80 ler ve daha öncesi yıllarda gazoz kapağı biriktmiş, onlarla sokaklarda oynamış şanslı nesildir.
sağda solda kapak arayarak araştırmacı ruhunu geliştirmiş, bu kapaklarla oynarken keşfettiği oyunlarla yaratıcılığının farkına varmış, arkadaşları ile değiş tokuş yaparak alışveriş ve değer zihniyetini öğrenmiş, dandik çin malı oyuncaklarına mahkum olmamış, bilgisayar başında pineklemeden, göt göbek büyütmeden eğlenmenin güzelliğini yaşamış şanslı bir nesildir.
gazoz kapağının kıvrımlı kenarlarını taş ya da çekiçle ezip taso yapmış ya da yine kıvrımlı kenarlarını düzeltip ortasından çiviyle iki delik açıp ip geçirmek suretiyle dairesel şekilde önden arkaya yahut arkadan öne çevirerek bilimum kağıt, yaprak kesmiş efsane nesildir. viğuuu, viğuuu diye ses gelirdi hey gidi.
çoğu yerde adına "kaya" denilen mermer parçasıyla oynanır dı, misketteki gafcik gibi düşünün. fakat biz biraz işi ilerletmiştik. kavanoz kapağının içine macun basar macunun üzerinede en nadide gazoz kapaklarını basarak süsler "kaya"mızı o şekil yapardık.
nadir bulunan gazoz kapakların değerleri gene gazoz kapakla ölçülürdü. mesela coca cola, pepsi, özkaynak falan bunlar tekliydi. ama bi elvan gazoz kapağı ne biliyim şıveps kapağı 50'li 100'lü gibi değerde olurlardı. şimdi adını hatırlamıyorum ama 500'lü binli kapaklar vardı lan. nasıl bi içeceğin kapağıysa artık.
annem çok kızardı bana "elalemin çplerini toplayıp toplayıp getirme eve! ay bide divanın altına koymuş! olum ev leş gibi içki kokuyo bak babana söylicem seni!".
kavanoz kapağının içine çamur doldurup ortasına bu kapaklardan herhangi birini yerleştirip, hedef bölgedeki sigara kağıtlarını çizgilerle belirlenmiş kaleden çıkarmaya çalışılırdı. zevkli bir oyundu.
gazoz kapağı biriktirmiş şanslı nesil en azından hayatı gerçek olarak yaşayan bir nesildi. sanal değil gerçek olarak sokak alemlerini çok iyi öğrenmiş bir nesildi. ve gazoz kapağını biriktirip koleksiyon yapan insanlar var. bugün iyi bir koleksiyona sahip olan bir insan. hatırı sayılır bir servet sahibidir.
bu nesil yine aynı zamanda gazoz kapağı oyunu bitince dinlenmek için (bkz: futbolcu kartları oynayan şanslı nesil)dir. son rakama göre oynanan bu oyunda, üstüste olan ve ters çekilen her bir kart rakip oyuncunun kartının son numarasının üstüne pişti olarak gelirse oyuncu biriken tomarı alabilmekteydi.
çocukluğunu yaşamış nesildir. kenarlarını düzleştirip, ortasını da delip ip geçirerek oradan fırıldak yapardık. daha sonra fırıldak ile önümüze ne gelirse doğrardık, çiçek kağıt vs. Sonra da anneden terliği yerdik. Hey gidi günler hey. *
yeri geldiğinde taso olarak da kullanmış nesildir. sonra kağıt tasolorı tanımıştır ama plastik tasolar favorisi olmuştur. en son ise futbolcu kartlarına kafayı takmış nesildir. duvar, el, yer diye futbolcu kartı oynama şekilleri geliştirmiştir. 94 doğumluyum ama hagiden, ukocha kağıtlarına kadar kağıt kökmüşlüğüm var.
birayla tanışıklıkları ilk bu sebeptendir. köy yerinde oturduğumuzdan düğünlerde bira dağıtılır içilir ve kapakları yerlere atılırdı. bizde ertesi sabah toplardık, ve koklardıkta, kokusu çıkmamış olurdu tam olarak. tabi daha sonra kenarlarını taşla ezerek dümdüz yapar taso oynardık. fakir çocukluğumuz vardı vesselam, normal tasoyu bulamazdık fazla, bulsakta kimse sokaklarda taso oynayıp kaybetme riskini göze alamazdı zaten.
bizim zamanımızda kutu içeceklerin açacak kısmını biriktirme olayı vardı , yüzlerce biriktirip çantasına takıp hava atan tipler vardı noldu hurdacı oldular mı acaba ?