güneşin ısısını hissettirmesiyle insan oğlunun kendisini çayıra çimene ve gönül işlerine daha çok vererek fani işlerden uzaklaşmasını özetleyen söz grubudur.
bahar aylarında havanın ısınmasıyla yaydaki toplam uzama miktarı*nın artmasından kaynaklanır.
yayda "gevşeme" dediğimiz olgu, ya da "ductility", atomlar arasındaki bağların kuvvetini bir nebze yitirmesi ile meydana gelir. uygulanan ısı miktarı*nın bahar aylarında artması sebebi ile, genleşme katsayısı* etkisiyle gerinim miktarı artar, dolayısıyla toplam hacim artar. artan hacimle birlikte, değişmeyen kütledeki mevcut atomlar ya da moleküller birbirinden uzaklaşır. dolayısıyla azalan moleküller arası çekme kuvvetleri* azalır ve gevşeme dediğimiz olay gerçekleşir.
başka bir teori de şekil hafızalı malzemeden yapılmış bir yayın, mekanik özelliklerini kaybetmesi üzerinedir. uygulanan statik ya da dinamik kuvvetlerle birleşen ve dalgalı şekilde uygulanan ısının, ratcheting olayına sebep olması ile, yaya bütünlüğünü kaybettirip yayı çatlatması sonucu, gerilme*nin rahatlaması ile de aynı gevşeme miktarı kısa süreliğine elde edilebilir.
tamamen doku olan kalbin neresinde yay olduğu konusu da merak uyandırır. ya da wikipedia yalan söylüyor.
geçenlerde ormana 20 metre mesafede şahit olduğum durumdur. çocuğun mallığına ise hala gülüyorum.
-olum 20 metre yukarı götürsen her şeyi yaparsın işte mal.