28 mart 1970 de 7.1 lik bi depreme sahit olmus; an itbariyle 20bin civarinda ferdin ikamet ettigi kutahyanin usak sinirindaki ilcesi.
gediz; deprem, yangin, yunan isgali gibi bircok felaket yasamis; en son 70 te meydana gelen deprem akabinde eski yerinden 7 km mesafedeki simdiki yerine nakledilmistir. yeniden insaa edilmis olmasi sebebiyle alt yapisi anadolunun siradan bir sehrine gore cok daha iyi durumdadir.
insanlari cana yakin, esprilidir. sosyal yasam buyuk bi sehirle kiyaslanamaz ama kendine has eglenceli taraflari vardir. kadinlar, tum anadoluda cokca gorulen ev gezmeleri ya da altin gunleri konusunda asmistir. simdilerde kaybolmaya baslasa da erkeklerin aksamlari oturup sohbet ettikleri yaren odalari gedizin vazgecilmezidir. bu tur aktiviteler bir ilceyi sosyallestirmeye yeter de artar bile.
gedizin belki de en buyuk degeri murat dagidir. her bir tarafi karadeniz misali yemyesil olan muratdagi, buz gibi kaynak sularina ayni zamanda kaynar kaplicalara ev sahipligi yapar.
Aynı evi 7 öğrenciye birden vererek 4 odalı evde sıcak bir pansiyon ortamı kurulmasını sağlayan ve yıllık senetler imzalatıp sömürgeci ticari zekaya sahip insanların bulunduğu bölge.
Memleketimdir.
Kütahya'nın 20.000 nüfuslu ilçesidir, gediz. Şimdiki gediz ilçesi 1970 depreminden sonra, eski gediz'e 7 km uzaklıkta kurulmuş bir şehirdir. genelde deprem evi olarak adlandırılan tek katlı geniş bahçeli evleri vardır. Ancak son zamanlarda bu evler yerini apartmanlara bırakmıştır.
Cumartesi günü kurulan ilçe pazarı hareketlidir. şehirde bol bol yeşil alan görmek mümkün. Çam ağaçları kaldırımları süslemektedir.
Ilıca ve murat dağı'nda kaplıcaları bulunmaktadır.
mesafe olarak uşak iline 57 km, kütahya'ya 96 km uzaklıkta olduğundan genellikle uşak imkanlarında yararlanılır. ayrıca uşakta yaşayıp gedizli olan fazlasıyla insan uşakta yaşamaktadır.
Denize en yakın mesafesi izmir'dir. izmir yaklaşık 250 km uzaktadır arabayla 2:45 - 3 saat arası sürmektedir.
Özellikle sorusu olan arkadaşlar bana ulaşabilirler.
bu ilçenin kızlarının çoğu zayıftır, kilolu kız görmek zordur, vardır tek tük ama genellikle zayıftır. ayrıca kadın şöför erkek şöförden coktur. gecenlerde saydım 10 arabadan 6 sını kadın sürücü kullanıyordu. ulu camisi görülmeye değerdir, sanki sultan ahmete giriyon.
Bir yıla yakın bir aradan sonra tekrar bir entry girme durumuyla karşı karşıyayım. Gediz'i dış çevresinden adım adım dolaşarak yürüdüm. Bir sonraki rota neresi olur bilmiyorum. Gediz bir önceki entryde belirttiğim gibi Gediz depreminden sonra eskigediz olarak belirtilen yerden şimdiki 7 km ilerideki yerine kurulmuş. Yeni yerleşim yerinde tarihi binalar yok zira hepsi eskigediz'de kalmış. Eskigediz'de tarihi evleri görebilirsiniz. Gediz'de evler genellikle bir veya iki katlı. Sessiz, sakin bir yaşam arayanlar için tercih edilebilir. Birçok ev bahçeli. Şehrin hafif bir yükseltidinde yeni yapılan devlet hastanesi var. Cumartesi günü halk pazarı kuruluyor. Epey kalabalık olduğu söylenebilir. Zira merkez nüfusu 22 bin, köy nüfusu 27 bin civarında. Ayrıca Gediz pazarı türküsü de bulunmaktadır. Şehir Kütahya-simav-uşak yolu üzerinde kurulu. Şehirde nefes alınabilecek yerler arasında adnan menderes parkı var. içerisinde sanırım yazın tarhana festivali yapıyorlar. Piknik yerleri, yürüyüş yolu ve birkaç kafe var. Görmesem de murat dağı parkı, kayak merkezi de var. Yine görmesem de beş yüz kişinin çalıştığı organize sanayi bölgesi bulunmakta.