gün boyunca telefonunu kullanmis, sarjini sifirlamis ve sabaha da full sarjli telefon isteyen bünyelerin yaptigi zararli eylem. zararli olmasinin sebebi ise bataryaya asiri zarar vermesidir, bu nedenle telefonlar 2-3 saatten fazla sarjda birakilmamalidir. ha diyorsaniz ki zaten sabaha karsi uyuyorum, olur o zaman.
nokia telefonların 2 sene kullanım sonrası kaçınılmaz olan olayı. mesaj yazarken uzun süre dayanan telefon konuşmaya asla dayanamayıp 2.dakikada kapanıverir.bu yüzden hergün şarja takılmak zorunda kalırlar.sabah uyandığınızda ful şarjolmuş bir şekilde görürsünüz,bir de gece mesaj geldiyse şahane bir görüntü olur o.
(bkz: yeme de yanında yat)
yeni nesil bataryalarin neredeyse hepsi lithium-ion'dur. Bir kismi li-i-polymer de kullanir. ayrica simdiki ac adaptörlerin neredeyse tamami overcharge korumalidir, yani istediginiz kadar prizde birakin devreye zarar vermez. tabii ki kullanilan ürünlerin orijinal olmasi önemlidir. yoksa cin'de üretilen 10 sentlik elektrikli aletlerden bahsetmiyorum, su kösebasindaki telefoncuda satilan.
simdi uzun uzun yazamayacagim ama li-ion bataryalarin mümkün oldugunca sik ve sarjlarinin bitmesi beklenmeden tekrar sarj edilmesi ömürlerini uzatir. simdi pek kullanilmayan, eskinin nickel-cadmium (ni-cd) bataryalarda(genel olarak daha agir olanlar) durum farkli.
detayli bilgi isteyen su adreslere bakabilir, kisa bir google aramasi sonucunda cikan :
aslında teknik anlamda bataryaya hiç bir faydası olmadığı gibi zararı vardır.
telefon bu. olmadık zamanlarda şarjı biter.
misal ben şarjı biterken son anda yetiştiririm telefonumu şarj aletine. çok eğlenceli bir tempodur bu. şarj bitmeye başladığında sinyal verir telefon. çok gıcık, berbat bir sestir o. harıl harıl şarj aleti aranır.
sanki kanamalı bir hasta ölüyormuş da, acile yetiştirir gibi, ilk elektrik prizine zor atarım kendimi. yok ; kendimi atamam. hımm, ee, şarj aletini zor sokarım prize. evet. yok lan, gayet kolay sokarım aslında. eee, evet, ekonomik kriz şarj aleti piyasasını da vurdu sayın seyirciler. şimdi nokia şarj aletlerinden sorumlu bakanımız nimet çubukçu'ya bağlanıyoruz. söz sizde sayın dündar !
unutmadan, sabahleyin şarjdan alınan ve ağzına kadar şarj olmuş bir telefon kadar güzeli yoktur.
yemin ederim, telefonumun şarjı dolu olduğunda, karnım doymuş gibi oluyor.