avrupa'daki ekonomik gelir adaletsizliği ve kriz ile beraber artan öğrenci eylemlerinin kollektif bir ve şiddetli bir şekilde artarak ilerlemesi ile olması kaçınılmaz olaydır. sadece ortak hareket etme ve kararlılık, birazda inanç bu işi çözer.
tüm dünya sosyalist olsa bile türkiye yıllardır alıştığı üzre rezillikle yönetilmeyi sosyalizmle yönetilmeye tercih edecektir. belki amerika da sosyalist olursa bizde birşeyler değişir.
hep aklı kurcalayandır neden olmasındır ama bunun olması için sistemden çok insanın değişmesi gerekir kapitalizmden tam olarak nasibini almış olması gerekir ki aza kanaat etsin.
ilk ilkel feodal toplumlardan bugüne dek evrilip gelen toplumların varacağı nihayi sonuçtur.
hatta bir üst aşaması olan komünizm ile son bulacaktır toplumun arayışı. bu şimdi bana bile hayal gibi geliyor ama kaçınılmaz son budur.
neden? çünkü kapitalizm bütün insani değerleri tüketip tam manasıyla boş bir toplum yaratınca yani bildiğimiz robot toplumu yaratınca kitleler ayağa kalkacaktır. salt tüektim değerleri üzerine bir yaşam insani değildir ahlak dışıdır. bilime vurulan bir darbedir. insanın belleğine çakılan bir çividir.
evet benim görüşüm şu ki, insanlar bir gün metropollerin soğuk duvarlarından metal görüntüsünden kanserli sokaklarında, ölümcül mağazalarından bıktığı vakit kıyamet kopacaktır.
evet,
dahada başka açılımlar yapılabilir.
fakat, bu güdük beyinlerin izm'lerle yada dinlerle hükmedeceği bir dünya nasıl olacak-olacakmı? sorusunu kendilerine sormamaları çok garip değil.
zaten bu, düşünme-değerlendirme-görüş açılarına sahip insan, nasıl bir dünya-insanlık bizi bekliyor sorusu sorardı. Kalkıp, yönetim biçimlerinden çok, ortam ve şartları hatta yok olan kaynakları değerlendireceğimize nelerle uğraşıyoruz. Lise öğrencileri bile artık bu cehaleti sergilemiyor.
kaynak kıtlığının yol açacağı insani erozyonu anlamak için, and dağlarında düşen uçakta ölen arkadaşlarını yemek zorunda kalan insanların içinde bulunduğu psikolojik durumu-değişimi algılamaları lazım. Yaşama-var olma güdüsü ile insanın neler yapacağını kestiremezsiniz. Bu insanlarıda hiç bir izm ve din dizginleyemez. hiç bir davranış bilimi öngörüde bulunamaz. hiç bir değer yargısı var olamaz.
marks'ın da dediği gibi tüm dünyanın işçileri birleşirse kapitalizmin artık iyice sıklaşan kriz dönemlerinden birinde yıkılmasıyla doğruluğu kanıtlanabilecek önermedir. Ancak kastedilen kapitalizmin kendiliğinden sosyalizme kendiliğinden evrilmesi ise bu imkansızdır zira yine marks'ın dediği gibi dünya yüzeyine bugüne kadar gelmiş en devrimci sınıftır burjuvazi ve geçen zaman içerisinde tüm bilimi de hizmetine sokarak tüm dünyayı bir kapitalist köye dönüştürmüştür, bir kaç istisna bölge haricinde.
Olaya türkiye gerçeğinden baktığımızda ise işçi sınıfının bilrşme ihtimali her geçen zaman daha da zayıflamaktadır. içinde bulunduğumuz krizin yankıları avrupa ülkelerinde kitlesel genel grevlerle karşılanırken bizde ise kahvehane muhabbetinden öteye gidememektedir. ülkenin işçi sendikaları işverenin çobanlığından öte bir anlam taşımamakta kitlesel işçi çıkarmalarda bile bırakın genel grevi tek bir gün bile grev yapılmamıştır. Tüm bunlardan öte ülke her geçen gün laik-dinci, doğramacı-macuncu gibi saçma sapan suni gündemlerle uyutulmakta her iktidar burjuvazinin vekaletini yapmaktadır. bu noktada oturup "dünya bir gün sosyalizme geçecek" gibi söylemlerle avunup hiç bir eylemde bulunmadan beklemek saflıktan öte düpedüz cehalettir. herkes öyle ya da böyle kendisini kurtarma derdindedir gerisi de hikayedir...
Kaçınılmaz bir durumdur. nasıl bilim adamları ve felsefeciler tarafından ilkel toplum, kapitalist toplum gibi toplum türleri saptanmış ve ilerde böyle yönetileceği doğrulanmış ve gerçekleşmişse, sosyalizmde bilim adamları felsefeciler tarafından onaylanmıştır ilerde tüm dünyada etkili olacak bir yönetim şekli olacaktır ve sürekli böyle kalacaktır. Ne kadar süre sonra gerçekleşeceği konusunda bir tahmin yapılamamaktadır. ama sonuç olarak ister 400 ister 500 yıl sonra olsun,yinede faaliyete geçecek yönetim şeklidir. ''böyle bir dünyada mı sosyalizm gerçekleşecek ?'' sorusu kafaya takılabilir. nasıl vaktinde sscb'de gerçekleşmişse, diğer ülkelerde de yavaşça etkinliğini artıracak ve kalıcı olarak varlığını sürdürecektir.
kapitalizmin gelişini tahmin eden felsefeciler, kapitalizmden sonra sosyalizmin geleceğini de öne sürmüşlerdir.(tabi bu bir hipotezdir henüz). ancak ekonomistler sosyalizmin yaklaşık 150-200 yıl sonra tekrar canlanacağını söylüyorlar. sosyalizmin günümüzde hayata geçebilmesi için revizyonizm şart. revizyonizmin sosyalizmin temelini sarsacağını düşünen sosyalistler de bu düşünceye tamamen karşı.