Ebeveynlerin ziyan olmasın diye çocuklarını içirdikleri içindeki karbondioksiti kaçmış koladır. Tadı cidden leştir ama yapılabilicek bikaç yöntem var. Gidip kurubuz alın ve içine atın, oluşan reaksiyon sonucu tekrardan CO2 açığa çıkacaktır. Yada onu saklayın ve yeni kola alın. Bardağın yarısından fazlasını gazı kaçmamış kolayla, kalanını gazı kaçmış kolayla doldurun. O zaman tadı normal geliyor hemde ziyan olmamış oluyor kolamız.
öğrenci evinde, ev sahibine küfür edilmesine sebep olcak içecektir.
-lan ibne ne biçim kola bu.
+damcık. misafir umduğunu değil bulduğunu içer.
-sana şişeden de içirirdim ben ama neyse.
içine bir miktar kuru buz atılarak eski haline getirilebilecek olan koladır. kuru buz kolanın içindeki su ile reaksiyona girerek karbonik asit oluşturur.
kimilerine göre en asil duygunun kolasıdır, kimilerine göre kaçılası, yanlışlıkla içildiyse kusulasıdır. şerbet gibi olur, o halde çekilebilir belki, ama bir de banyo suyu sıcaklığındaysa kaynar ayran kadar rezalet bir şeye dönüşebilir, evet.
ziyan etmemek için bacardi ile karıştırılması tavsiye edilen içecek. hatta, gazı kaçmamışsa bile, bilhassa kaçırınız, çok lezzetli bir içki karşınıza çıkacaktır. *
Sıcak bir yaz gününde oturduğuz yerden zorlukla kalkıp buzdolabını açtığınız da tek bir kola şişesi görmenizin verdiği umutsuzlukla mecburen bardağa doldurduğunuz ve yüzünüzü bardakla paralel hale getirip o ferahlık veren küçük hava pıtırcıklarını hissetmediğinizde büyük hayal kırıklığına uğradığınız aklnıza en yakın markete gitmek için 5 kat merdiven inip 200 metre daha çöllerdeki bedeviler gibi yürüyeceğinizin gelmesiyle bir harekette dikleyip kaderinize sövdüğünüz içecek
asiti kaçmış kolanın doğru kullanımıdır. asit kaçar mı hiç size soruyorum? kaçma olayı içindeki çözünmüş gazın (bkz: karbondioksit) çözünürlüğünü yitirmesidir.
(bkz: gazlarda çözünme)
gazlar yüksek basınçta ve düşük sıcaklıkta daha iyi çözünürler.