midye tava ve bira keyfinden ödün vermeyenler için, şahane denilebilecek bir çanakkale ilçesidir. denizcilikle ilgilenenler piri reis müzesini burada gezebilirler.
festivalin de etkisiyle en haraketli günlerini yaşayan çanakkale ilçesi, güzel memeleketim.
feneri, iskelesi, hamzakoyu, çamlığı, güzel insanları, sardalyesi, tatlı tatlı esen rüzgarı,kokusu, tarihi dokusu, çok geç saatlere kadar açık olan tekellerdeki buz gibi biraları, bu biraları yarımadanın hangi güzel köşesinde yudumlanacağının kararsızlığı...
tek kelimeyle aşık eder.
uzun uzuun kalamayıp dönmek durumundaysan içini burkar. sevgiliyle vedalaşmaktan beter eder.
2 yaşımdan beri yaşadığım, Kışları sıkıcı , soğuk ve rüzgarlı. yazları ise sıcak , eğlenceli ve rüzgarlı olan ilçedir. Marmara'yı ve saroz'u aynı gün içinde dolaşabileceğiniz yerdir.
fenerin orada (nayko'nun yeri) akşam üzeri rakı yudumlamadan, 24.00 ile 06.00 arasındaki bir zaman diliminde kayalıkların orada banklara oturup birkaç şişe bira içmeden, güneşin doğuşuyla birlikte tam liman çıkışındaki iki restoran arasından tekneyle geçerken şarap şişesini kafaya dikmeden dönülmemesi gereken yer. memleketim memleketim memleketim...
fenerin oradaki "gelibolu" yazısının dibinde geceleri oturup ufka doğru bakmak, yıldızları izlemek... belki de sanatsal bir işkence yöntemidir insanın kendisine uygulamaktan zevk aldığı. *
10 ay şafak attığım küçük ama nezih yer, her açıdan görünebilen deniz manzarası güzel'dir, sıcakkanlı insanlara sahiptir.
Kış'ı çok sert ve rüzgar'lı, hafta sonları çarşı izninde turistler gelir dünya'nın her tarafından.
Bende anıları başkadır.
Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend: “Avrupa’da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, Türklerle mukayese edilebilsin. Almanların müdafaada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türklerle kıyas edilemez. Misal olarak Gelibolu’yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük zayiata uğrayan kıtalar, Türk olmasalardı. Yerlerinde kalamaz ve derhal değiştirilirlerdi. Halbuki, Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar.”
Sardalye fabrikasının orada tenekede midye pişirir, ardından trablemlere geçip orada yüzerdim. Ardından sahil boyu çilehanenin oradan Hamzakoy plajına ugrar, bir de orda yuzerdim. Pomakların mahallede şanzıman abi lakaplı mahalle dayısı hâlâ aklimdadir.