son zamanlarda ^^piyasa müzik^^ diye tabir edilen müziği, eline hande yener, serdar ortaç, cd sini alanın piyasada ben dj oldum diyerek gezmesiyle ne kadar dj olduğunu gördüğümüzün ve bu mesleğin ne kadar ucuz bir şeymiş gibi gösterilmesine neden olan başlık türüdür bu başlık.
türkiyede elektronik müzik kültürünün olmaması nedeniyle piyasa müziğe geçiş çok kolay olmaktadır çünkü, elektronik müzik çalan bir dj'in çaldığı parçalar para ile satılır ve müzik kulağı, kendi tarzını yasıtma, gittiğin mekana uygun olan parçalar çalmak işi dışardan göründüğü gibi kolay değildir.
gerçekten bu işe gönlünü vermiş yıllardır yapmakta olan ve şu anda işsiz olan bir sürü insan tanıyorum ve club işletmecileri sayesinde hepsi bu meslekten soğumuş durumdalar.
bu olayın başlangıcı olarak club işletmecilerini görüyorum ben, çünkü 10 tane daha fazla içki sattırmak için club'e 4 tane motor sokar ve o motorlarda peşlerinden varoşların prenslerini yada zengin ama sonradan zengin olan konfeksiyon sahiplerini getirirler. içeride çok güzel soundlar çalmasına rağmen işletmeci kişisi o müzik kültürü olmayan tiplerin isteklerini yapmak zorundadır, çünkü her sattırdığı içkiden pay almaktadır.
ve kısır döngü'nün temellerini atmış olurlar.
ama bu olay çok yakında son bulacak eğlence hayatından bu tip işletmeciler, dj ler, ve müşterileri bu piyasadan ayıklanacaktır, sebebei ise telif hakkıdır.
evet telif hakkı kanunu düzenlenmesi yakında tamamlanıyor ve sanatçıların orjinal albümlerini clublerde çalmak için club sahipleri telif hakkı ücreti ödemek zorundadır.
artık her adım başı türeyen clubler olmayacak ve eğlence sektöründe tekrardan elektronik müzik hayat bulacaktır.
güzel bir karar. ancak nasıl ve neye göre yapılacak merak ettim doğrusu.
gece kulüplerin gerçekten cd çalıp oynatan dj lerle dolmuş durumda. bu işi layıkıyla yerine getiren insanlar ortalıkta yok. gittiğim bir çok kulüpte dj yi zaten görmüyoruz. dükkan(!) sahibi cd yi takmış odasında güvenlik kamerasıyla mekanını izleyip göbeğini kaşıyan konumda olmuş durumda.