https://galeri.uludagsozluk.com/r/2294708/+
1877 - 1878 osmanlı - rus savaşında
müttefik rus - romen ordularını üç defa
yenen türk komutan . batılı tarihçiler tara
fından , kendisinden " plevnede direnerek
osmanlı devletinin ömrünü 40 yıl uzatan paşa "
olarak bahsedilir .
1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sırasında "Plevne Kahramanı" olarak ünlenen Gazi Osman Paşa, 10 Aralık 1877 sabahı, 40.000 neferden oluşan ordusunu iki kısma ayırıp kuşatmayı yarmaya çalışmış ancak Vid suyunu geçmeye çalıştığı sırada Rus-Rumen topçularının ateşi sonucu bir şarapnel parçasıyla yaralanmıştı. Erkânıharp zâbitlerinin, yapılabilecek daha fazla bir şeyin olmadığını belirtmeleri üzerine de teslim olmak zorunda kalmıştı. Görselde Osman Paşa'nın, Ruslara teslim olma anının tasviri görülmektedir.
Gazi Osman Paşa'nın kahramanca bir direniş sergilediği bu savaşta yaklaşık 4.500 zeybek de Zeybek Asakir-i Muavenesi olarak görev yapmış ve Ruslara karşı mücadele etmiştir. Tasvirde de yaralı Paşa'ya omuz veren ve kendisine yürümesi için destek olan heybetli bir zeybek dikkat çekmektedir.
osman paşa ya kahramanlık izafe edilemez.
ona kahramanlık izafe edilmesi neydik ne olduk deyiminin en güzel örneği olacaktır.
osmanlı da daima sonuca bakılırdı.
şayet gerileme değilde, yükselme ya da kuruluş devrinde olsaydı padişah kaleyi- toprağı kaybedip, orduyu zayi edip, esir düşen askere direk ver kelleyi derdi.
osmanlı yıllarca böyle yönetildi.
paşaya derlerdi sefere şuraya çık. ne istersin?
o da derdi ki 20.000 yeniçeri, 1.000 top, 5.000 at vs
padişah derdi al hepsini yolun açık olsun.
eli boş mu döndü, padişah derdi hemen. ver kelleyi.
şurayı savunmakla mı vazifelisin, düşmana mı kaybettin ver kelleyi.
çünkü oturup mazeret dinlemeye başlarsak, bugün katilin- adam öldürenin dahi mazereti var. osmanlı asla mazeret dinlemezdi, bütün paşalar başarısızlığın kellesiyle ödeneceğini bilirdi.
şayet gerileme döneminde olmasaydı kesinlikle ver kelleyi denirdi osman paşa ya.
ama tam aksine nedense büyütülüyor. büyütecekseniz tiryaki hasan paşa var onu büyütün. kanije müdafaası, plevne müdafaasından mutlak olarak daha başarılıdır. kanije nin yanında plevne hezimettir, bozgundur.
son olarak kendisinin masonluğa bulaştığı yönünde de iddialar mevcuttur, hatta padişah bu nedenle 2 kızını ona gelin verip devlete yakın tutmak istemiştir. hafızam beni yanıltmıyor ise.
Şanı büyük osman paşa 118 sene önce bugün vefat etmişti.
Osman paşa'nın tarihteki yeri büyüktür. Zira plevne savaşı/marşında yapılan vurgu pes etmeyen paşamıza övgülerdir. Çünkü tek kurşun atmadan yunana kaybeden tahsin paşaları da gördü bu millet. onurlu osman paşalar her daim var olsun..
istanbulda bir belediyedir sokaklarında her türlü pisliğin özelliklede örgüt tabir edilen yapıların ticarethanesi. gündüz gözü çatışan torbacılar. birbirine ayar vermeye çalışan lavukların pilavcıda kafasına sıkılan. istanbulumuzun güzide semtlerindendir.
osmanlının en kötü döneminde bile ne denli şanlı, imanlı ve vatan sevgisini herşeyden üstün tutabilecek komutanlar yetiştirebildiğinin kanıtı olan büyük gazi.
bakın dikkatinizi çekerim böyle büyük bir komutan 1877 gibi osmanlının çöküş dönemleri denilen br vakitte ortaya çıkabiliyor.
yükseliş döneminde çıakrdığı devlet adamlarının ve komutanlarının büyüklüğünü varın siz hesaplayın.
buda trt tarafından yapılan kısa bir tarihi belgeseli.
allah ondan ve şanlı askerlerinden razı olsun.yukarda bir yazar yazmış.145 günlük bir savunmadan sonra o kuşatmayı yarmak için adeta intihar etmeyi seçmiştir.
esir düştükten sonra rus çarı tarafından saygıyla karşılanıp kılıçı geri verilmiştir.
rus çarı 2. alexander bile ''sizinle savaşmaktan gurur duydum'' diyebiliyor.