Ülkemizin eğitim sisteminde bir yerlerden uydurulan ve Türkiye'nin içinde bulunduğu söylenilen kategori. Ama Türkiye gelişmemiş. Sadece kendimizi avutuyoruz hepsi bu.
1920'lerden beri sözde içinde bulunduğumuz gruptur (evet o zaman hakikaten öyleydik.)
ancak onca yıldır "orta gelişmiş ülke" yerine kullanılmakta ki çok büyük bir yanlış.
bir türlü gelişemeyen ülkelerdir. ilkokuldaydım gelişmekte olan ülkeydik o kadar zaman geçti bir türlü gelişemedik gitti. aslına bakarsanız egosu yüksek gelişmemiş ülkelerin gönlünü almaya çalışıyorlar bu terimle.
hani bi pire deneyi vardır ya. kabın içinde koyup kapağını kapatırlar sonra pireler kapağa çarpa çarpa hep o seviyede atlamaya alışır.
kapağı açsanız bile artık o pire daha yukarıya zıplamaz, kafasında silmiştir daha yukarı çıkabileceğini.
eyyy semirip, gelişmiş ülkeler! yeter artık bu ülkelerle makara yaptığınız çalışsan beni bile geçersin diye eğlendiğiniz. misal endonezya yirmi beş senedir gelişmekte lakin hala yeterli bir olgunluğa ulaşabilmiş değil. azıcık delikanlı olun! alın bu ülkeleri karşınıza arkadaş deyin sizler +18'lik politikalarla yönetiliyorsunuz dolayısıyla ekonominizin zihinsel ve bedensel gelişimi olumsuz etkileniyor.
size bundan sonra ancak bu kadar gelişebilmiş ülkeler diyeceğiz.
“Gelişmekte olan ülke” sınıflandırması,
Bilimde, literatürde ve medyada en fakir, en yoksul ülkeler için kullanılan tabir. Mesela bir sudan, mesela bir Haiti, mesela 2003 öncesi Türkiye. Bunlar gelişmekte olan ülkelerdir.
ama kime neyi anlatıyorum. Twitter polemiğine devam amk.
HDi ve bilimde kullanılan diğer endekslerin tümünde türkiye,
gelişmekte olan ülke değil, ya gelişmiş ülkeler arasında, ya da özellikle milenyum senelerinde emerging markets onlarak adlandırılan Orta aşama konumunda gösteriliyordu.
Ama bilim insanları ne bilecek amk. ben çapulcuların dediğine güveniyorum Evet evet.