başlık tam adı ile ''düzgün gazete okuyabilmenin origami sanatı olduğu gerçeği'' olmalıydı ki karakter sınırlaması ile haşır neşir oldum.
bir kağıt katlama sanatı olan origaminin günlük hayatımızda ne kadar var olduğu aslında konu.
yeni alınmış gazetelerde sadece ebat yüzünden problem çekilirken, günde en az 20-30 kere okunmuş gazetelerde bu durum daha vahimdir; gazete buruşmuş, katlanmış, parçalanmış * olabilir ama bizler o gazeteyi büyük bir sabırla; mümkünse düz bir platformda o da yoksa dizimize uzatarak okumaya çalışıyoruz, okumaya azimliyiz işte...
gazeteyi dar alanda, kimseye çarpmadan, kritik yerlerinden kıvırarak okumaktır origami sanatı.*
yıpranmış yorulmuş olan gazeteye ayar verip onu düzenlice katlamanın zorluğuyla edinilen vahim gerçektir. şöyle ki bu gazeteleri katlamak kağıttan bir gemi ya da uçak yapmak kadar zor iştir. allah gazetecilerimize sabır versin.
ingiliz the sun gazetesinin tirajının türkiye'deki gazetelerin toplamı kadar olduğu düşünüldüğünde, türk insanının origami konusunda beceriksiz olduğunu ortaya çıkaran gerçektir.
otobüste okumaya çalışılırsa, yeni teknikler denenip yeni şekiller ortaya çıkacağından origamiye katkı sağlanması olasıdır. çünkü otobüste açılan gazete hiçbir zaman yalnız okunmaz*. ayakta duran yolcuların gözleri daima gazetenizdedir. siz sayfayı çevirmeye kalktığınızda otobüsteki hareketlenmenin nedeni de budur aslında. bunu farkeden duyarlı okur, origami sanatını icra etmeye başlar. bu konudaki yeteneği de gazetesinden yararlanan kişi sayısıyla doğru orantılı olarak ölçülebilir.