haddimiz değil fakat geçen gün tuvalette oturur iken aklıma gelen bir olaydan bahsedeceğim. tavsiyedir tuvalete girerken telefonu falan bırakın. insanın zihni açılıyor. sebebini daha anlamadım ama sanırsam vücuttaki gereksiz toksin ve pislikler atıldığı içindir herhalde.
şimdi tam hatırlamıyorum ama ikinci veya üçüncü film. bizim marty isimli şahsına münhasır bir kişilik olan arkadaşımız geleceğe gittiğinde anam o da ne karaktersiz ve bir o kadar da iri olan biff kardeşimiz geçmişe gidiyor. bak hataya bak. buradaki marty'nin hatası o ayrı bir konu. kendisi çok dikkatsiz. hayır kardeşim ya polis gelip arabayı çekse ? bir daha işin yoksa git arabayı al hayır bir de hayvan herifler 100 lira para alıyor.
evet şimdi bu dedemiz geçmişe gitti. ne ile gitti ? son 30 yılın spor müsabaka sonuçları ile. peki bunu ne yaptı ? kendisinin genç haline verdi. sonra da bu arkadaşımız bu sonuçlara göre iddaa oynadı ki burada belirteyim günahtır alın teri olmadan para kazanmak.
neyse olayı bulandırmayalım. şimdi bu kardeşimiz ilk maçını oynadı kazandı. ikinci maçını oynadı kazandı. hadi 10'uncu maçını oynadı kazandı.
peki bizim bir başka film de gördüğümüz kelebek etkisi olayını nasıl açıklayacağız ? marty denen ibiş osuruktan bir gaz ile babasına yumruk attırınca adamların her şeyi değişiyor. peki biff ilk maçı bildiği zaman nasıl oluyor da herhangi bir değişme olmuyor ?
yani demem o ki kelebek etkisi dediğimiz ufak dokunuşların çok büyük sonuçlar doğurmasını baz alan fikir de bu arkadaşın ilk maç sonucunu bilmesinden sonra her şeyin değişip aslında bir sonraki sene şampiyon olacak takımın değişmesi lazım.
hata demiyoruz tabi buna. adamlar 1985 yılında neler yapmış ki bizim o zamanlar derdimiz darbeden kurtulup dünyaya açılmaya çalışan ve sinemalarında sürekli erotik film oynayan bir türkiye.
kendilerine saygılarımı iletiyorum ki film de hata yoktur sadece (bkz: kandırılmışlardır).
gayet normal her bilim kurgu filminde olan hatalardır.
bu arada plaka geri falan gelmemiştir. plaka araba ışınlanmadan hemen önce arabadan kopup önlerine düşmüştür. mantık hatasına plaka arabadan nasıl çıkıyor amünüm denilebilir. ama plaka bi yerden gelmedi.
şudur,
çılgın doktor brown arabasına binmiş, tam gaz kankası marti'nin üzerine sürmektedir.
masum delikanlı marti, ölüm pahasına ve bilim teknik uğruna elinde kamerasıyla video çekmektedir.
- o da ne?
araba tam marti'yi ezecekken, aniden yokolmuştur.
marti bu anın şokundan daha çıkamamışken,
mantık iliminin a.ına koyan olay gerçekleşir.
arabanın gidişinden saniyeler sonra plaka geri gelir
ve döne döne yere düşer.
- o plaka nasıl geri geldi?
- hiçbir cisime çarpmayan arabadan plaka nasıl koptu?
- neden olaydan saniyeler sonra geldi? gecikmenin sebebi nedir?
kahramanımız x'tedir ve y'ye gitmiştir, bu sebeple x'e geri dönmeye çalıştığı için "x'e dönüş" çabası oluyor. bu sebeple mantık hatası yoktur. bir de denklemle anlatılmış olsun istedim.
karakterlerin zaman yolculuğu yapmalarıdır. zaman yolculuğu teorik olarak bile mümkün değildir. biz daha zamanın ne olduğunu tam olarak kavrayamadık ki zaman yolculuğunu tasarlayalım di mi?
çok canım sıkkın, bıraksanız sinema sektörü üzerine cilt cilt yazabilirim ama parmaklarımda bir sızı var tuşlara zor basıyorum.
ironinin bi taraflarına temas ederek çıkarılmış mantık hatalarıdır.hoca nasrettin'in de dediği gibi kazanın doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne mi inanmıyorsun?
öncelikle bir insan bu kadar mı mantıksız yaklaşır olaya, sonra da mantık hatası buldum diye yazar bunu. insan biraz düşünür. hadi düşünmüyor biraz utanır be.
--alıntı--
birincisi; isme bakın. geleceğe dönüş diyor. lan gelecek ileri zaman yani yaşanmamış yaşanılacak zaman değil midir? şimdi sorarım size, geleceğe insan dönebilir mi? hayır. ancak geleceğe gidebilir. filmin ismi olmamış. geleceğe gidiş olabilirdi ancak.
--alıntı--
gelecekten geçmişe gitmiş bir kişinin yeniden geleceğe gitmesine * denir. ilk filmde 1985, 1955'e göre gelecektir ve dönülen zaman orasıdır. kaldı ki filmin adı ilk filmdeki bu hikayeden gelir ve devam filmleri sonradan planlanmıştır. ayrıca bütün filmlerde amaç filmlerdeki zamandan gelecekte olan 1985 yılına "dönmektir".
--alıntı--
ikincisi; geçmişe döndükleri film de ismi yine değiştirmemişler. adı üstünde 1800 lü yıllara dönüyorlar. yani geçmişe. ee o zaman geçmişe dönüş niye değil de geleceğe dönüş hala filmin ismi. hataya bak. olacak iş değil.
--alıntı--
yorum yapmaya değmez ama açıklamak lazım. 3. filmde amaç 1885 yılından doktoru kurtarıp 1985 yılına "dönmektir". bir yere dönülmesi için önce oradan ayrılmak gerekir. insanlar hiç bulunmadıkları 100 yıl öncesine dönebilirler mi?
--alıntı--
üçüncüsü; öyle bir araba yok. ancak o arabadan taksi olurdu. tarih ayarını yaptıkları alet de taksimetre olurdu. binince gözümüz ona takılır ve her atlayan kuruş da gerilirdik. ancak bu işe yarar.
--alıntı--
öyle bir araba vardır ancak fabrikası batmıştır. * diye aranırsa kolaylıkla bulunabilir.
geleceğe dönüş'te mantık hatası yoktur ama geleceğe dönüş filminde mantık hatası vardır. burada filmdeki mantık hataları anlatılmak istenmiştir, "geleceğe dönüş" tümcesindekiler değil.
öncelikle beni çok yoruyorsun sözlük. tanım: olmayan hatadır.
biraz kafanı yoracağım ama açıklayacağım sakin ol. şimdiki zamandan başka bir zamana gidildiğinde ve tekrar geri dönüldüğünde (dikkatini çekti mi ? dönmek dedim) parantez içinde de açıkladığım gibi buna geri dönmek demek gerekir.
geleceğe dönmek: geleceğe gittiğinizde gelecek aslında şimdiki zaman olur. şimdiki zaman haliyle geçmiş olur. yukarıda belirttiğimiz gibi, şimdiki zamana geri dönme eylemi her zaman dönüş olarak belirtilir. aslında geleceğe gidildiğinde gelecek, gelecek olmaktan çıkıp şimdiki zaman olduğundan buna dönüş denir. fakat aynı zamanda gelecek, gelinen zaman olan şimdiki zamana göre gelecek olmaya devam ettiği için filmin adı geleceğe dönüş olur. olmalı.