Gedik Ahmed Paşa Sırbistan'da doğdu. Sultan ikinci Murad döneminde, iç oğlanı olarak saraya girdi ve Fatih Sultan Mehmed zamanında askeri rütbe ile saraydan çıkıp, kısa bir süre Rum beylerbeyliği yaptı. 1462'de ishak Paşa'nın yerine Anadolu beylerbeyliğine getirildi. ilk büyük askeri başarısını, 1461'de Koyulhisar'ı fethederek sağladı. 1469 yılında Karaman Ereğlisi ve Akhisar'ı fethedip, Fatih Sultan Mehmed'in oğlu Şehzade Mustafa'yı Karaman valisi olarak Konya'ya yerleştirdi.
Ertesi yıl Eğriboz'un fethi ile sonuçlanan sefere katıldı. Aynı yıl Anadolu Beylerbeyliğinden ayrıldı ve vezirlik rütbesini aldı. 1471'de Alaiye'yi, ertesi yıl içel ve Karaman'da Silifke, Mokan, Gorigos, Gülek ve Lülye'yi ele geçirdi. Karamanoğlu Pir Ahmed ve kardeşi Kasım Bey'i yenilgiye uğrattı. Otlukbeli Meydan Savaşı'nın, Osmanlı zaferi ile sonuçlanmasında önemli rol oynadı. Gedik Ahmed Paşa, 1474'te idam edilen Mahmud Paşa'nın yerine vezir-i azam oldu. Karaman ve içel'deki askeri faaliyetlerini, düşman eline geçen Ermenek, Manyan ve Silifke hisarlarını geri alarak sürdürdü.
1475'te Kefe, ardından Sulak ve Azap'ı zaptedip, Menkup'u kuşattı. 1477'de Arnavutluk'taki işkodra seferine çıkmayı kabul etmeyen Gedik Ahmed Paşa, görevinden alınarak Rumelihisarı'nda hapsedildi. Hersekzade Ahmed'in arabuluculuğu ile serbest bırakılıp, Kaptan-ı Deryalığa ve aynı zamanda Avlonya sancakbeyliğine getirildi. 1479'da Ege'de Kefelonya, Zanta ve Ayamavra'yı zaptetti. Fatih Sultan Mehmed, bir donanma ile 1480 yılında Gedik Ahmed Paşa'yı Otranto'ya gönderdi. Otranto'yu Ağustos 1480'de fetheden Gedik Ahmed Paşa, italya'da yeni fetihler için hazırlanırken Fatih Sultan Mehmed'in ölüm haberini aldı. Yeni padişah olan Sultan ikinci Bayezid'den destek istediyse de kendisi geri çağrıldı.
1481 yılında Sultan ikinci Bayezid ile Cem Sultan arasında ki savaşa son anda yetişerek, Sultan ikinci Bayezid'ın savaşı kazanmasında önemli rol oynadı. Buna rağmen, Sultan ikinci Bayezid, Cem Sultan taraftarı olduğunu düşündüğü Gedik Ahmed Paşa'yı hapse attırdı. Kapıkullarının ayaklanmasından sonra serbest kaldı. Cem olayından ötürü uzun süredir hareketlerinden endişe edilen Gedik Ahmed Paşa, Sultan ikinci Bayezid'in emriyle 18 Kasım 1482'de Edirne'de, boğdurularak öldürüldü.
ikinci bayezıd ve cem sultan arasındaki mücadelede bayezıd'ın tarafını tutmuş bu sayede bayezıd hükümranlığını kabul ettirebilmiştir. ancak dik başlılığı, cem sultan'la girişilen mücadeledeki fevri davranışları ve bayezıd'ın dalkavukları yüzünden boğdurulmuştur.
italya'nın topuğunu zapteden osmanlı paşası. gedik ahmet paşa 1480 yılında italya'nın otranto şehrini feth etmiştir. burası tüm italya'nın fethi için bir üs teşkil ediyordu. gedik ahmet paşa sultan fatih'den gelen emirler doğrultusunda hazırlık yapıyordu. sultan fatih ordusunu toplayıp anadolu yakasına geçtiğinde bugün gebze'ye yakın hünkar çayırı denen yerde otağını kurmuştu fakat şüpheli bir şekilde vefat etti.
fatih'in vefatı üzerine önce haber hemen büyük şehzadesi bayezid'e haber uçuruldu. ve bayezid tahta çıktı, culus etti. şehzade cem ise tahtı bırakmaya yanaşmıyordu ve taraftarlarıyla bursa üzerine yürüdü ve orda hanlığını ilan etti. derken bayezid italya'da bulunan gedik ahmed paşa'dan yardım istedi. gedik ahmet paşa o gün için askerlerin itimadının en büyük olduğu kişdir, derler ki gedik ahmed ayağını bir kez yere vursa tüm leşker-i osmani ( osmanlı askeri) içtimaya geçer ağızından çıkacak emirleri bekler. neyse gedik ahmet paşa italya'dan gelir ve bayezid'in tahtını sağlamlaştırır. cem için ise sürgün hayatı başlar.
fatih sultan mehmed'in sırf italya'da ilk fethi ahmed paşa yaptığı için onu kıskandığı söylenir. lakin bayezid'in otoritesi tesis edildikden sonra paşa boğdurulmuştur.
açıkçası adına kitap yazılıp film yapılası türk paşalarından birisidir. mücadele dolu hayatı yanında fatih sultan mehmet gibi bir padişaha sadrazamlık yapmıs, italya'ya kadar uzanmıstır. ancak gücü ve başarılarına ragmen taht kavgası sırasında kolaylıkla gözden çıkarılmıstır.
--spoiler-- Arpazlı ailesi içi rivayetlere göre, Aydın bölgesi ile özdeşleşmiş olmalarına rağmen, soy aslen Osmanlı, baika bir deyişle istanbul kökenlidir. Fatih Sultan Mehmet 'in planladığı italya seferinin ilk ayağı olarak Otranto çıkarmasını gerçekleştiren ve italya çizmesinin topuğuna bir süre hükmettikten sonra istanbul'a dönerek sadrazam olan Gedik Ahmet Paşa Arpazlı ailesinin atası olarak anılmaktadır.
Müstakbel Sultan II. Beyazıt 'ın bir konuyu tahta çıktıktan sonra görüşmelerini istemesi üzerine, 'Siz tahta çıkınca ben belime kılıç bile kuşanmam' gibi bir karşılık vermesi nedeniyle, oracıkta saray aşçı ve çırakları tarafından boğdurulmuştur. Ancak sofu, barışçı ve vicdanlı bir kimse olan II. Beyazıt sonradan bu yaptığına pişman olarak Gedik Ahmet Paşa'nın iki oğlunu "sipahi beyleri" olarak atamış, Nazilli'nin kenarından geçen Büyük Menderes Nehri bir hudut, Tavas 'ın Nargedik Köyü bir hudut olmak üzere arada kalan toprakları onlara bağışlamıştır.
--spoiler--
aşık paşazade tarihi'nde "gedikeri ahmed paşa" olarak anılmaktadır ("gedikeri" lakabının kale inşaatında olan maharet ve iktidarından ötürü verilmiş olabileceği yorumu yapılmaktadır).
Bilindiği kadarıyla Arnavutluk'un Avlonya şehrinde doğmuştur. II. Murat döneminde iç oğlanı olarak saraya girmiş olması devşirme kökenli olduğunu akla getirmekle birlikte, devşirme olmaması da pekala mümkündür. Arnavut kökenli olduğu savı özellikle, bir keresinde Arnavutluk seferine çıkmak istememiş olmasına dayandırılmaktadır. Ancak bu tutumunun ırkdaşlarına karşı cenk etmek istememenin dışında gerekçeleri de olabilir.
II. Mehmed zamanında kısa bir süre Rumeli Beylerbeyliği yaptıktan sonra 1461'de ishak Paşa'nın yerine Anadolu Beylerbeyliği'ne getirilmiştir. ilk olarak 1461'de Koyulhisar'ın fethiyle kendisini gösterdi. 1469'da Karamanoğulları'ndan Konya Ereğlisi ve Aksaray'ı ele geçirdi; II. Mehmed'in oğlu Şehzade Mustafa'yı Karaman valisi olarak Konya'ya yerleştirdi. Ertesi yıl Eğriboz'un fethiyle sonuçlanan sefere katıldı. Ardından vezirliğe yükseltildi. 1471'de Alâiye'yi (Alanya), ertesi yıl Silifke, Mokan ve Gorios kalelerini aldı. Akkoyunlu Devleti'nin askeri yardımıyla topraklarını geri almaya çalışan Karamanoğlu Pir Ahmet ve kardeşi Karamanoğlu Kasım Bey'i yenilgiye uğrattı. Osmanlılar ile Akkoyunlular arasındaki Otlukbeli Savaşının (1473) zaferle sonuçlanmasında önemli rol oynadı.
1474'de idam edilen Veli Mahmut Paşa'nın yerine veziriazam oldu. Yine Karamanoğulları'ndan Ermenek ve Manyan hisarlarını aldı.
1475'de Kırım'daki Ceneviz kolonilerinin fethiyle görevlendirildi. Haziran 1475'de Kefe, Sudak ve Azak'ı aldı. Kefe'de Cenevizliler tarafından hapse atılmış olan Kırım Hanı Mengli Giray'ı zindandan çıkardı ve onunla bir anlaşma yaptı. Buna göre, Mengli Giray Kırım Hanı olarak Osmanlı himayesini kabul etti. Başarıları dolayısıyla kendisini üstün görmeye başlayan Gedik Ahmed Paşa, 1476'da görevlendirildiği işkodra seferine çıkmaktan kaçınması üzerine veziriazamlıktan azledilerek Rumelihisarı'na hapsedildi. 1478'de serbest bırakıldı ve Kaptanıderyalığa getirildi. 1479'da Kefalonya, Zanta ve Ayamavra adalarını fethetti.
1480'de italya sahillerine çıkarak Napoli Krallığı'nın elinde bulunan Otranto'yu fethetti. Ertesi yıl Otranto'dan hareketle yeni fetihlere hazırlanırken II. Mehmed'in ölümü üzerine geri çağrıldı.
Haziran 1481'de II. Bayezid ile Cem Sultan arasında Yenişehir'de yapılan savaşa son anda katılan ve savaşın II. Bayezid'in kazanmasında rol oynayan Gedik Ahmed Paşa, buna rağmen Cem taraftarı olduğuna dair şüpheleri yok edemedi ve hapse atıldı.
1479’da Ege’de Kefalonya, Zanta ve Ayamavra’yı zaptetti.
Bunun üzerine bu adaların prensi III. Leonardo Tocco ile Napoli hânedanına mensup olan yeni hanımı bölgeyi terkedip Napoli’ye döndüler.
italya fütuhatına ilk adım olarak görülen bu seferden sonra II. Mehmed 1480 yılında Gedik Ahmed Paşa’yı Otranto’ya gönderdi.
Otranto’yu Ağustos 1480’de fetheden Gedik Ahmed Paşa, italya’da girişeceği yeni fütuhat için ertesi ilkbaharda Avlonya bölgesinde asker toplayıp donanmanın gelmesini beklerken Fâtih Sultan Mehmed’in ölüm haberini aldı.
Yeni padişah olan II. Bayezid’den ve ayrıca divandan donanma gönderilmesi ve Otranto Kalesi’ni savunan Osmanlı askerlerine yardım sevkedilmesi ricasında bulunmasına rağmen istekleri kabul edilmediği gibi kendisi de askerleriyle geri çağrıldı. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1898578/+