Zorlama kendini,
yaşamak çok zor.
Düşünme geçmişi
yaşamak çok zor.
Mutluluk ağlamaktır,
Ağlamak çok zor.
Gözyaşı siler ve geçer,
Kalansa itiraftır.
insanlar;
Boşuna ölüyor insanlar.
Heryer kan heryer kovan.
Mezarsız yatıyorlar
Duasız ölmüş
Kefeni yeşil insanlar.
Zorlama kendini,
yaşamak çok zor.
Düşünme geçmişi
yaşamak çok zor.
Mutluluk ağlamaktır,
Ağlamak çok zor.
Gözyaşı siler ve geçer
Kalansa itiraftır.
osmanlı döneminde önce kaptanpaşa da denilen cezâyir-i bahr-i şefîd (akdeniz adaları) eyaletinin merkezi olmuş, daha sonra edirne vilayetine bağlı bir sancağın merkezi olmuş ilçe. 1923-1926 arasında gelibolu, keşan*, şarköy, ipsala ve eceabat ilçelerini kapsayan bir ilin merkeziydi.
tarih ve deniz kokan dar sokaklara, küçük, şirin evlere sahip küçük bir sahil kasabası. feribot iskelesinde tatil önceleri oluşan uzun kuyruklar sırasında fırsattan istifade, sokaklarında gezilmesi, temiz havası koklanması gereken güzel yer.
ülkemizin kuruluşunun temellerinin atıldığı kutsal topraklardır. tarihin en acımacız bir o kadar da ilginç şavasının yaşandığı her türk insanın görmesi gereken bölgedir. çok rüzgarlı bir bölgedir. günümüzde bile şavaş zamanından kalma kurşunların bulunabildiği ve bunların orman yangınlarına neden olduğu yerdir. çok orman yangını atlatmıştır. tamamına yakını sit alanı ilan edilmiştir.
feribot iskelesi civarında, çorba içmek için gidilse bile, gece belirli bir saatten sonra gezmenin pek tekin olmadığı, bu saatlerde polat alemdar özentisi zibidilerin, ortalıkta cirit attığı, ilçe.
gelibolu küçük ve şirin bir kasabadır.insanları sevecendir.aynı zamanda yazlık bir yerdir.daha önceden askerliğimi bu küçükkasabada yapmıştım şimid ise yıllar sonra günü birlikl geli verdik bu kasabaya.sivil olarak dolaşmak daha keyif verici bir durummuş.şehitliklerinden bahsetmeden geçmek istemiyorum.herkezin gelip bir kez olsun görmesini tavsiye ederim.
şu sıralar anzakların doldurduğu yer.
amaçları dedelerini anmak mı yoksa sabaha kadar kaldıkları otellerde içip şarkı söyleyip sizin uykunuzun içine etmek mi anlamadığım güruh.
ünlü türk bilgini ibn-i kemal'in tarih kitaplarında;
--spoiler--
"Gelibolu'da doğan çocuklar timsah gibi su içinde büyürler. Beşikleri ecel tekneleridir. Sabah ve akşam gemilerin silistre avazesiyle (sesiyle) uyurlar."
--spoiler--
şeklinde tasvir edilen çanakkale ilçesi...
anzak koyu , conkbayırı , kanlı sırt civarlarında dolaşırken, sanki savaş devam ediyormuş gibi hisseder insan. ağaçların arasından düşman askeri çıkacakmış gibi tedirgin olunur. tepeden kıyılara bakarken, zamanında o kıyılara yaklaşan düşman gemilerinin hayali görülür. ama biraz daha düşününce insanın kendini en çok güvende hissetmesi gereken yerdir.
geçirdiği sakatlık sebebiyle bir sene koşmayan ve pistlere geri geldiğinde eski havasını bulamayacağı konuşulan ancak tüm bunlara ragmen son koşmuş olduğu 2800 m lik veliefendi koşusunun her metresinde muhteşem koştu ve kazandı. bakalım bu haftaki 2200 m kum pistteki g1 TSK koşusunuda kazanıp 1 haftada iki g1 koşuyu başarılarına ekleyebilecekmi? bana göre gelibolu kum pistte çim pistten daha iyi koşuyor. kazanmaması için tek dezavantajı 2800 m lik veliefendi koşusunun üzerinden fazla zaman geçmemiş olması gösterilebilir. ama ben herşeye ragmen bu inatçı şampiyonun kazanabileceği görüşündeyim.
masalsi ilce gelibolu : insani, havasi , suyu , tasi topragi ve topraginin turevleriyle adeta bir dusler sehridir, cesitli mahallelerinde turbeleri bulunan 99 tane ulu ejdad'a sahiptir. denizi guzeldir. askeri bolgeye ait olan bolgesi anlatilmiyacak kadar berrak ve temizdir . canakkalenin yarim ada seklinde olan bu ilce , istanbula olan yakinligi ile de istanbullu tatilcilerin gozde mekanidir, eger sizde hafta sonu icin kucuk bi tatil dusunuyorsani durmayin cuma cikin pazartesi evdesiniz. olmeden gorun.