl sonuna doğru aldığı maaşlar toplamı bu oranı aşmakta ve alınan vergi çoğalmaktadır. bunun sonucunda ise kasım-aralık ayı maaşları düşmektedir. memurlar arasında buna vergiye girmek denilmektedir.
ticaret yapan birisi için gerekli ama memur için ibnelikten başka bir şey olmayan vergidir. adam mal alıp satmıyor ki gelir vergisi versin. ya da ben hayvan gibi yanılıyorum ne bileyim işte.
bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
gelir vergisine tabi olan gelirlerin özellikleri şunlardır:
-gerçek kişilerin geliri olmalıdır
-1 takvim yılı içinde elde edilmelidir
-gelire sahip olunmalı yani gelir elde edilmelidir
-kazanç ve iratlardan elde edilmelidir
-kazanç ve irat safi olmalıdır
gelir vergisinde 2 tür mükellefiyet söz konusudur
-tam mükellefiyet (türkiye de yerleşmiş olanlar)
-dar mükellefiyet (türkiye de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, sadece türkiye de elde ettikleri kazanç ve iratlardan dar mükellefiyet olarak vergilendirilirler)
gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır:
-ticari kazançlar -----------(tahakkuk esasına dayanır)
-zirai kazançlar-------------(tahsil esasına dayanır)
-ücretler--------------------(tahsil esasına dayanır)
-serbest meslek kazançları---(tahsil esasına dayanır)
-gayrimenkul sermaye iradı---(tahsil esasına dayanır)
-menkul sermaye iradı--------(tahsil esasına dayanır)
diğer kazanç ve iratlar------(tahsil esasına dayanır)
Gerçek kişilerin genellikle bir yıl gibi belirli bir dönem içerisinde elde ettikleri net gelirlerden alınan vergidir. Bu vergi alınırken, yükümlünün kişisel veya ailesel pozisyonu gözönüne alınır.