ticari kapitalizmin ürünü olan gazetenin ismi, italyanca bozuk para anlamına gelen gazzetta'dan çıkmıştır. gazete fiziksel özelliklerinden veya yarattığı etkiden bağımsız olarak satın alınırken kullanılan parayla nitelendirilmiştir. benzer durum 19. yüzyılda çıkmaya başlayan penny press'ler de yaşanmıştır. her ne kadar gazetenin kökleri 14. yüzyıldaki haber kağıtları ve haber mektuplarına gitmiş olsa bile düzenli aralıklarla çıkmaya başlaması 17. yüzyılda olmuştur.
1605'te anvers'te düzenli aralıklarla çıkan ilk gazete nieuwe tijdingen'dir. iki ayda bir fransızca ve flamanca olarak yayınlanmaktaydı. ilk haftalık gazeteler, 1609'da augusburg'da çıkan avis relation oder zeitung ve strasbourg'da çıkan relation'dır. augusburg'da, frankfurt'ta 1900'de de varlığını devam ettirecek olan frankfurter zeitung'un da yer aldığı birçok süreli yayın, 1615'ten itibaren yayınlanmaya başladı. londra'da 1622 yılında nathaniel butter tarafından weekly news kuruldu. paris'te 30 Mayıs 1631'de théophraste renaudot'nun la gazette'si çıktı. rusya'da ise 1703 yılında büyük petro tarafından st.petersburg'ta gazete yayınlandı. amerikan kolonilerinde yayınlanan ilk gazete olan publick occurances: both foreign and domestick, 1690'da sadece bir gün yayınlandı ve ingiliz yetkililer tarafından ertesi gün kapatıldı. *
--Politika, ekonomi, kültür ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için, yorumlu ya da yorumsuz, her gün ya da belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yayın.
--Gazetenin yazıldığı, basıldığı yer.
eski dilde: ceride-i havadis
ilk türk gazetelerinden bazıları:
1- takvim-i vekai
2- tasfir-i efkar
3- tanin vs...
milli mücadele'nin ilk resmi yayını da bir gazete'dir. irade-i milliye adlı gazete sivas kongresi sırasında, birçok makalesi bizzat m. kemal tarafından kaleme alınan gazetedir.
dünyadaki gelişmeleri takip etmenize,anlamanız ve yorumlamanıza olanak tanıyan bir yayın.Olmaz sa olmazlardandır.Alışkanlık haline getirilmesi gerekir.