gustave moreau - orpheus https://galeri.uludagsozluk.com/r/1810464/+
çok sevdiği karısı evridiki'yi kaybeden orfe, yeraltı tanrısı hades'in yanına inmek ve eşini kurtarmak için apollon'dan yardım ister. yeraltına, ölüler diyarına iner. hades ve eşi tanrıça persophone için lir çalar ve şarkılar söyler. orfe'nin sanatından etkilenen tanrı ve tanrıça orfe'ye, asla arkalarına bakmamaları şartıyla eşini yeryüzüne çıkarması için izin verirler. fakat yolun sonundaki ışığa yaklaşınca son bir kez arkasına bakan orfe, eşini yeniden kaybeder. bu üzüntüyle hiçbir kadına asla dönüp bakmamaya ant içer. fakat bu duruma hiddetlenen maenadlar ( şarap tanrısı dionysos tarafından lanetlenmiş sarhoş kadınlar.) orfe'yi öldürerek, kafasını koparır ve lirini ırmağa atarlar.
antik yunan'ın şiir ve müzik yeteneğiyle donatılmış ozanı orfe, herkesi bu üstün yeteneğiyle mutlu ederken kendi korkunç kaderine karşı koyamamıştır.
tablonun tüm vahşi ve korkunç hikayesinin aksine, orfe'nin kesik başını tutan genç kızın ve orfe'nin birbirlerine dönük yüzlerindeki ifade sakin ve huzurludur. mareau bununla aydınlık ve karanlığın, iyinin ve kötünün bir aradalığının dinginliğini vermek ister gibidir sanki.
tablodaki kaplumbağalara gelince; bilinen ilk lir örnekleri kaplumbağa kabuğundan yapılmıştır.
Yaralı Adam resmi bir otoportredir Courbet resme 1844 yılında baslamış ama daha sonra 1854 yılında bazı eklemeler yapmıştır. Bu resim hakkında çok çeşitli yorumlar vardır ilk olarak yanında bir kılıçla yaralı olarak yatan kişi Courbet , fırçasını bir kılıç gibi resmetmiş , kılıç sapında ters C harfi yansıma ile baş harfi olarak değerlendirilmiş. Ailesini terk ederek Paris’te bohem bir yaşam süren Courbet pişmanlığını resmetmiş yorumları yapılmış.
ophelia - john everett millias https://galeri.uludagsozluk.com/r/1797861/+
''Babasının, sevgilisi Hamlet tarafından öldürülmesinin ardından kederle ve öfkeyle kır çiçekleri topluyor, çelenkler yapıyordu ophelia. Derenin üstünde dalları sallanan Söğüt ağacına tırmandı ve bastığı dal kırıldı. Olacaklardan habersiz şarkı söylerken suya boylu boyunca uzandı ve ölümün onu almasına izin verdi...''
ön raffaeloculuk akımının öncülerinden olan millias 1852 yılı yapımı bu eseri ve öncüsü olduğu bu akım ile; raffael öncesi dönemdekine özgü ”saflığı” yakalayabilmek ve geri vermek istiyordu. bu Akımı benimseyen sanatçı ve arkadaşları eserlerinde çok daha yüksek bir manevi anlatıma yönelerek yüksek bir ideale ulaşmak istiyorlardı.
Resim, nehrin ayrıntılı bitki örtüsünün çok yakın tasviri ile bilinmektedir. ophelia'nın elinde tuttuğu çiçeklerin her biri özenle seçilmiştir. kırmızı gelincik uyku ve ölümü temsil eder. Papatyalar masumiyeti ve hercai menekşe karşılıksız aşkı temsil eder.
Yuko tatsushima adlı bir ressamın eseridir. Uzun süre bakanların intihar ettiği söylenmektedir (yersen). Diğer eserleri de aynı psikopatlık derecesindedir meraklıların bilgisine.
Napolyon dönemi bütün Avrupa ülkelerinde derin yaraların açılmasına neden olan bir dönemdi. Moskova’dan Lizbon’a kadar her yer istilaların yarattığı girdaba kapılmış, askeri facialara yol açılmış, insanların hayatı mahvolmuş, kıtlık başlamıştı. Goya ilk başta Fransızlar hakkında kararsız kalmış olmalıydı. Ne de olsa liberaldi. Fransız devriminin altında yatan birçok görüşü onaylıyor olması gerekirdi.
3 Mayıs tablosu Fransa’dan beklenen aydınlanmanın askeri zulme dönüşmesini Goya’nın gözünden anlatıyordu. Bir bakıma Goya’nın aydınlanmaya inancını kaybolduğunu görüyoruz. Resimde aydınlanmanın Madrid’e getirdiği tek şeyin insanoğlunun vahşetini daha berrak gösteren fener olduğunu söylüyor.
Zemin kazıyıcılar - caillebotte https://galeri.uludagsozluk.com/r/1760907/+
impressionizm akımı ressamlarından soylu bir fransız ailesine mensup caillebotte'ye ait 1875 yılında yapılan bu tablo; yapıldığı dönemde, ilk kez işçi sınıfı insanlarının bir tabloya konu olması bakımından epeyce aykırı bulunarak eleştirilir ve salon de paris'e kabul edilmez. Üstelik ilk kez tanrılar ve efsanevi kahramanlar yerine işçilerin çıplak gösterildiği bu tablo; yine döneminde çok fazla cinsellik çağrıştırdığından "müstehcen" bulunmuştur.
ressam ibrahim çallı'nın 1936 tarihli tablosu.
ibrahim çallı, atatürk'ün direktifleri ve politikaları doğrultusunda tablolar çizerdi.
atatürk devrimleri, kurtuluş savaşımız ve türkçülük bu tablolarda işlenen konulardır. ressamın atatürk'ün görüşleri doğrultusunda çizdiği tablolardan en ünlüsü "ergenekon'dan çıkış" tablosudur, yine kurtuluş savaşını konu alan zeybekler adlı tablo da pek meşhurdur.
işte bu hatay'ın anavatana hasreti adlı tablo da atatürk'ün isteği ile yapılmıştır.
ulu önder atatürk için hatay mutlaka halledilmesi gereken bir meseleydi. bu tablo ile de hatay'ın anadolu'nun bir parçası, türklerin yurdu olduğu vurgulanmıştır.
3 mayıs 1808 - francisco goya https://galeri.uludagsozluk.com/r/1745425/+
modern sanatın başlangıcı kabul edilen bu tablo aynı zamanda, napoleon ordularının madrid'i işgalinin de resmi tarihidir. tabloda fransız askerlerinin madrid'li savaş tutsaklarını kurşuna dizmeleri konu edilir.
resmin sağ tarafında kullanılan koyu renkler, iç karartıcılığı, fransız askerlerinin geometrik duruşu ve tutsaklar ile arasındaki gerçekdışı yakın mesafe, savaşın mekanikliğini ve duygusuzluğunu anlatırken, tabloda kullanılan tek ışık olan fenerin ışığı, resmin sol tarafındaki tutsaklara yansıtılarak, yüzlerindeki korku, acı ve çaresizlik duyguları aydınlatılmak istenmiştir. yerde yatan çarmıha gerilmiş isa figürünü andıran tutsak ise adeta teslimiyetin son noktasıdır.
tablo bu haliyle döneminin savaş ve kahramanlık betimlerinden epeyce uzaktır. bu yüzden modern sanatın başlangıcı 3 mayıs 1808'dir.